Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturita z matematiky a pivní skauti … možno volajaké takové absurdné…

Za měsíc bude Mikuláš, ale čertovská nadílka z dílny politiků jako by svátky neznala a hrne na nás jedno překvapení za druhým.

Vládní roztodivný daňový balíček na sociálních sítích přes „dušičky“ představil premiér Babiš tím, že nám rozdělil alkohol na - jak on říká tvrdý chlast a pivo. Proti spotřebě čistého alkoholu na hlavu, kde opanujeme druhé místo v Evropě budeme bojovat tím, že alkohol budeme podporovat v jeho řidší podobě – snížením DPH na pivo. Současně jeho hustší podobou – jak říká premiér- chlast zdražíme. A budeme čekat na celkový výsledek, který má nás dostat z pomyslných stupňů vítězů. Dovolím si předjímat, že se nestane nic, mimo to, že pivní skauti z důvodu ušetření na pivu si na závěr večera dopřejí o „panáčka“ více a pokud si jej doteď nedávali, tak si jej dopřejí jako takovou zakázanou laskominu.

Takže po faktické stránce se nestane zhola nic, jen nízkopříjmové skupiny, které z nedostatku možnosti jiného způsobu trávení volného času – než je hospoda, budou mít Babiše rádi přesně v duchu „ když se zdraží pivo – padne vláda“.

To je taková „volební“ matematika. Tady je mi to v podstatě jedno, protože mne se to mimo politické nespokojenosti nijak nedotýká. Já jen čekám, zda-li dojde na předvolební sliby ANO, že sníží či zcela zruší DPH na ruční živnostenskou práci, jako jsou opraváři čehokoliv apod. Já jsem i spolumajitelem jedné opravny kol, tak tam bych to přivítal, protože bych z každé účtovění stovky nemusel finančáku dát 17,35 jako daň , že tu práci umíme udělat a třeba bych mohl koupit ještě lepší vercajk než máme.

Když opustím tu „volební“ matematiku a budu se věnovat jen matematice prosté – jako vědě či jen jako součástí základního vzdělání, kdy úkolem je naučit číst , psát a počítat, tak se musím zastavit nad tím, že matematiku z tohoto výčtu znalostí Vláda chce vymazat. ANO vymazat. Z těch třech dovedností je matematika jedinou , které se nenaučíte, pokud se ji nebudete učit. Troufnu si i říci, že je prvními dvěma budete obdařeni jen tím, že budete do školy chodit a to i proto, že obě jsou vědy konečné ve smyslu toho, že po základní škole již nic moc neobjevujete co do základu, ale jen nabíráte na objemu. U matematiky po základní škole se teprve dostáváte k poznání co matematika vlastně je. Staré „známé“ věci se učíte novým způsobem.

Teď jen odbočím, abych byl rychleji pochopen. Myslíte si, že desetibojař bude trénovat hod oštěpem, když mu sdělí, že z důvodu krátkého hřiště na další olympiádě nebude. No nebude, protože se bude soustředit na disciplíny, které ho dovedou k vítězství.

No a maturita je stejný případ. Když sdělím, že nebude povinou, tak ti obecně línější či méně nadaní (nepopírám, že matematika je na myšlení a vnímání náročnější) se ji nebudou věnovat. Ovšem pak nemají chtít mít maturitu jako „zkoušku dospělosti“ či uzavření stupně vzdělání. To, že toto sortýrování je pozůstatek CK Rakouské monarchie, kdy ten způsob vzdělání je stejný a my ho už 101 let „zdokonalujeme“ je  otázkou – byť zásadní- ale jinou.

Maturita se po revoluci stala politikou státu jedním s nejvíce devalvovaných hodnocení, protože dříve byla dokladem toho, že máte základní znalosti tedy , že umíte číst, psát a počítat. Nyní se stává jen papírem o dosaženém vzdělání, který je opuštěním středního stupně vzdělání pro další stupně jen papírem bez hodnoty. Proč ? No protože zákon „Školský“ a zákon „Vysokoškolský“ se navzájem nerespektují a tomu vyššímu je ten nižší stupeň jedno.

Z mého pohledu je škoda, že stávající vládní garnitura tak jak nepochopila přímou úměru spotřeby alkoholu v jakékoliv podobě k celkové jeho spotřebě, že i nepochopila to, že když matematiku zruší jako nedílnou součást středního vzdělání, tak jistě nedosáhne toho, že se po nějakém čase naše školství jí naučí učit lépe, jak jsem slyšel z úst obhájců maturity bez matematiky.

Pravda - jak říkal Doc.Havelka, když jsme mu v aule při matematice hlučeli. „Studenti vím, že z matematiky nemusíte umět vůbec nic a budete významnými osobami naší společnosti, ale pokud chcete být stavebními inženýry, prosím nehlučte nebo sem nechoďte rušit ty , kteří těmi inženýry být chtějí“.

Tenkrát v roce 1983 jsme se této větě smáli i z důvodu emoční  narážky na tehdejší režim, kdy současný premiére byl jeho prominentem, ta logická část přišla až se vzděláním.....

Ale to už je trochu z Černých baronu…Kefalín čo je to to absurdné :-)

Pěkné dny                                  Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pondělí 4.11.2019 19:58 | karma článku: 20,30 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Lež je nejlepší politický kuchař

Nevím jestli sledujete jak to neslyšel (Juračka) a přesto k tomu tiskovku svolal. Nebo jak je potřeba zastropovat a mimořádně zdanit aby se zisku pomohlo s energetickou krizí.

25.3.2023 v 12:13 | Karma: 33,88 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Pane učiteli už je čas

Jistě pamatujete na scénku z filmu Marečku podejte mi pero, když Viktor Hujer upozorňuje pana učitele Čeňka Jandu ztvárněného Josefem Abrhámem, na začátek vyučovací hodiny....

11.3.2023 v 19:21 | Karma: 22,53 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Všechno už tu bylo a pořad se zde žilo a i na nás cosi zbylo

Pravda zažít jsem to nemohl, ale celkem jsem doma poslouchal a taky mám po otci hodinky, které koupil ještě za „ starý“ peníze jak mi následně vysvětlil – co byla měna.

2.3.2023 v 10:34 | Karma: 17,94 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Živnost hodnocena státem jako záškodnická činnost

Po Covidu a drahých energiích teď máme hlavní problém důchody a protože je potřeba najít konkrétní viník tak jsou na mušce živnostníci – skupina obyvatel z které se tahají peníze nejlíp.

1.3.2023 v 14:30 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3871x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Křápli jste důchodce - to jste machři

Všechno už tu bylo, tento článek jsem zde psal v roce 2012. Jiní lidé metody stejné. Naložíme těm, kteří se nemají jak bránit.

23.2.2023 v 14:25 | Karma: 37,47 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik