Koho nevolit

Za týden už bude skoro jasno, kde slunce či  světlo na další čtyři roky zhaslo.Zhášet a rožínat budete všichni Vy, kterým není lhostejna budoucnost té vaší kotliny

       Já toho o politice zjevně moc nevím, protože kdybych věděl, tak jsem se vším tím svým snažením už v té politice musel něco dosáhnout. Někdo by z toho byl možná i smutný, já si smutným nepřipadám, protože jestli je něco v životě lidském zcela jasné, tak je to jedno, že co se má stát se stane.

               Ve volbách jsem měl pocit, že jsem vyhrál snad jen jednou a to, když jsem po revoluci volil Občanské fórum. Ty moje volby za komunismu, jsem z volebního výsledku vyhrál z podstaty všechny, ale osobně to byla – slovy Klause – taková nevýhra. Snad mi rozumíte. Takže jsem obyčejně volil tak, že jsem se ocitl v menšině a je jedno jestli to bylo referendum o vstupu do EU, či nástup „nové vlny“ se vstupem Andreje na politické kolbiště. S volbami a volbou mám tedy dost zkušeností, jelikož jsem byl u všech, který byly kdy vypsány, vědom si věty mého trenéra, který i po těch mých prvním ještě za komunismu říkal : „ Co si stěžuješ – volil jsi – volil“. Až později jsem si uvědomil tu krásu té věty.

               Psát koho volit a proč je myslím jednoduché. Ovšem jak přistoupit k volbám – když se zase nic nestane, jak se v mnoha úvahách píše, to je hodné zamyšlení. Já mám za to, že se mají volit politické strany. Proč ? Z důvodu toho, že strany jako uskupení mají nějakou historii, nějaké stanovy, nějaké kontrolní mechanismy – a tím mají i odpovědnost. Různá uskupení, která po vzoru hnutí mysli Andreje Babiše nám v těchto volbách rostou jak houby po dešti, mají obyčejně jen jedno – touhu po moci – byť ve všech svých proklamacích si opečovávají myšlenku, že chtějí změnu. Já neustále bádám nad tím – změnu čeho ? Musím zde napsat, že já za změnu a politický program nepovažuji to, že lidem něco slíbím, že za něco nebudou platit, což je mor dnešní politiky vezdejší. Andrej Babiš s tím, že budu říkat, že změna - je politika , pravda uspěl. Já ovšem nevidím žádnou změnu v politice před a s Andrejem Babišem. Politika dnešní doby se smrskla na touhu spravovat daně. Je jen o tom o kolik lidi obere stát na daních, aby jim pak vysvětlovat co všechno nepotřebného jim za ty peníze zařídil či poskytl a zde platí jistě jedno – slibem nezarmoutíš. Je zajímavé, kolik uskupení přijalo tento model ANO za svůj a snaží se stejnou kličkou obalamutit voliče. Je mi z toho smutno.

               Ať nejsem jen kritikem. Já mám za to, že dnes je politika lidsky vykradené. Chcete důkaz. Mezi 10 miliony lidí v české kotlině se nenajde jeden obecně vážený a uznávaný člověk, který by chtěl zastávat – podle mne druhý nejváženější úřad ve Vládě – ministra zahraničí. Argument, že se někdo neshodne s někým na tom, kdo to bude je pro mne lichý. Z nedávné historie vzpomeňme Jana Masaryka, ten byl ministrem zahraniční před válkou, za války a i po převratu 1948. Proč ? Protože byl respektovaná osoba – politik. V tom já bych viděl tu změnu, změnu těch kdo jsou ochotni se věnovat správě věcí veřejných. Nemáme kvalitní lidi. Jak si to dovolím říci? I ze zkušenosti kolik potenciálních ministrů poslední doby bylo usvědčeno z plagiátorství. Jakou úctu může mít politik, když ani není schopen bez opisování ukončit vzdělání.

               Dalo by se psát ještě dlouho a obšírně. Zkuste zapřemýšlet, před tím než dáte křížek na kandidátní listinu, jestli ten křížek vyjadřuje souhlas s těmi kdo na té listině jsou napsáni z vašeho pohledu slušnosti ,úcty a třeba i sympatie. Zkuste se oprostit od toho co vám kdo slíbí, ale spíše co za tím člověkem je lidsky, profesně, odborně.

Zkuste se zamyslet , zastavit a jít k Volbám s jakoukoliv změnou oproti minulosti – pak může ta změna nastat. Ovšem prvotně musí změna nastat u všech nás, kteří k volbám půjdeme.

Zhasněme zejména nad těmi, kteří si myslí, že politické slunce nezapadá. A to nemusí být jen Ti, kdo pod tím „sluncem“ už jsou .                       

                              Pěkné dny a dobrou volbu             Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | sobota 29.9.2018 13:04 | karma článku: 18,28 | přečteno: 984x