Havlologie – na kult osobnosti jsme na Východě machři

        Tak jsme se dočkali. Ani neuběhlo pověstných 100 dni klidu od skonu Václava Havla a máme tu vědní obor, který se jim zabývá. Nevím,presidenta jsem nikdy osobně nepotkal, ale jsem toho názoru, že by si toto asi nepřál, ovšem mohu se mýlit, jelikož herecké či komediantské prostředí, jak se komu líbí , moc neznám a třeba se tam podobné „počiny“ vnímají jinak.

         Já Václava Havla považuji za člověka, který žil plodný život a jistě zasáhl svým způsobem, každého z nás.Nejsem přesvědčen, že na den tři měsíce po jeho odchodu z tohoto světa je dobré otvírat okno jeho života a to hned na půdě Akademie věd a hned do slovníku české literatury?filosofie?divadla?vědy? vměstnávat pojem havlologie. Pokud už tento vědní obor měl vzniknout, tak jsem přesvědčen, že by mu více slušely „prkna, která znamenají svět“. Ale jak jsem již psal výše, svět komediantů neznám …

             Jelikož vím, že tak nějak  bodám do vosího hnízda některých, nebudu zde rozebírat kladné a záporné pohledy na jeho život. Pokud někdo věří, že byly jen kladné, tak si dovolím být prorokem a předjímat, že ke svatořečení zřejmě nedojde.

             Celé mne to vrací do reality země ve které žiji a utvrdilo v mé víře, že do fungující země západního střihu (jak se vzletně užívá) máme ještě hodně daleko.

Autor: Oto Kaděrka | úterý 20.3.2012 8:38 | karma článku: 18,38 | přečteno: 1236x