Dejte mu napít – Kalouskovi

        Dnes jsem se dostal dříve domů a zhlédl jsem v TV zprávy. Zjistil, že je lepší být během zpráv v práci v tělocvičně nebo v hostinci. Jednak to vše šetří zdraví a druhak po zprávách večer se zákonitě musí špatně spát a to nejen mně.

       Po té co Kalousek sdělil národu, že z důvodu šetření se nebude přidávat důchodcům následující dva roky jsem tohoto účetního definitivně přestal považovat za člověka , který tomu co dělá rozumí. Snažil jsem se i tu jeho partaj tak nějak vnímat jako pravicovou, byť ideje o levici a pravici v novodobé politice české jsem přestal mít už za doby opoziční smlouvy mezi Zemanem a Klausem. Tenkrát jsem jim nemohl oběma přijít na jméno,ale v dnešní optice politiky to byli bezesporu geniové.

          Abych jen nelamentoval nad tím co se děje, tak se pokusím nastínit, jak bych si představoval chování zdravé společnosti ke svým penzistům. Myslím si, že je vždy třeba si uvědomit historickou roli, kterou generace našich rodičů měla. Je jasné, že dnešní penzisté se narodili za války a krátce po válce.Tedy je zjevné, že vyrůstali venkoncem v režimu, který by si za „svůj“ z velké většiny nikdy nevybrali. Mládí strávili za režimu Klemanta ukrutného. Produktivní věk , s krátkým nadechnutím v šedesátých letech za asistence bolševika a jeho českých přisluhovačů.Podařilo se jim z té celoživotní hrůzy najít východisko v listopadu 1989, kdy věřili, že nastalo to co celý život toužili poznat, tedy svoboda a demokracie. Byli připraveni a ochotni na „oltář vlasti“ vložit vše co uměli a v mnoha případech i měli.

          No a odměnou je jim teď to, že mnohdy nuzné „komunistické“ důchody jim stávající politická garnitura zarazí na dva roky s tím, že je potřeba šetřit na straně výdajů. Jsem vychován ve víře v to, že o to jak se staráme o své předky je obrazem toho jakými jsme lidmi. Jak se tak dívám, tak je to špatně, když demokraticky zvolená garnitura si to nemyslí.

          Očekával bych, že Kalousek vystoupí v televizi a sdělí národu, že se bude šetřit tam, kde jsou úniky největší, tedy na straně státních výdajů na kde-co. Bylo by náramné, kdyby nám sdělil, že nejvyšší plat v státem vlastněných firmách, kterými jsou třeba ČEZ (že je to akciovka vím a že patří majoritně státu taky) dále pak všechny pseudoakciovky typu městkých dopravních podniků bude maximálně ve výši třeba pětinásobku průměrné mzdy k dnešnímu dni. To bych nazval slovem hodným politika chtějícího řešit krizi, kterou ostatně už  posledních dvacet let spolutvoří.

On ale naopak jen zneužívá životní zkušenosti našich rodičů, kterým opět tak jako celý život nezbude nic jiného, než-li sklopit o…, zanadávat si a přizpůsobit se, to vše s vědomím, že jimi celý život nenáviděný komunistický soused je na tom zase líp, protože mu důchod počítali po revoluci v duchu – „Nejsme jako oni…“

Chtělo by se mi věřit, že jsou to jen abstinenční příznaky, které lze léčit.Ovšem pochybuji, že prostým – Dejte mu napít, bychom se jeho excesů zbavili…

Autor: Oto Kaděrka | pondělí 27.2.2012 21:09 | karma článku: 35,01 | přečteno: 2010x