Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agentura pro SPORT ??? .. . co vznikne

Jsem celoživotní sportovec a protože jsem od dětství zvyklý i o věcech přemýšlet v souvislostech tak jsem od své plnoletosti byl i sportovním „bafuňářem“.

Tedy sleduji co se děje na sportovním poli a k tomu jistě patří i sledovat jak se sport financuje. Nemohla mne tedy minout informace o tom, že se chystá zřízení agentury pro sport, která by měla vyřešit žalostné financování sportu v naší zemi.

Já mám za to , že nic nevyřeší, jelikož žijeme v Česku, kde když něco vzniká shora, tak na ty zdola obyčejně nic moc nezbude, pokud ty shora neznáte nebo neznáte někoho kdo je zná.

Hlavním problémem je to, že český sport byl zákony zbaven svéprávnosti, přeloženo – byl postaven k plné závislosti na státním rozpočtu, jelikož byl změněn loterijní zákon, který dříve významně pomáhal spolufinancovat sport. Všechny řeči, že Hušák – SAZKA jsou jen řečmi, které mají široké veřejnosti zastřít pravdu a podpořit to, že přece úředník, byť třeba sportovec, ale stále úředník, musí nejlépe vědět jak se dělá sport a kolik na to potřebuje peněz. Nikdy to vědět nebude, protože ani nemůže. Je to stejné jako kdyby Vládu tvořil jeden člověk, byť u nás to asi možné je, ale to je jen akcentace toho co tady děje. Malá skupiny lidí se snaží velké skupině lidí sdělovat jak to je.

Problém je v tom, že SPORT na rozdíl od politiky je celoživotní dílo, kdy sportovní kluby, svazy, reprezentace mají historii a kontinuitu někde až stoletou i delší. Být sportovcem, trenérem, rozhodčím, pořadatelem, funkcionářem se zpravidla nestanete, že jen chcete. Ve sportu vás k nějakým metám vždy donese kombinace všeho a taky čas, který jistě není ohraničen jako u politických rozhodnutí čtyřmi léty, kdy nějak se zákona máte po ten čas „patent na rozum“ a pak zase ten patent má ten zvolený po Vás. Pro sportovce čtyři roky nejsou žádné měřítko, protože sportovec má tak nějak tři fáze vývoje, kdy se sport musí NAUČIT, pak následuje fáze, kdy se naučí ZÁVODIT a některým  je dáno, že se naučí VYHRÁVAT. A těm nejvytrvalejším a nejodhodlanějším se stane, že se stanou cvičiteli, trenéry a funkcionáři. Přeloženo sport jako takový je celoživotní dílo, které u valné většiny je přes generace a tedy to velká část má v genech.

Takže všechny ty současné snahy uvázat sportovce ke státnímu , krajskému či obecnímu rozpočtu a vynechat při tom nejlépe všechny ty zažité a desítkami let otřískané a ferovostí prověřené sportovní vazby mezi kluby, sportovními svazy a sdruženími je smrtelné. Smrtelné je to proto, že ne všechny kluby , oddíly a sdružení jsou připraveny psát dotační žádosti na almužny, kdy třeba 10.000 Kč pro lyžaře je částka, která mu v lepším případě uhradí dva dny přípravy na ledovci, či vodák si koupí za toto čtvrtinu lodě, či čtyři pětiny pádla. To by ještě nebylo nejhorší. Daleko horší je, že vznikají účelové spolky, které si do názvu dají, že mají něco společného s daným sportem, kde je vypsaná nějaká dotace a pak parta lidi co spolu někam léta jezdí třeba na kole dostane peníze na to, že to další prázdniny budou mít jen levnější. Oni svůj volný čas strávený jízdou na kole správně považují za sport, ale zcela nesprávně si myslí, že by jim ho měl jako dospělým lidem někdo platit.

Agentura pro sport, jak prosáklo, bude stát v prvním roce 90 milionů, Tedy sportovci dostanou o 90 milionů méně něž by dostat mohli. A další roky to poroste přímo úměrně tomu, jak to nebudou zvládat, protože to budou poznávat.

O co jednodušší by bylo, kdyby bylo  se zákona vícezdrojové financování a je jedno jestli z loterii či daňových asignací. A závislost na té či oné čtyřleté politické reprezentaci by mohla ohrožovat sportovce je zčásti a ne zcela, jak se to daří nyní při tom, když sport řídí jen ti, kteří si myslí, že by to tak mělo být – politici.

Sport není to, že jdete si zahrát tenis s kamarádem. To je víc než aktivní trávení volného času. Být sportovcem znamená, že hrajete podle schválených pravidel, že trénujete podle nějaké metodiky, že sportovně technická komise připraví systém soutěží a nominačních pravidel podle výše uvedené pyramidy NAUČIT,ZÁVODIT, VYHRÁVAT. A pro sport jsou čtyři toky na jedné straně řetězu nic a na druhé straně všechno. A to při vší úctě ke sportovcům, kteří se kolem agentury angažují nedokáží, protože SPORT byl je a bude kolektivní dílo lidí, kteří jsou SPORTem posedlí a nikoliv posedlí správou peněz, které jim na sport někdo přidělí.

Sportovní svazy a letitá sdružení sportovců jsou ty agentury, které politik nechce respektovat, protože současný politik chce ovládat a nejlepším nástrojem  byly jsou a budou peníze.

Co tedy vznikne ? Další místo, kde se budou ztrácet peníze na sport, jelikož první naběhnout všichni paraziti, kterí bez "sportu" žít nebudou a to sportovci nejsou :-)

Je mi nás sportovců líto, ale vzdát se… Jak se říká na Hané  „ Dokud déchám dófám“

 

Sportu zdar

 

Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | čtvrtek 9.8.2018 9:25 | karma článku: 19,36 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Co nám premiér Fiala k nákupu vojenské techniky neřekl

Stál tam s Černochovou a hřímal , že na obranu přidal. Že si koupíme ve stále neutrálním Švédsku bojová vozidla pěchoty a tím posílíme naši obrany k celku větší ochoty.

28.6.2023 v 14:43 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Opačně vpřed aneb decentralizace může být vítaná revitalizace

Někdo by si pomohl pomyslet, že nadpis značí nějaké zpátečnictví či snad dokonce návrat k něčemu co už zde bylo. Jo říká se , že všechno už tu bylo ale taky ... nejde vstoupit dvakrát do jedné řeky.

24.6.2023 v 14:21 | Karma: 13,97 | Přečteno: 254x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Deziluze hodnot

Za nedlouho se mi jako první číslice věku objeví šestka. Tedy doba, která tak nějak láme důchod – ať chceme nebo nechceme ať chtějí nebo nechtějí – ti co nám ho v iluzi – přiznají.

16.6.2023 v 9:43 | Karma: 17,16 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Že důchodová reforma přejde ve znárodnění jsem nečekal

Už jsem se dostal do let, kdy sleduji co jsem dříve nesledoval. Na prahu, kdy máte poslední rok na začátku pětku k tomu ostatně vybízí. No a koukám jak prvnička.

29.5.2023 v 23:04 | Karma: 44,23 | Přečteno: 4956x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Máme oligopol ale trh funguje

Po pravdě, včera pro mne ještě zapeklité slovo, které jsme hledal ve slovníku. Mne vždy zajímají totiž věci, když trh funguje. No a když to zjistí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak jsme se chtěl vzdělat.

24.5.2023 v 10:41 | Karma: 26,58 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik