Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí

V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.

Co budeme na tento jednoduchý pokrm pro dvě osoby poktřebovat?

3 větší brambory

3 slabé plátky vepřového bůčku

Hrst cherry rajčátek (ale klidně můžete použít i větší rajčata, nejlépe masitá San Marzano)

8 lístků šalvěje

1 vejce

2 lžíce mléka

50g sýru Gruyére nebo Ementál

sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Jak vidítě, suroviny naprosto dostupné. Dejme se tedy do toho. Použijeme dvě zapékací misky, na dvě porce. Bůček nebudeme dopředu smažit, brambory nebudeme předvářet, bonus tohoto receptu spočívá sice v delší době pečení, ale jen v několika minutách přípravy.

Vajíčko rozšleháme s mlékem, můžeme osolit a opepřit čerstvě mletým pepřem.

Bůček si nakrájíme na malé kostičky, rajčátka na půlky, šalvěj nasekáme na malé kousky, brambory (ranné) omyjeme a nemusíme loupat, pouze nakrájíme na plátky.

 

Do misky začneme skládat vrstvy, nejprve trochu bůčku, rajčata, šalvěj ...

Potom brambory, osolíme a další vrstvu bůčku, rajčat a šalvěje ...

... takhle dál, až nakonec opět brambory. Vrstvu brambor vždy osolíme a na závěr i opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Nakonec přelijeme rozšlehaným vejcem s mlékem.

Posypeme nastrouhaným sýrem Gruyére nebo Ementál. Eidamem prosím ne.

A nyní dáme tu dobrotu zapéct do předehřáté trouby na 200°C, přikryté alobalem. Pečeme asi hodinu, podle výkonu trouby, chceme mít brambory měkké a určitě to nechceme odspodu spálit.

Na posledních 15 min sundáme alobal, aby se nám opekl sýr na vrhu.

Můžeme nandavat a podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Kába | úterý 21.6.2011 10:30 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7296x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1881x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 585x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„FSB má složku na každého.“ Čistky v ruské armádě se rozjely naplno

24. května 2024  13:51

Premium V nejvyšších patrech ruských ozbrojených sil pokračují důkladné čistky. Pod hesly o vymýcení...

Izraelci v Gaze objevili těla tří dalších rukojmích, včetně přítele zavražděné Shani

24. května 2024  13:38

Izraelští vojáci v noci na pátek objevili v severní části Pásma Gazy těla dalších tří rukojmích...

Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit

24. května 2024  13:37

Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....

Ozbrojený lupič maskovaný rouškou přepadl benzinku, odnesl si peníze a losy

24. května 2024  13:22

Policisté pátrají po lupiči, který v noci na dnešek přepadl čerpací stanici v Blatné na...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.