R.A.G. - Zapékané brambory s rajčaty ovoněné šalvějí

V minulém dílu RIKovy Amatérské Gastronomie si čtenářky posteskly, že recept je velice náročný na suroviny. Slíbil jsem tedy pro příště něco dobrého ze zcela dostupných věcí. Je to taková více svěží varianta na francouzské brambory, které dodá ojedinělou chuť a vůni šalvěj.

Co budeme na tento jednoduchý pokrm pro dvě osoby poktřebovat?

3 větší brambory

3 slabé plátky vepřového bůčku

Hrst cherry rajčátek (ale klidně můžete použít i větší rajčata, nejlépe masitá San Marzano)

8 lístků šalvěje

1 vejce

2 lžíce mléka

50g sýru Gruyére nebo Ementál

sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Jak vidítě, suroviny naprosto dostupné. Dejme se tedy do toho. Použijeme dvě zapékací misky, na dvě porce. Bůček nebudeme dopředu smažit, brambory nebudeme předvářet, bonus tohoto receptu spočívá sice v delší době pečení, ale jen v několika minutách přípravy.

Vajíčko rozšleháme s mlékem, můžeme osolit a opepřit čerstvě mletým pepřem.

Bůček si nakrájíme na malé kostičky, rajčátka na půlky, šalvěj nasekáme na malé kousky, brambory (ranné) omyjeme a nemusíme loupat, pouze nakrájíme na plátky.

 

Do misky začneme skládat vrstvy, nejprve trochu bůčku, rajčata, šalvěj ...

Potom brambory, osolíme a další vrstvu bůčku, rajčat a šalvěje ...

... takhle dál, až nakonec opět brambory. Vrstvu brambor vždy osolíme a na závěr i opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Nakonec přelijeme rozšlehaným vejcem s mlékem.

Posypeme nastrouhaným sýrem Gruyére nebo Ementál. Eidamem prosím ne.

A nyní dáme tu dobrotu zapéct do předehřáté trouby na 200°C, přikryté alobalem. Pečeme asi hodinu, podle výkonu trouby, chceme mít brambory měkké a určitě to nechceme odspodu spálit.

Na posledních 15 min sundáme alobal, aby se nám opekl sýr na vrhu.

Můžeme nandavat a podávat.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 21.6.2011 10:30 | karma článku: 13,72 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53