R.A.G. - Platýs s karamelizovanou citronovou kůrou a šťouch. br.
Když už jsme si tedy pořídili krásného čerstvého platýse a dostatečně se pokochali prozkoumáváním jeho nezvyklé anatomie, musíme si ho naporcovat. Nemusíte se toho bát, není to nic složitého, když víte, jak na to. S prvním se možná budete chvilku babrat, ale druhý, třetí a další už půjde jako po másle.
Zvolíme si velmi jednoduchou přípravu, žádné filetování, jenom odřežeme nepotřebné a stahneme tmavou kůži. Poďme se podívat krok za krokem jak na to.
Platýse si hezky položíme bílou kůží dospod.
Nejprve oddělíme hlavu. Stejně jako všechny ostatní zbytky, které nám vzniknou nevyhazujeme, ani nedáváme kočce, ale připravíme si z nich rybí vývar, který nám poskytne ať už ihned nebo po případném uložení na mrazák, výborný základ pro polévku nebo omáčku.
Poté co jsme udolali hlavu, odřízneme hřbetní a břišní (v tomto případě boční a boční :)) ploutev.
Ocasní ploutev můžeme ponechat, za ní se pak dá ryba otáčet na pánvi a když je ryba hotová, upadne sama. Z břišní části můžeme ještě vyndat váčky s jikrami nebo mlíčím a opět je použít později do polévky. Některé kusy mají velmi vydatné množství těchto lahůdek.
A teď už to, co obvykle nahání strach. Stažení kůže. Věřte, že to není žádné peklo. Nejprve si nařízneme kůži na ocase, ne moc hluboko.
Zespoda si ji nařízneme a pak stačí za ni vzít a rybu stáhneme.
A je to.
Pokud se nám váček s jikrami nebo mlíčím nepodařilo vyndat předtím, stále máme šanci.
A filet je připraven. Z jedné strany bílá kůže, z druhé staženo.
Odpadní materiál (kosti, hlava, ploutve a další zbytky) rozhodně nevyhazujeme, ale použijeme k přípravě vývaru. Ten nám pak dále poslouží k různým bohulibým účelům.
Nyní se můžeme připravit na celé to vaření. Co budeme potřebovat na dvě porce?
Karamelizovaná citronová kůra:
kůra ze dvou bio citronů (Bio citron proto, že bio citrony nemají kůru ošetřenou chemicky)
štáva z jednoho citronu
200 ml bílého vína
200 g cukru
Platýs:
2x platýs
přepuštěné máslo
sůl, čerstvě mletý černý pepř
Štouchané brambory s pórkem
0,5 kg brambor
50g anglické slaniny
1 velká bílá cibule
zelená část jednoho pórku
přepuštěné máslo, sůl, čerstvě mletý černý pepř
Karamelizovaná citronová kůra
Karamelizovanou citronovu kůru si můžeme vyrobit klidně do foroty a nechat ve skleničce v lednici, vydrží dlouho. Její příprava není složitá.
Pořádně omyjte citrony, nastrouhejte kůru a dejte vařit s vínem a citronovou šťávou.
Po chvíli přidejte cukr a pomalu vařte ...
... dokud hmota řádně nezhoustne. Poté přelejte do misky nebo skleničky a nechce vychladit ...
... stane se z toho želé.
Šťouchané brambory s pórkem
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme pomalu smažit na přepuštěné máslo.
Smažíme pomalu, ne úplně do tmava, stačí osmahout cibulku do měkka a lehce zlatova.
Když je cibulka hotová, stáhněte z ohně a přidejte na jemno nakrájený pórek. Ten už nesmažíme, jen promícháme.
Mezitím jsme si dali vařit brambory, hotové rozšťoucháme a smícháme s připravenou cibulkou, slaninou a pórkem, osolíme, opepříme.
Platýs a finalizace
Dáme si rozehřát přepuštěné máslo a mezitím si platýse nasolíme a opepříme.
Když je máslo rozpálené, vložíme platýse na pánev a to nejprve kůží dospod. To je důležité, protože po obrácení se podkožní tuk vlije do masa.
Když je z jedné strany opečený, otočíme a osmažíme z druhé.
Zbývá naservírovat. Štouchané brambory, platýs, ten můžeme přelít máslem a přidat lžíci studené karamelizované citronové kůry. Salát lolo rosso na ozdobu.
V restauraci bych neodpustil, pokud by k rybě nepodávali osminku citronu, nicméně sami zjistíte, že karamelizovaná citronová kůra jej zcela nahradí.
Nezbývá než popřát dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
R.A.G. - Kachní kaldoun
Kaldoun je klasická mezinárodní polévka (nikoli jen česká) a v originální konfiguraci se předpokládá, že je to slepičí velouté, s kořenovou zeleninou, žemlovými knedlíčky a drůbky. Já mám mnohem raději jeho kachní verzi s domácími nudlemi. Silný kachní vývar, drůbky a velouté ochucené muškátovým oříškem je prostě tak nádherná chuť, že když ochutnáte, je to jako byste si nasadili kosmodisk*.
Richard Kába
R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou
Možná letos už poslední recept na houby. Počasí se má kazit, zatím ale rostou. Další příspěvěk národu houbařů, houby v úpravě bíleho vína a smetany, s placičkami z parmezánu a pažitkovou omáčkou. Možná trošku netradiční, ale rozhodně chutné.
Richard Kába
R.A.G. - Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem
Když jsem letos navštívil Divinis, našel jsem v jídelním lístku předkrm s názvem houbový salát a moc mi to chutnalo. Nevím jak to tam "Šéf" vaří, ale na několik pokusů jsem se naučil vyrábět něco, co chutná velmi podobně. A protože jsme vášniví houbaři, každý neokoukaný recept je benefit. Tohle jídlo je tak jednoduché, že ho hravě zvládnete připravit ihned po návratu z lesa a jako lehká a chutná večere se bezvadně hodí.
Richard Kába
Den mobility 2011
Přátelé, přináším upoutávku na zajímavou akci, kterou pořádá DFENS a která je svým způsobem odpovědí na Evropský den bez aut a různé jiné aktivistické akce nátlakových skupin typu hromadných cykloonanií. Na dni mobility by neměl chybět žádný správný Petrolhead a vůbec nikdo, kdo považuje individuální automobilovou dopravu za jeden z důležitých prostředků umožňující nám realizovat svůj svobodný život.
Richard Kába
F1: Kubicův stav by se měl začít rychle lepšit po poslední operaci
Robert Kubica má před sebou poslední operaci. Bude se konat koncem srpna a půjde při ní o finální operaci lokte. Poté Kubicu čeká rehabilitace a jeho stav by se měl začít rychle lepšit.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel
V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy