R.A.G. - Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem

Když jsem letos navštívil Divinis, našel jsem v jídelním lístku předkrm s názvem houbový salát a moc mi to chutnalo. Nevím jak to tam "Šéf" vaří, ale na několik pokusů jsem se naučil vyrábět něco, co chutná velmi podobně. A protože jsme vášniví houbaři, každý neokoukaný recept je benefit. Tohle jídlo je tak jednoduché, že ho hravě zvládnete připravit ihned po návratu z lesa a jako lehká a chutná večere se bezvadně hodí.

(c) 2011, Richard Kába

Asi tak, jako se mi to povedlo právě dnes. Měl jsem jenom asi hodinku zajít do lesa mezi prací a noční službou a po sušším začátku podzimu už ty houby rostou trochu méně. Nicméně přesto se podařilo najít nějaké bedly, lošáky, lištičky, suchohřiba, klouzka, kozáky, holubinku a babku. Na tento recept je ideální použít celé, nebo půlené spíše menší houby. Samozřejmě čím bohatší směs, tím lepší chuť.

Co budeme na tuto dobrotu potřebovat?

Lesní houby

2 šalotky

Olej na smažení (např. slunečnicový)

1 lžičku balzamikového červeného octa

1 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

A jak na to? Jednodušší už to být nemůže.

Houby očistíme, ale nenamáčíme. Pokud je nutné je omýt, pak je třeba je nechat zcela oschnout. Pokud bychom použili mokré, pustily by nám na pánvičce příliš vody a celé kouzlo by bylo pryč.

Šalotky nakrájíme na kolečka a dáme na trochu oleje osmahnout. Chceme jen, aby zlehounka změkly a přestaly být štiplavé. V žádném případě necmudíme do hněda nebo tak. Ideální je vysoká teplota a krátký čas.

Když jsou hotové, vyjmeme je a dáme stranou.

Pánvičku pořádně rozpálíme a přidáme houby.

Na pánvičce nesmí být hub moc, jinak by se začaly dusit a pustily vodu. My je chceme na vysoké teplotě orestovat. Krásně opéct ze všech stran.

Když jsou ze všech stran opečené, zakápneme balzamikovým octem. Čím kvalitnější ocet, tím lépe. Za stálého míchání ocet vyvaříme, on obalí houby a zbyde krásná lehce nakyslá balzamiková chuť.

Když jsou houby hotové, vyjmeme je z oleje a dáme do mísy.

Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, zakápneme panenským olivovým olejem a přídáme šalotku. Promícháme.

Poté již můžeme servírovat. Je to fantastický, rychlý a jednoduchý recept, který je chutný, lehký a věřím, že vás osloví.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | úterý 4.10.2011 19:17 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53