R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou
(c) 2011, Richard Kába
Co budeme všechno potřebovat na 2 porce?
Lesní houby
225 ml smetany
1 šalotka
50g másla
150 ml bílého vína
1 malý stroužek česneku
20g parmezánu
sůl, čerstvě mletý černý pepř, pažitka, petřžel listová a petržel kudrnka
Jak tedy na to?
Parmezán nastrouháme. Do pekáče dáme papír na pečení a za pomocí kulatého tvarovátka připravíme 4 slabé placičky parmezánu. Dáme péct na 200°C dokud nezačnou hnědnout.
Když jsou hotové, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Lesní houby očistíme, pokud to jde nenamáčíme, pustily by pak příliš mnoho vody.
Houby dáme smažit na másle. Cílem je mít dobře rozpálenou pánev a houby orestovat, nikoli dusit. Nesmí být v tlusté vrstvě, jinak pustí vodu.
Mezitím si na lžíci másla dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.
Když jsou houby orestované dozlatova, přilijeme bílé víno. Účelem není nějaký krabičák nebo Chateau headake, ale naopak kvalitní víno. Když uvaříte ze špatného vína, ani to jídlo nebude dobré.
Když šalotka zesklovatí, přilijeme polovinu smetany a pomalu vaříme.
Mezitím si připravíme z petržele kytičku na ozdobení. Listovou petržel spolu s kudrnkou svážeme pažitkou ...
A přebytky ořízneme.
Omáčku vaříme, dokud nezhoustne do takřka pudinkové konzistence. Potom sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme na kousíčky pokrájenou pažitkou a propasírovaný malý stroužek česneku a zamícháme.
Jakmile se nám mezitím z hub vyvařilo všechno víno - to je důležité, zcela vyvařit - osolíme a přilijeme druhou půlku smetany.
Houby dál vaříme, dokud se smetana nevyvaří a neobalí houby. Poté opepříme čerstvě mletým pepřem.
A nyní už kompletace na talíři. Použijeme tvarovátko a vyskládáme houbami.
Navrch dáme kolečko parmezánu.
Další vrstvu hub podle tvarovátka ...
Navrch další plátek parmezánu. Ozdobíme petrželovou kytičkou a naaranžujeme pár hezkých hub.
Na závěr kolem přidáme omáčku a pár malých houbiček.
Můžeme podávat s večkou, nebo chlebem.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/5076/w230/Bf85727.jpg)
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/5076/w230/Bf85727.jpg)
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/5076/w230/Bf85727.jpg)
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/5076/w230/Bf85727.jpg)
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/02/5076/w230/Bf85727.jpg)
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů
Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....
Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát
Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...
Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia
„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...
Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození
Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...
Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka
Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...
Mašínové, Graubner, Kryl... Poslanci budou schvalovat kandidáty na vyznamenání
Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou ve čtvrtek schvalovat poslanci. Předběžný seznam...
V Rusku kvůli podmáčené trati vykolejil osobní vlak. Na místě našli dva mrtvé
Těla dvou lidí našli záchranáři na místě, kde v autonomní Komijské republice na severovýchodě...
Kamikaze Sunak. V debatě nedbal na následky, věštil labouristickou zkázu
Poslední debata před parlamentními volbami ve Velké Británii se změnila v sólo Rishiho Sunaka....
Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení
Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...
![Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz](//1gr.cz/u/free.gif)
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2571x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy