Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou

Možná letos už poslední recept na houby. Počasí se má kazit, zatím ale rostou. Další příspěvěk národu houbařů, houby v úpravě bíleho vína a smetany, s placičkami z parmezánu a pažitkovou omáčkou. Možná trošku netradiční, ale rozhodně chutné.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme všechno potřebovat na 2 porce?

Lesní houby

225 ml smetany

1 šalotka

50g másla

150 ml bílého vína

1 malý stroužek česneku

20g parmezánu

sůl, čerstvě mletý černý pepř, pažitka, petřžel listová a petržel kudrnka

Jak tedy na to?

Parmezán nastrouháme. Do pekáče dáme papír na pečení a za pomocí kulatého tvarovátka připravíme 4 slabé placičky parmezánu. Dáme péct na 200°C dokud nezačnou hnědnout.

Když jsou hotové, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Lesní houby očistíme, pokud to jde nenamáčíme, pustily by pak příliš mnoho vody.

Houby dáme smažit na másle. Cílem je mít dobře rozpálenou pánev a houby orestovat, nikoli dusit. Nesmí být v tlusté vrstvě, jinak pustí vodu.

Mezitím si na lžíci másla dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.

Když jsou houby orestované dozlatova, přilijeme bílé víno. Účelem není nějaký krabičák nebo Chateau headake, ale naopak kvalitní víno. Když uvaříte ze špatného vína, ani to jídlo nebude dobré.

Když šalotka zesklovatí, přilijeme polovinu smetany a pomalu vaříme.

Mezitím si připravíme z petržele kytičku na ozdobení. Listovou petržel spolu s kudrnkou svážeme pažitkou ...

A přebytky ořízneme.

Omáčku vaříme, dokud nezhoustne do takřka pudinkové konzistence. Potom sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.

Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme na kousíčky pokrájenou pažitkou a propasírovaný malý stroužek česneku a zamícháme.

Jakmile se nám mezitím z hub vyvařilo všechno víno - to je důležité, zcela vyvařit - osolíme a přilijeme druhou půlku smetany.

Houby dál vaříme, dokud se smetana nevyvaří a neobalí houby. Poté opepříme čerstvě mletým pepřem.

A nyní už kompletace na talíři. Použijeme tvarovátko a vyskládáme houbami.

Navrch dáme kolečko parmezánu.

Další vrstvu hub podle tvarovátka ...

Navrch další plátek parmezánu. Ozdobíme petrželovou kytičkou a naaranžujeme pár hezkých hub.

Na závěr kolem přidáme omáčku a pár malých houbiček.

Můžeme podávat s večkou, nebo chlebem.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | čtvrtek 6.10.2011 20:44 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Houby po uhlířsku

Houbová sezona je v plném proudu, z lesa se dá přinést už velmi pěkná směska druhů a člověka nudí vařit je pořád stejně. Proč nezkusit něco jiného? Dneska si ukážeme, jak použít houby ke klasické úpravě "po uhlířsku" tedy alla carbonara. Po uhlířsku se vaří obykle různé druhy těstovin, ale v zásadě není důvod, proč tento osvědčený postup s drobnými úpravami nepoužít i na houby.

5.7.2011 v 13:18 | Karma: 15,66 | Přečteno: 1874x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Přepuštěné máslo

V některých receptech RIKovy Amatérské Gastronomie se objevuje přepuštěné máslo a protože jsem byl na toto téma dotazován, zaměřím se dneska na tento prastarý způsob jak zvýšit účinnost a trvanlivost másla pro potřeby smažení. Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.

4.7.2011 v 9:31 | Karma: 25,61 | Přečteno: 7895x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Kulajda

Polévka kulajda je jedním z velmi charakteristických pokrmů české kuchyně a po celých Čechách můžeme najít nejrůznější variace na tuto polévku. V rámci RIKovy Amatérské Gastronomie si dneska ukážeme takovou, kterou mám nejradši já. Hlaďoučkou krémovou s výraznou kyselostí přecházejí do smetanového nasládla, se sušenými hříbky a křepelčím vajíčkem.

3.7.2011 v 14:20 | Karma: 21,33 | Přečteno: 2588x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

23.6.2011 v 21:54 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Kába

R.A.G. - Opečená bageta s rajčaty, salátem a dipem z vodnice

Snídaně? Svačina? Večeře? Klidně. Anebo jako já, když se vám náhodou v lednici ocitne nebezpečně velké množství rajčat a ředkve vodnice a na zahrádce se urodilo tolik salátu, že se to nedá ujíst.

22.6.2011 v 22:00 | Karma: 13,47 | Přečteno: 1950x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.