R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou
(c) 2011, Richard Kába
Co budeme všechno potřebovat na 2 porce?
Lesní houby
225 ml smetany
1 šalotka
50g másla
150 ml bílého vína
1 malý stroužek česneku
20g parmezánu
sůl, čerstvě mletý černý pepř, pažitka, petřžel listová a petržel kudrnka
Jak tedy na to?
Parmezán nastrouháme. Do pekáče dáme papír na pečení a za pomocí kulatého tvarovátka připravíme 4 slabé placičky parmezánu. Dáme péct na 200°C dokud nezačnou hnědnout.
Když jsou hotové, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Lesní houby očistíme, pokud to jde nenamáčíme, pustily by pak příliš mnoho vody.
Houby dáme smažit na másle. Cílem je mít dobře rozpálenou pánev a houby orestovat, nikoli dusit. Nesmí být v tlusté vrstvě, jinak pustí vodu.
Mezitím si na lžíci másla dáme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.
Když jsou houby orestované dozlatova, přilijeme bílé víno. Účelem není nějaký krabičák nebo Chateau headake, ale naopak kvalitní víno. Když uvaříte ze špatného vína, ani to jídlo nebude dobré.
Když šalotka zesklovatí, přilijeme polovinu smetany a pomalu vaříme.
Mezitím si připravíme z petržele kytičku na ozdobení. Listovou petržel spolu s kudrnkou svážeme pažitkou ...
A přebytky ořízneme.
Omáčku vaříme, dokud nezhoustne do takřka pudinkové konzistence. Potom sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem a přidáme na kousíčky pokrájenou pažitkou a propasírovaný malý stroužek česneku a zamícháme.
Jakmile se nám mezitím z hub vyvařilo všechno víno - to je důležité, zcela vyvařit - osolíme a přilijeme druhou půlku smetany.
Houby dál vaříme, dokud se smetana nevyvaří a neobalí houby. Poté opepříme čerstvě mletým pepřem.
A nyní už kompletace na talíři. Použijeme tvarovátko a vyskládáme houbami.
Navrch dáme kolečko parmezánu.
Další vrstvu hub podle tvarovátka ...
Navrch další plátek parmezánu. Ozdobíme petrželovou kytičkou a naaranžujeme pár hezkých hub.
Na závěr kolem přidáme omáčku a pár malých houbiček.
Můžeme podávat s večkou, nebo chlebem.
Dobrou chuť.
Richard Kába
R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím
Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.
Richard Kába
Proč by se mohl Kimi vrátit do F1 k Red Bullu
Server eWRC přinesl dnes spelukaci o tom, že Kimi Räikkönen by se mohl vrátit příští rok do Formule 1 a to do týmu pravděpodobných šampionů - do týmu Red Bull. Tam by měl nahradit Marka Webbera. Ano, na první průchod je to jen jedna ze spousty spekulací, které se nám kolem Kimiho a spousty dalších jezdců cyklicky opakují a nad kterými bychom mohli snadno mávnout rukou. Já se ale pokusím přinést pár argumentů, proč by se něco takového opravdu mohlo stát.
Richard Kába
R.A.G. - Lososové velouté s plátky lososa
Tak zase po nějaké době vytáhneme v RIKově Amatérské Gastronomii rybičku. Losos je charakteristický jak svou vůní a chutí, tak barvou masa i množstvím tuku. Vývar z lososa má narozdíl od většiny ostatních rybích vývarů přísně specifickou chuť a dá se tak použít nejčastěji opět ve spojení s losem.
Richard Kába
R.A.G. - Salát s pikantním dresinkem RIK
Na zahrádce se nám urodila letos spousta různých listových salátů a tak si často dáváme k večeři jen lehký salát. Protože mám rád pikantní pokrmy, dlouho jsem experimentoval s dresinkem, který by mi chutnal nejvíce a tady přináším výsledek. Můj osobní nejoblíbenější a vynikající salát.
Richard Kába
R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem
Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.
Další články autora |
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci
Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel
Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu pásma Gazy zajali izraelské...
Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí
Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...
Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace
Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...
Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci
Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy