R.A.G. - Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem
(c) 2011, Richard Kába
Je-li někomu z vás cizí název ančovička, vězte, že se jedná o rybičku jménem Sardel obecná. Je to malá rybka žijící mimo Atlantiku i ve Středozemním a Černém moři a disponuje výrazně intenzivní chutí. Určitě znáte očka nebo filety v oleji případně ve slaném nálevu. My dneska ovšem použijeme ančovičku čerstvou, kterou si vyfiletujeme a uděláme z ní takovou úhlednou bábovičku, kterou naplníme čerstvě nasbíranými liškami a salátem ze zahrádky.
Co budeme všechno potřebovat na jednu porci tohoto předkrmu, nebo lehčí večeře?
10-12 ančoviček (čerstvé nezmrazené a nekuchané zakoupíme např. v Makru)
hrst malých lišek
100 ml bílého vína
2 lžíce másla
1 list mangoldu, nebo jiného salátu s pevnějšími listy
1 lžíce kysané smetany
1 stvol rozmarýnu
4 listy šalvěje
osminka limety
sůl, pepř, olivový olej
Z čerstvě nasbíraných lišek si vybereme ty menší. Nebudeme je vůbec krájet, to je přežitek minulosti, chceme je mít celé, hezké, úhledné.
Do kastrůlku dáme lžíci másla a lišky pečlivě osmahneme ...
... a poté zalijeme bílým vínem. Pozor, je velice důležité, abyste před dalším postupem vyvařili všechno víno. Jinak vám zůstane místo krásné chuti po víně jenom poměrně nežádoucí kyselost.
Když je víno vyvařené, přidáme lžíci kysané smetany.
Smetanu rozmícháme a zredukujeme, aby směs byla mírně hustá, potom stáhneme z ohně, osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.
Připravíme si bylinky. Otrháme listy rozmarýnu ...
a pokrájíme spolu se šalvějí na přiměřené kousky.
Bylinky přidáme k houbám ...
a vmícháme. Opakuji, již ne na plotně.
Nyní si připravíme ančovičky. Jsou celé, čerstvé a nekuchané a my se je naučíme filetovat.
Nejprve rybu zbavíme ocasní ploutve a hlavy. Pokud hlavu nedořízneme až na břišní část, tak se nám může podařit vyjmout hlavu i s vnitřnostmi. Na obrázku je kompletní uříznutí hlavy.
Pokud se nám to nepovedlo rovnou spolu s hlavou, vyjmeme vnitřnosti.
Na filetování nepotřebujeme žádný nůž. Prostě prsty uchopíme u páteře polovinu filetu a oddělíme ...
Nakonec vyndáme páteř a máme dva krásné filety.
Vezmeme si zapékací mističku nebo jako v tomto případě formičku na suflé a vymažeme si ji olivovým olejem.
Do misku vyskládáme filety ančoviček podle stěny a osolíme ...
Přidáme pokrájené listy mangoldu. Někteří kuchaři sice vyznávají teorii, že listy salátu se nemají krájet. Někteří jiní jsou zase názoru, že správně ostrý nůž salát poškodí méně než užmoulání v rukách. Pro nás amatéry je to asi jedno, takže si salát rozdělíme na menší kousky tak, jak je našemu srdci nejblížší.
Nakonec doplníme výše připravenou směs lišek.
Rozpálíme si troubu na 180°C a dáme zapéct na přibližně 10 minut.
Mezitím si osmažíme na másle zbylé filety ančoviček, které použijeme nakonec na ozdobení.
Zapékací mističku vyklopíme na talíř, nebojte jde to snadno. Přidáme zbylý salát, osminku limetky, ozdobíme zbylými filátky ančoviček a zakápneme olivovým olejem. Nyní můžeme podávat, každý strávník si na vrch může vymačkat limetku.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
R.A.G. - Kachní kaldoun
Kaldoun je klasická mezinárodní polévka (nikoli jen česká) a v originální konfiguraci se předpokládá, že je to slepičí velouté, s kořenovou zeleninou, žemlovými knedlíčky a drůbky. Já mám mnohem raději jeho kachní verzi s domácími nudlemi. Silný kachní vývar, drůbky a velouté ochucené muškátovým oříškem je prostě tak nádherná chuť, že když ochutnáte, je to jako byste si nasadili kosmodisk*.
Richard Kába
R.A.G.Houby na víně s parmezánovými placičkami a pažitkovou omáčkou
Možná letos už poslední recept na houby. Počasí se má kazit, zatím ale rostou. Další příspěvěk národu houbařů, houby v úpravě bíleho vína a smetany, s placičkami z parmezánu a pažitkovou omáčkou. Možná trošku netradiční, ale rozhodně chutné.
Richard Kába
R.A.G. - Houby na balzamikovém octu se šalotkou a olivovým olejem
Když jsem letos navštívil Divinis, našel jsem v jídelním lístku předkrm s názvem houbový salát a moc mi to chutnalo. Nevím jak to tam "Šéf" vaří, ale na několik pokusů jsem se naučil vyrábět něco, co chutná velmi podobně. A protože jsme vášniví houbaři, každý neokoukaný recept je benefit. Tohle jídlo je tak jednoduché, že ho hravě zvládnete připravit ihned po návratu z lesa a jako lehká a chutná večere se bezvadně hodí.
Richard Kába
Den mobility 2011
Přátelé, přináším upoutávku na zajímavou akci, kterou pořádá DFENS a která je svým způsobem odpovědí na Evropský den bez aut a různé jiné aktivistické akce nátlakových skupin typu hromadných cykloonanií. Na dni mobility by neměl chybět žádný správný Petrolhead a vůbec nikdo, kdo považuje individuální automobilovou dopravu za jeden z důležitých prostředků umožňující nám realizovat svůj svobodný život.
Richard Kába
F1: Kubicův stav by se měl začít rychle lepšit po poslední operaci
Robert Kubica má před sebou poslední operaci. Bude se konat koncem srpna a půjde při ní o finální operaci lokte. Poté Kubicu čeká rehabilitace a jeho stav by se měl začít rychle lepšit.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl
Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...
Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí
Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...
Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři
Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...
Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí
Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy