Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trošku té srandy nakonec

Kdo ale čeká nějakou opravdu velkou legraci o Babišově hnízdě, Zemanově dnešní zdravé večeři či naší zářné budoucnosti s novými spasiteli různých bizardních koalic, neřkuli srandovní pojednání o očkování nebo P(E)Sích hrátkách

ať se nezdržuje a věnuje svůj drahocený čas seriozním kolegům, kteří stopro vědí, jak na to! Aby svět byl lepší než před třiceti lety a aspoň tak dobrý, jak v té Ameryce nebo v Únyji a snaží se nám to tady, zcela nezištně, vtlouci do našich tupých, dutých hlav. Protože já to nevím. Já su enom sedlák z dědiny, kúsek od Zlína a nebýl sem ani v Ameryce, ani v Rusku. A dosť dlúho sme měli aj hnúj na dvoře a slépky nám sraly po náspě a prase řvalo navečér ve chlévci hlady, protože sme přijížďali z pola kolikrát až za tmy.

No, je pravda, že včíl už žádné prasa ve chlévci nekvičí, pole obdělávajú noví "jézeďáci" a do sadu jezdím spíš relaxovat a odpočinút si a aj kúsek toho světa okolo sem už viděl. Ale na svůj rodný kraj, na tu svoju dědinu a na naše tradice, nedám dopustit ani včíl a néni nic krásnějšího, než posečená, voňavá lúka, západ slúnka za zlínským komínem gdesi za Otrokovicama, lesíky a žleby na Hvozdnú a Klečůvků, hřiště u říky a čerstvě natočená desítka po dobrém obědě či večeři...

A mám rád aj úplně zbytečné věci, z kterých néni žádný užitek, pokud tedy s nima přímo nekšeftujete. Protože co s takovýma kvítkama. Králíci to nežerů, víno z nich většinú udělat nejde, ba z nekerých ani čaj neuvaříte. Ale sú pěkné. Třeba taková Lilie zlatohlavá bývala u nás gdysi velice vzácná. Dnes nám tady roste v kdejakém hájku, pokáď ju nevyryjú divočáci nebo nschrůstajú pupence srnci. Ale aj tak je jic dosť a dosť.

Ale nekeré kvítka sú tak agresívní a vlezlé, že se vecpú aj do dlažby, gde vlastně nemajú vůbec co dělat. Gdyž šél člověk věšat prádlo, nebo králíkom na seno, pomály ani neměl gde stúpit a zakopával o ně. 

Mám rád květiny

Takové muškáty smrdíja horší jak gdyž sa strúže koňské kopyto a eště aby jich člověk zalévál pomály víc jak oharky. Ale neuděláte z nich ani máčku ke králíkovi.

Jak říkali aj strýc Hrabalú, najlepší kvítka sú zemáky. Ale mosím řéct, že lepší než zemáky sú jahody. Ani kačenu k nim nepotřebujete, jak k tým zemákom. A rostú skoro samy.

Mám ale rád aji zvířata. Doby, gdy sem si myslél, že slépky enom serú po náspě a brrkajú přes plot k súsedom, aby jim rozhrabaly česnek s cibulú na zahrádce, sú už dávno pryč. Podobně, jako naprosto nejapné žertovávání buranských šovinistú, kteří srovnávali slepice s našimi něžnými polovičkami, snaže se je tak dehonestovat a zesměšnit. Fuj! Slepice jsou velmi užitečné a inteligentní! Je sice pravdou, že jejich citový život je asi poněkud jednoduchší, ale velmi dobře vědí, kdo jim vždycky nasypa do koryta a vždycky člověka radostně očekávají u dveří. 

Jsou velmi zvídavé a nahlíží k sousedům, jak se jim daří a možná se diví, kde se tam najedou z jedné samice objevilo tolik mladých jedinců, kteří se mají čile k světu. Ale blíž k pravdě asi bude, že v misce vidí i ječmen a jako správné příslušnice svého druhu jsou zvědavé, jestli u sousedů přece jen nechutná trochu jinak a lépe.

Klevetí a nadávají na počasí a stěžují si na kohúta, že se málo stará. No a ten stařík, co jim nosí žrádlo se sice stará o žvanec, ale občasné návrhy ho nechávají chladným, aj gdyž překonají svou hrdost a občasi přičapnú. Maximálně je pohladí, ale jináč gde nic, tu nic.

A ten brojlérový kohút si hledí nejvíc té svojí slépky a když už se o neco pokusí, tož je vyžraný a těžký jak prasa a enom sa tak zatřepe a výkon žádný. Šak mu to asi živitel brzo spočítá.

Nechávám jednoho, dva brojléry vždycky přerůst do docela mastodontní velikosti. Poslední rekordman měl sedm a půl kila v tomto stavu po vykuchání. Jedno jeho vyřezané prso mělo kilo a čtvrt. Takový malý morák. Ale jinak je výborný. Třeba na víně, po burgundsku, ale aj na řízky nebo na pečení. Jen je to potřeba dělat dlouho a pomalu. To pečení, samozřejmě.

Nevím, proč, ale paní mi nadhodila, že prý v čínské medicíně jsou pohlavní žlázy zvířat považovány za kvalitní afrodiziakum. A už vůbec jsem nechápal, proč je hodila na váhu...

Slepice jsou fajn. Sežerou úplně všechno, nebo skoro všechno, vajíčka jsou luxusní a když už se jim nechce snášet, stačí je vykoupat v horké vodě a strčit do hrnce. No a ze staré slépky - najlepší polévka!

Takže je vám jasné, že ta srovnávání s tím našim něžnějším pohlavím je opravdu úplně mimo mísu!. Ale je fakt, že zrní jsem jim pod sklo sypat nezkoušel.

To pes, to je jiná! Naša Nera vydrží víc jak pět minut trpělivě čekat pod stromem nebo pod okapem, až se uvolní kapka vody, aby ji mohla před dopadem chytit a pochutnat si na ní! Hra s kapkami vody je její nejmilejší zábava.

To její předchůdkyně měly jiné hry. Betyna už měla skoro celý život za sebou, ale když jsme jí domů vzali mladší kamarádku, ožila a bylo radost je pozorovat.No, hrála si spíš Nera I. Někdy musela ale vydržet i nějakou tu výchovnou lekci a sem tam došlo i na nějaký ten i "pohlavek".

Nynější Nera se ráno nemůže dočkat, až půjdeme na dvorek za slepicemi a za králíky a na ranní toaletě mne vždy několikrát popohání. 

Ale abyste si nemysleli, že  my, vesničani, sedíme enom tak doma na řiti, Zajedeme se občas podívat aj do světa. Ve Štýrském Hradci si prý hned vedle Rolexú otevřel obchod, pod pseudonymem na tajňačku, kerýsi z významných českých politiků.

A další si otevřel dopravní firmu.

Na nádraží v Jablunkově jsem nevěřícně zírali na vývěsní tabuli. Zázrak!! Točený Radek 12 za sedmadvacet, to je pro národ pivních skautů asi ta nejlepší literatura a nejde o fantasy. Vyzkoušeli jsme.  

Tuto hlubokou myšlénku jsem musel zdokumentovat a zarámovanou jsem ji dal paní pod stromeček k Vánocům! Protože žádné zlaté šperky nikdy nemohou vyvážit klid a harmonii v rodinném soužití!

Trochu romantiky na konec. Venku převážně šedozeleno, ale nádherné fantastické obrazy máme vždy u sebe. tato vycházka na Pustevnách byla kouzelná a fotky vyvolávají stále tisíce fantastkních představ, že by i Mrazík mohl závidět.

Snad jste nahoře našli obličej důstojnmého starce. Dole nějaké tetině v sukni až po zem tečú sliny, jak se těšila na zelňačku na hoteli na Radhošti.

Na Pradědu byla taková sibéria, že než se přemřela fotograf dál dohromady, měli všeci bílé kožuchy.

No a nakonec trochu té romantyky a opravdu upřimné přání všem. Prostě příroda čaruje a snáď si na Silvestra, kúsek do půlnoci, možeme dovolit aj trochu té představivosti a srandy. Takový valašský, pohádkový les!

Tož lepší nový rok přeju. Já už dlúho říkám, že při svojéj pověstnéj skromnosti, budu rád, gdyž bude aj o nejaké to procento horší, než tento. Já naříkat nebudu. Ale vám, při své stejně příslovečné štědrosti, přeju jen to NEJLEPŠÍ!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jurčák | čtvrtek 31.12.2020 21:46 | karma článku: 25,88 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma: 40,53 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 39,76 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma: 37,89 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Profesor Nutella dává zapravdu dezolátům

Kdoví, jak po přečtení těchto zavádějících informací bude kulit oči náš ministr pro potírání nesprávných názorů a poplašných zpráv, Víťa von Osterreich. Mne napadlo jediné: Milouš Jakeš se chechtá z komunistického záhrobí.

7.11.2023 v 14:22 | Karma: 42,49 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Předstíral epileptický záchvat a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Povídám pohádky, kremelské, plné lží. Kampaň humorem vyvrací dezinformace

15. května 2024  12:05

Ministerstvo zahraničních věcí pokračuje v kampani s názvem Prokremelské pohádky, ve které s...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:02

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,38
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik