Vláda má mandát na hlouposti

Krabicové víno, porno časopisy a berle. Nic z toho by nemělo díky Fialově balíčku zásadně zdražit. Tedy pokud jste osamělý invalida, jehož ceny energií a zpožděné sociální dávky vyhnaly pod stan za město, jste teoreticky chráněni.

Mluvím tedy o vládní daňové reformě. Pokud ale stále ještě něco máte, například práci, děti, auto nebo nedejbože byt či dům, právě vás si vláda pořádně vychutná.

Poradci naučili Petra Fialu široká gesta, kterými na kameru vyvolává dojem, že něco tomuto státu přináší. Většinou to vypadá na krabici o rozměrech 80 x 80 cm. Na poslední velké tiskové konferenci měla údajně obsahovat reformu veřejných financí. Petr Fiala ale svými velkorysými gesty jen zakrýval holou skutečnost, že bude lidem brát. Navzdory všem slibům a v přímém protikladu k duchu pravice zvýší národu daňovou zátěž o 70 miliard, zatímco efektivitu státu nezlepší nijak. Natvrdo řečeno, přestane financovat celou řadu školských, vědeckých, dopravních a kulturní projektů, a jen zvedne daně.

O 7 tisíc korun navíc zaplatí na daních každý člověk včetně kojenců a důchodců. To je samozřejmě jen jednoduchý průměr. Když se podíváme, na čí záda Fialova „reforma“ dopadne nejtvrději, jsou to pracující rodiny s dětmi a v rámci nich si to úplně nejhůř odskáčou ti, kteří podnikají na živnostenský list a jejich děti chodí do školky.

Ano přátelé, ti, kteří se chovají zodpovědně, žádají toho od státu nejméně, a ještě vychovávají budoucí generaci, ti, kteří jsou v životním období, kdy je sladění rodiny a práce nejnáročnější a zároveň mají největší výdaje s chodem domácnosti, z nich si chce Fialova vláda udělat dojné krávy pro svůj brutálně ztrátový rozpočet. Celkové ochuzení jedné takové rodiny jsme už vyčíslili na 100 tisíc korun ročně, podle Českomoravské konfederace odborových svazů to může být dokonce až 170 tisíc ročně.

Když potřeboval ruský car zalepit díru v pokladně, zvedl daň ze všeho, co lidé potřebují hodně a často. Fialova vláda to udělala úplně stejně. Bydlíte? Tady máte dvojnásobnou daň z nemovitosti. Topíte a svítíte? Opět vám zvýšíme cenu o poplatek za obnovitelné zdroje. Pohybujete se? O polovinu vám zdražíme dálniční známku. Máte děti? Zrušíme vám školkovné. Pan premiér si dokonce na císaře zahrál v přímém přenosu, když dopředu smetl jakýkoli nesouhlas: „Mám na to mandát.“

Je vůbec něco, co by mohlo po Fialově reformě zlevnit? Největší potenciál já osobně vidím v dětských autosedačkách. Pokud by jejich prodejci byli zodpovědní a nižší DPH skutečně promítli do cen pro zákazníky, pak by sedačky mohly zlevnit o několik desítek korun. Když si tedy nakoupíte několik set autosedaček, rozdíl v ceně uvidíte.

Fialova daňová reforma v sobě nemá žádnou reformní myšlenku. Je to zmatený mix požadavků pěti koaličních partnerů, z nichž každý se v rámci ní chtěl pochlubit něčím. Lidovci si prosadili nulovou daň na krabicové víno, TOPka zase nulovou daň na knihy, pak vzal Stanjura z ODS tužku, napsal „94 miliard“ a šlo se na tiskovku. To je můj pocit, když to vidím na papíře.

Nebo možná vládě křivdím? Třeba tam nějaká myšlenka skutečně je, například: „Do voleb nečtěte zprávy. Proto přesouváme noviny do nejvyšší možné DPH. Raději si otevřete nějakou pěknou knížku, třeba Cenu štěstí od Danielly Steelové. Když si ještě k tomu otevřete krabičák s nulovou DPH, nebudete tolik myslet na jídlo, jehož 12 procent DPH je stále vysoká a do cen potravin se nepromítne. A když místo vysedávání v bytě usednete na lavičku v parku a necháte na sebe působit sluníčko, nebudete ani potřebovat léky.“ Jak vidíte, řešení mohou být jednoduchá, když kašlete na lidi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Juchelka | neděle 21.5.2023 21:03 | karma článku: 33,19 | přečteno: 881x