Skončí Babišovo (o)vládnutí?

Dovolím si udělat svou analýzu Babišova vládnutí, resp. politického působení. Plusem je, že rozetnul penězovody ke dvěma kdysi velkým stranám, ale zároveň mínusem, že je přesunul k sobě.

Pravicovou předvolební rétorikou pomohl k debaklu ODS, praktickou levicovou politikou nejprve v Sobotkově a následně ve své vládě, téměř vymazal ČSSD (ikdyž ta se umí likvidovat sama), určitě ji ale významně oslabil.

Nějak se mu nevedlo v personální politice, původní kluci a holky z plakátu s ním už dávno nepečou. Někteří se s ním rozešli ve zlém, jiní v dobrém. Zůstalo mu pár věrných. Jeho státní „firma“ výrazně nabobtnala (státní úředníci) a po úspěšných letech růstu a téměř vyrovnaných rozpočtů, zasekl sekyru dluhu do zde historicky nevídaných výšin.

V dobách klidových budil zdání výkonného manažera namísto užvaněného politika, to mu asi pomáhalo v tehdejší popularitě. Zdál se být neporazitelný. Zapletení se s STB, Čapí hnízdo, dotace a střet zájmů, ho nijak neohrožovalo. Ale žádný strom neroste do nebe.

Přišel koronavir a tuto krizi nezvládl. Musel něco dělat, kdyby nic nedělal, byl by za to kritizován. První vlnou díky rychlé reakci, předběžné opatrnosti, obavám z neznámého, a především pomoci občanů (sounáležitosti), prošel dobře. Pýcha ale předchází pád. Pak reagoval údajně pozdě a zase zemi uzavřel, dal na rady jedné skupiny expertů, přitom asi chtěl vyhovět všem. Mezitím se však společnost rozdělila, opatření mnoha lidem ublížila (a určitě měla na svědomí i smrt) a dost lidí si naopak pomohlo a lehce vydělalo. Lidé získali zkušenost s nemocí a (chaotickými) opatřeními a také si všimli, že ministři zdravotnictví se střídají jak na orloji.

Začalo umírat více lidí a začali se hledat viníci. Drželo se striktně plošných restrikcí a začali se šikanovat zdraví lidé, nepřipouštěl se odlišný názor. Mezitím se populace úspěšně imunizovala: část po celou dobu zůstávala zdravá, část prodělala nemoc a získala protilátky a velká část se naočkovala. Virus ustupuje a s ním i ten byznys.

Babiš ale ještě nekončí. Není typ, který by se jen tak vzdával. Umí zahrát na emoce a doslova nízké pudy. Se stejným zápalem (jako kdysi ANO) nastupuje další protikorupční politické hnutí Přísaha, čistý nezkorumpovatelný plukovník Šlachta a má šanci, dává naději nespokojeným, kteří stále hledají „spasitele“ a to stále ještě táhne. Až tak, že ho to nejspíš dostane do Sněmovny a bude účasten povolebních her (tedy vyjednávání o vládě). Babišovi může pomoci ustupující virus a dávkované rozvolňování. Jakoby návrat do normálu, ale s podmínkami a odměnou pro (po)slušné. Ovšem do voleb může přijít nový nástup další mutace (už nás na to připravují), takže není vyloučeno, že se zase na podzim bude bojovat s virem.

Nejen Babiš, ale podle činů i demo-opozice tiše souhlasí s nastupující šikanou zdravých, neočkovaných a svobodomyslných lidí. Těch je samozřejmě mnohem méně a jsou snadným terčem. Protože to jsou ti viníci šíření viru, ti nezodpovědní, bezohlední, to jsou naši nepřátelé, ukažme na ně. Možná s tím ta demo-opozice až tak nesouhlasí, ale nějakých významnějších protestů (z jejich strany) jsem si opravdu nevšiml. Jakoby jim ty respirátory na ta ústa přišili.

Budeme na tom s případně vládnoucími Piráty/STANem a SPOLU lépe? Možná to nebude tak emočně vyhrocené, ale pochybuji o tom, že z médií zmizí ti nejzarytější zastánci covidismu a že budou více slyšet jiné úhly pohledu. 

Prašť jako uhoď, z bláta do louže, z deště pod okap. Jak ti naši předci byli moudří, že tato rčení vymysleli.

Komu tedy dát svůj hlas? A jít vůbec k volbám? (o tom příště)

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 18.6.2021 12:48 | karma článku: 14,71 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12