Politici sjíždí lajnu

Slíbil jsem si, že politiku na tomto blogu vynechám úplně. Dosud jsem to dodržoval. Ale to se nedá vydržet, když jsou ti politici tak neskutečně inspirativní.

Zdá se, že poučky z politiky, které se učil a pak je učil náš pan premiér, už neplatí. Vývoj jde jiným směrem. Žijeme ve zvláštní době. Politika je vyprázdněná, stejně jako politici, kteří ji spoluvytvářejí. Vidí politiku jako neustálý boj. V minulém režimu to byl aspoň boj o zrno, v současném se bojuje o koryta.

Koryta pro ty, co nic jiného moc neumí, ale chtějí být královsky placeni, ovládat druhé a žít na jejich úkor. Daňový poplatník se o jejich platy postará. Ale že by se někdo (z nich) staral o chudáka daňového poplatníka a dal mu aspoň prostor k žití? O tom žádná.

Politika by měla sloužit lidem, protože politici jsou přece zaměstnanci lidí, ale takhle to dnes nefunguje. Politici se nad lidi povýšili a snaží se je ovládat. Proto současná politika odrazuje moudré, odvážné a rozhodné osobnosti. Ti se do ní nehrnou a vědí proč.

Naopak do politiky se hrnou hlavně mocichtiví a zbabělí vyčůránci, chamtivé podržtašky, takoví ti slizounci, příp. lidé s mesiášskými sklony, takže člověka, abys tam pohledal. Sem tam se nějaký vyskytne. Nejvíc takových je v menších obcích, kde to je hodně o práci (starosti starostů), kdežto v centru a ve velkých městech se v politice hraje prim (primátor, premiér).

Ta velká politika je pod vlivem zájmů, pod tlakem lobbistů, byznysmenů, korporací, tajných služeb, médií. To se z toho nejednomu zatočí hlava. Aby to vydržel, pomůže si politik alkoholem a dnes moderně drogou. Ono asi být ožralý nebo zhulený je pro mnohé jediná možnost, jak to přežít. Ne každý dokáže být opojený jen mocí, postavením a tím, že může máchat rukama v telce.

Tak si holt někteří vypomohou, sjíždí lajnu, nebo se zhulí. Je to pokrok, dříve převážně chlastali. Sjetí, zhulení nebo ožralí, ono to vyjde nastejno. Aspoň se tím vysvětlují ta rozhodnutí, která činí. A pak se divíme, jak to tady s tou politikou a společností vypadá.

Jenže, asi je vše jinak, než si představují naši politici. Existuje vyšší moc, příroda i vesmír mají své cykly a my žijeme na konci možná více cyklů a zrodí se něco nového, ať již chceme či ne. Sami můžeme ovlivnit jen svůj život, a i to je (pro mnohé jedince) úkol nadlidský. V tomto společenském systému, který degradoval lidskou bytost na lidský zdroj, není ani divu.

Lidé si dělají ze zhulených politiků srandu, člověk se aspoň pobaví a zasměje se. To je náš český specifický přístup. Smějící se bestie. Trenér Hrouzek se těší na další sérii seriálu Lajna, tentokrát s primátorkou Brna v hlavní roli.

Vzpomínáte na vtip roku 2013: „Sejde se Čech, Žid, Rakušan, Japonec a Avatar. Co to je? Volba prezidenta ČR.“ O deset let později jsem zaslechl něco podobného: „Sejde se mafián, podvodník, zloděj, narkoman a idiot. Co to je? Zasedání vlády ČR.“

Tak sjíždějte v létě řeky (čeká na vás šlajsna), v zimě zasněžené kopce. Lajny sněhobílého prášku nasypané na mobilu raději nesjíždějte.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 7.8.2023 18:48 | karma článku: 28,25 | přečteno: 596x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12