Pohledem maloměšťáka

V našem městečku je celkem klidno. Rozčeří hladinu našeho rybníčku komunální volby? V každém případě budeme mít nového starostu. Po 28 letech.  Náš oblíbený starosta už není mezi námi živými.

Ve starostování se našel a byl obrovským lokálním patriotem. Pro své město doslova dýchal a dokázal ho pozvednout. Nikdy nemířil v politice vysoko, s výjimkou kraje, kde působil jako zastupitel a jeden čas i jako neuvolněný radní.

Už jsou známy kandidátní listiny a volební strany. Je jich šest. Nejsou mezi nimi komunisté, Piráti, lidovci a Okamurovci. Vybírat budeme z šestice: ODS, ČSSD, ANO, STAN, TOP-09 a Zelení.

Ale hlavně si myslím, že vybírat budeme zejména lidi a že v nově zvoleném Zastupitelstvu zasedne minimálně polovina těch, co už v něm působili, znají se a dokáží spolu pracovat ve prospěch města. A o to přece jde. Aspoň to u nás dříve šlo a tak doufám, že se to nijak radikálně nezmění.

Zde volím lidi napříč stranami. Vybírám si ty, které znám a kterým důvěřuji a doufám, že větší část z nich se tam dostane a bude pokračovat v té cestě, která Benátky vytáhla ze dna. V cestě živého města, které se dynamicky rozvíjí a je pro své obyvatele domovem. 

Kandidátky sice máme „stranické“, ale straníky, abys pohledal. Je jich opravdu jen pár a obávám se, že by všichni straníci (z různých stran) dohromady nenaplnili ani jednu kandidátku.

Když se lidé nehádají, a přestože spolu v něčem nesouhlasí, dokáží táhnout za jeden provaz, je to vidět i navenek. Každý může něčím přispět, profesí, zájmem, náhledem na řešení problémů. Snahou má být určení priorit, na kterých se shodne většina a které město posunou dál a výš. Tj. vyřeší se některé problémy, které obyvatele trápí dlouhodobě a jsou zároveň ve veřejném zájmu a rozšíří se nabídka možností pro život.

Jo, jsem zde náplava, a tak jsem mohl z nadhledu sledovat proměnu „díry na konci okresu“ v městečko, kde většina služeb a infrastruktury, co člověk potřebuje k životu je a je tu i něco navíc. Co zde chybí z minulosti (železnice, střední škola, kino) je kousek dál a mohou nám to nabídnout sousední města. Zlepšila se infrastruktura a zejména životní prostředí, zeleň.

Město disponuje velkým množstvím spolků a sportovních klubů, a tak má co nabídnout k vyžití, jak v oblasti sportu, tak i kultury. To je ta správná občanská společnost fungující na základě aktivního zájmu (koníčkaření) a ne politického aktivismu. Pokud místní „politici“ (skoro se zdráhám to slovo použít) slouží místním občanům a ne svým kapsám, pak žádní občanští aktivisté nejsou potřeba.

Městečko jsem si zamiloval, zejména přírodu v jeho bezprostředním okolí a doufám, že jsem i svým malým dílem přispěl. Ať již ve spolcích, kde jsem působil, nebo i svou prací a životem.

Tak doufám, že se říjnovými komunálními volbami atmosféra v městečku příliš nezmění. Byla by to škoda. Rozhádané Zastupitelstvo a zejména nefunkční Rada města způsobuje stagnaci. A v lokální politice to opravdu nemusí vypadat jako v centrálním parlamentu, příp. v rozhádaných zastupitelstvech zejména velkých měst.

Malá politika může být (a v mnohých případech to tak i je) službou veřejnosti. Zde jde o práci, starosti, řešení problémů a také radost, když se dílo daří. Peníze, moc a vliv zde nemusí (a obvykle ani nejsou) na prvním místě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 9.9.2018 12:43 | karma článku: 13,07 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12