Ovlivní výsledek voleb negativní emoce?

Vývoj je dynamický a nedá se s jistotou předvídat. Určitě je jádro rozhodnutých voličů, kteří mají jasno, komu dají svůj hlas.

Těmi disponuje každé kandidující uskupení. Je to takové „zdravé jádro“, které se skládá ze skalních příznivců a těch, kteří se rozhodli se skřípěním zubů to tomu subjektu dát jako volbu menšího zla.

První trojka politických subjektů z průzkumů si může být tím, že se dostane do sněmovny, jistá (ANO, SPOLU, Piráti/STAN). Nejisté je jen pořadí a v případě koalic vykroužkování. Čtvrtý vzadu (SPD) má také své jisté.

Piráti/STAN přepískli start a cítili se vítězi, už si porcovali „medvěda“, a to se moc nelíbí. Platí, že první vyhrání z kapsy vyhání. Navíc již ztratili svou „neposkvrněnost“ z minula, působí trochu bezradně. SPOLU by mohla být taková klidná spolupracující síla, nicméně to tažení více směry (často opačnými) a z toho plynoucí kompromisní „rozbředlost“ a možná i stále udržovaný „Antibabiš“, nemusí na voliče působit zrovna dobře. Babiš je „protřelý šíbr“ a umí hrát na city a vyvolat dojem, že všechno zařídí. Skvěle zvládá marketing, ale nezvládá „covidové“ vládnutí, resp. tak, jak ho „zvládá“ se líbí jen části lidí, u jiných vzbuzuje odpor.

Hraje se o ty nerozhodnuté a o ty, co k volbám nechodí. Kdyby se někomu podařilo 10 až 20 % z nich zvednout, aby přišli k volbám a hodili mu to, mohlo by to překreslit politickou mapu. To souvisí s tím, kdo všechno přeleze přes 5% hranici a jak. Tuhle případnou „vlnu“ průzkumy nezachytí, ta se odehrává v „utajení“, na poslední chvíli a pod vlivem emocí.

Navíc vývoj je velice dynamický a nikdo neví, co se ještě odehraje. Naplní Covid nemocnice a potažmo hřbitovy? Bude země zaplavena uprchlíky? Bude někdo světově významný zatčen či zemře?

Bude hrát boj proti korupci a čistota (neposkvrněnost) významnou roli? A jak to ovlivní výsledek Přísahy? Zajímá ještě někoho „umírající“ ČSSD? Má KSČM ještě dostatek členů a podporovatelů, aby to na přelezení stačilo? 

A teď jsme u těch negativních emocí. Jak volby ovlivní emoce jako strach a hněv? Strach z nemoci a migrantů. Komu přihraje hlasy? Myslím si, že s přírůstkem tady může počítat hlavně ANO a SPD.

Vztek na protiepidemická opatření bude ve volbách také hrát svou roli. Subjekty, které nabízí zrušení nesmyslných opatření a tuto voličskou touhu uspokojují jsou částečně SPD, ale hlavně Trikolóra a Volný blok.

Takže se dle mého bude volit proti Babišovi, proti migrantům a proti protiepidemickým opatřením vč. očkování a testování. Výsledkem bude jakýsi průnik „protivoleb“.  

Aby se to vyrovnalo, tak nějaké pozitivní motivy voleb (každý, nechť si vybere, co je pro něj pozitivní a co negativní): pro přijetí eura či pro zachování koruny, pro zrušení či zachování hotovosti, pro větší roli EU a globálních korporací či pro větší roli národního státu a místních podnikatelů, pro zvyšování, resp. snižování daní, pro větší regulace a úlohu státu nebo pro málo regulací a větší odpovědnost jedince, pro svobodu a zodpovědnost či pro jistoty a bezpečnost, pro větší moc centra či regionů a obcí. Jistě by se dalo pokračovat dál.

Pozitivní volbou je i takové to povrchní „líbí se mi“, protože je to férovej chlap, nebojí se, je chytrej, upřímnej, je to hezká a chytrá žena, nebo i „zvolím toho klauna, ať je tam aspoň sranda“.

Zkrátka motivy volby jsou různé a výsledek bude jejich průnikem s vědomím toho, že se to zkombinuje jen z těch, kteří odevzdají platný hlas a kteří zároveň pokoří tu 5% hranici.

Sám jsem na tu melu u mezní hranice zvědav. Budeme překvapeni, šokováni, potěšeni, zklamáni, zděšeni? Myslím, že každý z nás si nějakou z výše uvedených reakcí užije. Nezapomínejme, že je to hlavně „hra“, která sice naše životy ovlivňuje (resp. ovlivňuje prostředí, v němž žijeme), ale neřídí je. Pilotem vlastního života jsme každý sám za sebe, ale nežijeme ve vzduchoprázdnu. A o tom to je.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 29.8.2021 17:35 | karma článku: 12,86 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12