Milí Vietnamci

Vcházíte spolu s námi do časů, které nás prověří až na samé dno lidství. Obdivuji vaši vzájemnost. Jistě, jste tady menšinou, a ne vše se nám musí líbit.

Ve vašem městě ve městě (SAPA) jsem nebyl a asi by se mi tam moc nelíbilo, jako se mi moc nelíbilo na vietnamských tržnicích u hranic.

Nejste určitě všichni stejní. Dokonce vás už umím rozlišit a některé z vás znám jménem. Jste však houževnatí, odolní a vzájemně si pomáháte. Pracujete každý den, bez vás by mnohé krámky zavřely. Přesunuli jste se z tržnic při hranicích do kamenných obchodů. Většinou pronajatých, nebo jste už vybudovali vlastní.

Vaše mladá generace ovládá češtinu lépe než její čeští vrstevníci, často studuje, je velice učenlivá a cílevědomá. Rodiny drží pospolu.

Rád k vám chodím nakupovat. Je to bez front, bez buzerace. Možná o něco dražší, ale výběr je celkem slušný. A teď k nadcházející zimě.

Ceny energií se utrhly z řetězu, také inflace. Zima bude asi krušná. Plyn nějakou dobu určitě vydrží, ceny vláda pod tlakem zastropovala, ovšem zda se vyhneme kolapsu je opravdu otázkou. On ten kolaps je svým způsobem výchovný. Ne nadarmo se říká, že pýcha předchází pád. A my tady v Evropě pyšní jsme, zvláště někteří a srazit hřebínek si bezpochyby zasloužíme. S poklesem životní úrovně se tak nějak počítá a dá se přijmout celkem v pohodě, také snížení komfortu není nějak zvlášť hrozné. Horší je to se ztrátou lidské důstojnosti a tady bude třeba projevit soucit a pomoct. V tom je totiž lidství.

A mně tak připadá, že to lidství vy máte tak nějak přirozeně, my jsme ho částečně ztratili a částečně ho ostýchavě v běžném životě schováváme, ale jsou chvíle, kdy ho necháme projevit (povodně, tornádo apod.). Co vy? Odjedete hromadně do Vietnamu, kde minimálně nebudete mrznout a příbuzní vám pomohou, nebo tu zůstanete s námi a pomůžete nám to přežít? Jste totiž asi více adaptabilní, více odolní díky své vzájemnosti. Umíte ještě počítat, možná byste dokonce prodávali i bez pokladen na proud, vzali do ruky papír a tužku a spočetli nákup.

Na vsi, kde je jediný krámek a máte ho pronajatý, by to nejspíš šlo. S organizací (a ochranou) by vám mohli pomoct místní dobrovolní hasiči. Velké hypermarkety budou při blackoutu zavřené a možná budou cíleně rabovány (když bude hlad).

Těžko říct, jak to v případě blackoutu bude vypadat se zásobováním potravinami v malém městě, kam již dávno dorazily supermarkety. Vy i tady můžete být jejich alternativou.

Jste životaschopní a možná díky tomu pomůžete zachránit či znovuobnovit Česko, potažmo Evropu. Nebo to vyhodnotíte tak, že si vaši obětavost, pracovitost, houževnatost a lidskou vzájemnost ani nezasloužíme a vrátíte se do své původní domoviny, kde vám třeba bude líp.

A také tam může být navíc i víc bezpečno. Do hlav vám nevidím, vaší rodné řeči nerozumím. Snažím se k vám chovat s úctou (i proto, že obdivuji vaši píli) a vy mi ji oplácíte. Dokonce nemáte problém být vlídnými i na ty, co se k vám chovají neuctivě. A to se mi na vás líbí.

Možná přijdou chvíle, kdy se od vás budeme učit té vzájemnosti, sounáležitosti. Nebo také ne, pokud zůstaneme pyšní, nebo pokud odletíte do teplých krajin, abyste se ochránili před zimou. Protože zima v těchto krajích bude letos určitě mimořádná. Svým způsobem zocelující.         

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 21.9.2022 21:22 | karma článku: 19,99 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12