Máme dva mrazáky

Naše dospělé děti nechápou, proč nemáme myčku. Když jsme rekonstruovali kuchyň a dali prostor místnímu nábytkáři a dalším místním řemeslníkům, nechali jsme si v prostoru za mrazákem zřídit přívody vody pro myčku.

Ale mrazák jsme si nechali tzv. na dožití. Až dožije, třeba ho vyměníme za myčku. Máme totiž i druhý mrazák, který je součástí ledničky, tedy lednička s mrazákem tvoří jeden celek. Což je dnes obvyklé. Dříve jsme měli jen samostatnou ledničku a samostatný mrazák. Zatímco lednička dosloužila, mrazák slouží dál. Asi je ještě z doby, kdy se do spotřebičů nemontovala „kazítka“, která časem způsobila, že spotřebič přestal fungovat. Nebo ho tam zapomněli dát, nebo se dřív pokazilo kazítko.

Po myčce netoužíme a mrazáky máme plné. Hodně si toho pěstujeme na zahradě a to, co nespotřebujeme čerstvé, dáme zamrazit. Také občas něco dostaneme, nasbíráme v lese, na chatě. Tak máme v mrazáku zeleninu jako mrkev, petržel, pórek, hrášek, občas maliny, jahody, rybíz, borůvky, příp. houby, dýni na polívku a ovocné knedlíky.

Občas je výhodné nakoupit nějaké maso, či dostaneme od lovce kousek divočáka či srny. Také tam dáváme PET lahve s jablečným moštem. A na to by jeden mrazák nestačil. Potraviny z mrazáku průběžně spotřebováváme a v sezoně doplňujeme. Podle toho, co se urodí. Vždy je něčeho víc, něčeho míň.

Jsme tedy rádi, že máme mrazáky dva a nevadí nám, že nemáme myčku. Mýt nádobí mi nevadí a je to jedna z mých nejčastějších domácích prací. Narozdíl od vaření. Tam plním úlohu třetího brankáře v hokeji. Ten je také připraven na střídačce k nástupu do zápasu, ale málokdy je využit. Manželka vaří ráda a dobře, také rozmanitě, zdravě i klasicky, ráda experimentuje. A má ráda nakupování, má v sobě ten klasický ženský sběračský instinkt.

Když už k tomu využití (třetího brankáře na vaření) dojde, tak ani nemusím na nějaký nákup, neboť mohu využít zásob z mrazáku. Ostatně nakupovat chodím nerad, hlavně do supermarketu. Jsem totiž ten typický mužský lovec a jdu si rovnou pro věc. Jenže v tom supermarketu opravdu bloudím, kořist dlouho hledám a občas ani nenacházím. Na můj vkus to tam často přeskupují. Navíc tam bývají fronty.  

Proto jsem si oblíbil nakupovat u Vietnamců, nebývají tam fronty, a protože tam chodím častěji a nemají potřebu to tam pořád stěhovat a měnit, tak se tam vyznám a zboží nacházím. V mém oblíbeném sortimentu – sýrech mají docela výběr, řekl bych, že i lepší než v tom jednom nejmenovaném supermarketu.

Chybí nám ta touha mít myčku. Podobně to máme s mobily, žádná touha mít chytrý telefon. Když ty staré věci ještě slouží, jsou užitečné a našim potřebám vyhovují, proč je měnit?

Tak asi budeme mít myčku, až nám doslouží mrazák, nebo si možná pořídíme nový mrazák, kdo ví? Asi budeme mít nový chytrý telefon, až nám doslouží ten starý hloupý. Nebo také ne. Kdo ví?  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 31.10.2020 18:00 | karma článku: 25,59 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12