Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Líní kapři v zatuchlém rybníčku

Říká se, že změna je život a lépe kráčí životem ten, kdo dokáže změny přijímat, nebránit se jim a vidět je jako příležitost, výzvu.

Většina lidí ovšem má tendenci se zapouzdřit. Proto jsou pružné, možná i příliš dravé, menší subjekty, které dokáží pružně reagovat na změny. Vyznačují se tím, že jsou obvykle malé a vedou je zapálení nadšenci, kteří se nebojí riskovat.

Pak přijde fáze růstu a zakladatel zraje spolu s firmou, a přitom si i ve zralém věku udrží svoji dynamiku (to je asi nejvíc patrné v případě rodinných firem, známým příkladem je Stanislav Bernard a jeho pivovar). Nebo to končí tím, že firma přeroste své pružné dynamické zakladatele a stane se z ní „líný kapřík“, který si hledí hlavně klidu, jistot, bezpečí a benefitů. Toto hlídají korporátní manažeři.

Pak už to není ta původní firma, z níž zůstane jen jméno, nebo ji koupí zpravidla nějaká nadnárodní korporace. Dochází (nemusí vždy) tak ke stagnaci, pohodlnosti, žije se ze jména, z podstaty, velikosti a možnosti upravit si zákony k obrazu svému, resp. ke své potřebě.

V krizi by v přirozeném kapitalismu došlo k bankrotu takové firmy, uvolnění kapitálu, kapacit pracovní síly, trochu by to bolelo, pak by se to nějak přeskupilo a jelo se dál. Jenže je-li něco nejen „zatuchlé“, ale i příliš veliké a má to velkou sílu a vliv, pak nastoupí vydírání a všichni se bojí do toho říznout.

Když se najde někdo odvážný, že do toho řízne, obvykle vytéká hnis a žluč. Nechtěl jsem se vyjadřovat k České televizi, resp. dvěma nově zvoleným radním, které asi nejvíce zpopularizovala média, která do nich nejvíc šila, v čele s ČT. Nicméně to, co se kolem toho mediálně děje, mi připomnělo ten zatuchlý rybník s línými kapříky.

Takže „líní kapříci“ v zatuchlém rybníčku dostali to, čeho se nejvíc báli. Mohou tak přijít o své jistoty, prebendy, někteří mohou skončit. Ale celkově je to příležitost k okysličení, k rozhýbání vod v rybníčku, tuto úlohu na sebe v rybníku berou štiky.

V ČT jde třeba o zpravodajství, kde může dojít k rozkročení v názorech, zazní i to, co tam kdysi bylo, a co bylo téměř vymizeno, najdou se nové dynamičtější formy pořadů, které nahradí stávající (už vyčerpané) pořady.

Může se to týkat i jiných tvůrců. ČT se mi líbila i tím, že se nebála experimentovat a přinášela zajímavé pořady různých žánrů. Vzpomínám třeba na „Českou sodu“ nebo „Kosmo“, kde jsem se smál, „Stardance“, kde jsem obdivoval krásu, eleganci, pohyb a okamžitý situační humor. Zkrátka dříve jsem si vystačil s ČT. Byl jsem v obraze, věděl, co se děje, televizi jsem důvěřoval, dobře se bavil, poučil.

Pak nastala změna a já si všiml jistého vzdalování se mezi mnou a ČT. Přestal jsem postupně sledovat politické diskusní pořady, zpravodajství, zábavu i ty experimenty, které na můj vkus začaly být „angažované“, nesrozumitelné a nepřinášely mi to, co dřív: pohlazení na duši či rozechvění bránice.

V zásadě to mi přinášela jen stará tvorba z archivu. Když má tvůrce pohodlný zdroj příjmu, zpohodlní, začne se o něj bát a v tu chvíli už netvoří to, co jde z něj (nápady, inspirace), ale začne pracovat na zakázku a zákazník (zadavatel) je pán. Zadavatel může poskytnout tvůrci i tvůrčí svobodu, zpravidla nebývá absolutní, ale je nějakými podmínkami, či požadavky omezená, nebo zafunguje autocenzura ve smyslu, tohle už jsem přestřelil.

Pokud je tvůrců úzký okruh a nikdo jiný nemá šanci do toho proniknout, dochází k tvůrčímu vyčerpání. Kdysi svižný seriál, nebo pravidelný (periodický) pořad časem vyčpí, začne působit křečovitě, nuceně, trapně a chce to oživit. Nějakou změnou.

Takže volbu nových radních a jména jako Hana Lipovská a Luboš Xaver Veselý vnímám jako kyslík do zatuchlého rybníčku, jako příležitost ke změně, která může ČT rozhýbat, vést k větší rozmanitosti nejen ve zpravodajství a publicistice, ale i to, že svěží vítr přinese i do autorské tvorby, financované z koncesionářských poplatků. Noví radní mohou vnést nové podněty, oživit diskusi.

Je to tedy nějaké ohrožení? Pouze v tom smyslu, že každá příležitost je zároveň hrozbou, hlavně pro ty, jimž současný stav nejvíc vyhovuje, a kteří si ho zuby nehty brání a změny se bojí.

Přeji ČT, aby se proměnila v instituci dynamičtější, různorodější, svěžejší. Aby diváky nenudila, nepoučovala, ale aby je bavila a vzdělávala. Aby tříbila vkus a nepropagovala hnus. Podaří se? 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 28.5.2020 15:30 | karma článku: 13,12 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Není na čase změna některých mouder nebo spíš hesel?

A kterých? Osobně bych změnil následující hesla: „Kdo nejde s námi, jde proti nám“, „Podle sebe soudím tebe“ a „V jednotě je síla“.

22.11.2023 v 8:55 | Karma: 12,47 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Jan Tichý(Bnj)

Pod povrchem a za zrakem

To, co na první pohled nevidíme, neumíme změřit, vysvětlit a definovat, to neexistuje? Ono to ale existuje, jen to neumíme vnímat, protože je to pro nás skryté.

19.11.2023 v 14:01 | Karma: 8,50 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní

Jan Tichý(Bnj)

Rozděl a panuj

Už v tomto hesle je schována odpověď na otázku „kdo rozděluje společnost?“. Kdo by ji rozděloval, logicky ten, kdo chce vládnout, kdo chce moc a kdo chce žít na úkor druhých.

16.11.2023 v 19:48 | Karma: 15,25 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Jan Tichý(Bnj)

Dva v jednom

Proč? Protože sem dávám dva druhy fotek. Jedny fotky pořídila fotopast a druhé fotky jsem pořídil (neplánovaně) mobilem na procházce se psem. K tomu ještě popisný text.

13.11.2023 v 11:50 | Karma: 13,70 | Přečteno: 253x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Tichý(Bnj)

Do Vrchlabí dvakrát v týdnu

Že si do Vrchlabí pojedu pro sekačku bylo naprosto logické, ale že tu cestu absolvuji po pondělku ještě v pátek, by mě ve snu nenapadlo. Navíc, když mi v pondělí řekli, abych počítal tak s dvěma týdny.

11.11.2023 v 14:02 | Karma: 8,47 | Přečteno: 283x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik