Když sudy přetékají

Pršelo. Hodně. Potřeboval bych sklízet, plít, zrýt záhony, a hlavně sklidit úrodu. To je možné. Cukety, dýně, rajčata a papriky stačí utrhnout.

Ale s mrkví, cibulí, petrželí vytáhnete víc hlíny než požadované zeleniny. A to nemluvím o bramborách. Jsem zvědav, zda ta voda, co teď spadla, jim pomohla nebo ne. Odběr průzkumného vzorku dopadl bídně. Dost malé.

Nepovedla se cibule, jinak bylo všeho poměrně dost, jahod, rybízu a na chatě hodně malin. Bude i dost pórku.

Jen co s tou vodou? Vybírám konví ze sudů, na zahradě přenáším do sudu, který není pod okapem, na chatě nosím vodu do jezírka. Na zahradě zruším nátok z okapu a brzy mě to čeká i na chatě. Je to zákon schválnosti. Když vodu potřebujete, tak ji nemáte, a když ji máte, tak už ji nepotřebujete.

Co s tím? Nic. Buď šetříte a moc nezalíváte, příp. k zálivce použijete jiný zdroj (vodovod, studna), nebo to někam lijete či odnášíte konví. Třeba do prázdnějšího sudu, nebo do jezírka, případně i do potoka. To můžu na chatě přímo z kubíkové nádrže.

A to tam sbírám vodu jen z menších střech, z verandy a z přístavku (z jedné strany). Velká střecha odtéká okapem přímo do země na jedné straně a do dešťové roury, která vede do potoka. Tam se mohu hadicí napojit i z té kubíkové nádrže.

Jsme věční remcalové, když je moc vedro a sucho, přejeme si ochlazení a déšť, když pak dorazí a nějakou dobu trvá, přejeme si návrat slunce. Nejlepší je se tomu bez remcání přizpůsobit a reagovat spontánně. Je vedro, jdu k vodě a do vody, je chladněji, můžu být venku, jít na procházku, vyrazit na kole, rýpat se v hlíně, sekat trávu.

Když prší, tak jsou samozřejmě venkovní aktivity omezeny, ale přesto jdete aspoň na chvíli se psem ven. Můžeme i sedět (v suchu pod střechou) na verandě, dát si kávu, pivo nebo víno, povídat si a dívat se, jak prší. Doma můžu usednout ke kompu a psát, nebo si něco číst, poslouchat hudbu či (pro mě) zajímavý rozhovor, dívat se na nějaký film.

Jediné, co to narušuje je zaměstnání. Není úplně příjemné, když je venku tak hezky a vy jste v práci a musíte si počkat, až budete moct z práce odejít. Nebo když vám proprší dovolená. Letos nám počasí vyšlo. Jen jsme si o den zkrátili kvůli dešti pobyt na chatě.

Teď to vypadá, že se počasí umoudří, tak se těším i na vodu v jezírku a také na houby. Prý už rostou. Také na to, že se voda ze sudů i z nádrže použije na zálivku.

Jen ještě předtím potřebuju něco sklidit ze zahrady a zpracovat. A pak už budu mít utrum a budu pořád v práci. Bude ještě potřebovat dosklidit, zrýt, zazimovat. A dny budou stále kratší.

Ale třeba ještě bude babí léto, budu ještě nějakou dobu plavat v Jizeře a pak se tam budu aspoň občas namáčet.

Rozhodně nezapomínám na to, že ještě teď v srpnu si užiju týden dovolené a že ještě tři týdny srpna jsou před námi. A to je fajn.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | čtvrtek 10.8.2023 6:57 | karma článku: 15,49 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12