Když se dosud validní kartička stane invalidní

Angličtina do češtiny proniká již nějaký čas a tak nějak už jsme si na to zvykli. I slovo „valid“ (platný) jsme dokázali v různých tvarech počeštit. Možná znáte „validitu“, v mé branži se používá spojení „validace metody“.

Tak jsem si dovolil tato počeštělá anglická slůvka použít do blogu, ne kvůli tomu, že je to „světové“, ale právě kvůli češtině, protože tady spojení „validní - invalidní“ vyzní mnohem zajímavěji. Správně po česku je to takhle: platný průkaz se stává neplatným uplynutím doby platnosti (to je téměř legislativní čeština).

Při nákupu čtvrtletního kupónu jsem byl upozorněn, že mi za pár měsíců skončí platnost opencard. „Proslulá“ opencard. Když jsem si ji pořizoval, připadal jsem si jako „spolupachatel“, leč neměl jsem jinou možnost a červenou pražskou ostudu si pořídil. Nyní ta proslulá červená ostuda končí (nejen mně, ale jaksi všeobecně) a nahrazuje ji zelená lítačka. Proč zrovna „lítačka“? Možná proto, že ti Pražané pořád někam „lítají“.

Když jsme se dozvěděli, že se kartička na pražskou dopravu bude nazývat hezky česky, hned jsme si říkali, jak to přeložit turistům. Asi by z našeho překladu nebyli moc moudří (The green flying card).

Tak si budu muset pořídit lítačku, tedy pokud nebudu chtít si kupovat a cvakat papírové lístky či si psát o SMS jízdenky. Přece jen je levnější a pohodlnější mít kartu a na ni si nechat nahrát časovou jízdenku. Když člověk dojíždí denně, tak se to zkrátka vyplatí.

Synkovi prošla občanka a tak musel zajet na úřad do okresního města. Tak jsem si raději prohlédl další karty a průkazky. Vše je platné, něco až do roku 2024. Krize bude rok 2019. To se mi „zinvalidní“ hned dvě kartičky. 

Ale kdo si to má dva roky pamatovat. V nejhorším mi to někdo připomene. Ta čipová karta na autobus možná už nebude platit, pokud nám na okrese zavedou PID a zelenou lítačku bych tak mohl využít i v regionu. Uvidíme, jak to vlastně celé bude.

S řidičákem už to je horší, tam by mi to mohli připomenout policajti. Navíc probíhají nějaké povinné výměny, takže je docela možné, že mám platnost již zkrácenou. Nebo že už nyní by byl neplatný? Radši jsem zapátral a zjistil, že letos končí ty vydané v roce 2007 s platností 10 let. To mě uklidnilo, protože to znamená, že výměna proběhne v souvislosti s uplynutím doby platnosti.

Člověk do toho může spadnout raz dva, ani si nevšimne, že mu něco propadlo. Také se může snadno stát sám invalidním. A co mu potom bude platný řidičák, ať už platný či neplatný?

Takový člověk pak může rozšířit počet svých validních kartiček i o ty invalidní, tedy pro invalidy. 

Autor: Jan Tichý(Bnj) | sobota 25.2.2017 19:06 | karma článku: 10,46 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12