Jak se chystáš na zimu?

To je otázka. Záleží, kde ji strávím. Tak za normálních okolností v nížině v paneláku. Jako obyvatel zde ovlivním jen málo.

Jsem zvyklý nepřetápět, takže se v teplotách v podstatě skoro blížím vládním nesmyslům. Tady bývají zimy spíše bez sněhu a v poslední době mírnější. Na to se ale nelze spoléhat.

Z pohledu předsedy byťáku, který bydlí v domě s blokovou plynovou kotelnou, je situace následující. První půlku (říjen až prosinec) máme smluvně cenově pokrytou. Na rok 2023 jednáme o ceně, bude rozhodně vyšší. A čeká nás zvýšení záloh. Snažíme se dohodnout s dodavatelem rozumný kompromis v rámci možností.

Provedli jsme částečnou rekonstrukci (výměnu bojlerů v kotelně), která nám už teď šetří nějakou spotřebu plynu. Ještě do zahájení topné sezóny máme v plánu vyměnit regulaci a tím dále snížit spotřebu. A příští rok to vypadá na výměnu kotle.

Svetr jsem v bytě s ústředním topením snad nikdy neměl. Ani ho moc nenosím, to už musí být. Většinou mi stačí tričko s krátkým rukávem a mikina. Venku k tomu přidám zimní bundu a občas čepici. Rukavice taky moc nepoužívám.

Takže když drahý plyn poteče, v pohodě zimu přežiju. Mám i finanční rezervy a zvládnu to. Horší to bude, když nebude nejen plyn, ale bude i nedostatek zejména potravin a dalšího zboží. Pokud se k tomu přidají i blackouty, budu možná zvažovat přesun do podhůří.

Tam je ale obvykle větší mráz, častěji tam je i sníh, menší pohodlí, ale časem tam bude i větší nezávislost pro přežití, pokud si tam dovolíme kamínka na dřevo (uvažujeme o tom spíš na příští sezonu), zatím si topíme plynem z PB lahve a máme možnost elektrického přímotopu. Nevíme, zda bychom ještě sehnali kamna a jak by měl kominík kapacitní možnosti ještě letos.

Jsem tedy v rámci možností připraven, resp. dělám, co mohu ze své pozice ovlivnit, vše pro to, abychom zimu přežili. My, co jsme byli loni v říjnu poučeni kauzou Bohemia Energy, už jsme psychicky odolnější, o to máme menší důvěru ve vládu a státní instituce, nicméně neztratili jsme potřebnou důvěru v lidi, a především v jejich lidství.

A díky tomu si přitahujeme do života lidi s lidskostí, s nimiž hledáme řešení. Protože to je nad všechny předpisy a vládní výmysly.

Kéž by toho lidství přibývalo, aby to nelidské a neskonale hloupé mohlo odejít na smetiště dějin.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 15.8.2022 13:32 | karma článku: 16,68 | přečteno: 432x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12