Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak k nám přišla PIDka

Mnoho lidí od nás dojíždí do Prahy, po dálnici D10 jste tam (pokud neuvíznete v zácpě) co by dup. Tedy na Černém Mostě, kde můžete přestoupit na metro.

Jezdí nám tam autobusy rychlé (přímo po dálnici), cesta jim podle jízdního řádu trvá 25 minut. Také pomalé, které zajíždí do Brandýsa nad Labem a na cestu potřebují 45 minut. Za cestu platíte pouze jednotlivě (48,- Kč, s kartou dopravce 46,10). Autobusy jezdí jako meziměstské, tj. v rámci pravidelné autobusové dopravy (PAD).

Přáním mnohých „pražských“ cestujících je, aby i do Benátek vedla Pražská integrovaná doprava (PID). Mám kolegy z různých míst Středních Čech, kam jezdí PID. A vždy to je tak, že PID je organizována z pohledu Prahy, staví na každém rohu. Trochu se v tom vyznám, jak zpívá Karel Plíhal: umím hledat v jízdním řádu, ovládám všech sedm pádů. Tak jsem si to na internetu zkontroloval např. na trase Dobříš – Praha. Pokud budete chtít jezdit levně (na doklady PID), můžete, počítejte s tím, že na cestě strávíte asi 2x víc času. A když chcete šetřit čas, musíte si za to zaplatit (PAD). Proto jsem si myslel, že v rámci PID by jezdila linka Benátky – Brandýs a max. courák přes Brandýs do Prahy. Takže uvítali by to hlavně cestující z Brandýsa, kteří naše autobusy moc nevyužívají (denně dojíždějícím se to nevyplatí).

Malá odbočka: v minulém období jsem byl v Zastupitelstvu města a současně jsem byl předsedou dopravní komise a hned se začalo tím, že tehdejší hejtman Rath nám zrušil mnoho spojů. Jednali jsme tedy s dopravcem, navázali korektní vztahy, upravili jízdní řády a prosadili, aby o víkendu nám nahradila zrušené spoje linka stejného dopravce, která k nám nezajíždí, ale jede kolem. A postupně se situace začala zlepšovat. Trvalo to dva roky. Nyní sice zastupitelem nejsem, ale předsedou dopravní komise ano a tak vím, co se v oblasti dopravní obslužnosti děje.

Tak k nám PID dorazila. Jenže přišla z druhé strany. Od Lysé nad Labem. Benátky se staly koncovým bodem PID v pásmu 5 v rámci integrace Lysecka a Milovicka. Původní linky se nahradily linkami 431 a 434. Byl jsem u jednání s ROPIDem, Krajský úřadem, dopravci a starosty (zástupci) dotčených obcí v Lysé nad Labem. Projednával se tam návrh jízdního řádu. Ten původní návrh byl úplně překopaný a na několika spojích jsme ztratili návaznost na vlaky do/z Nymburka. Do Prahy totiž jezdí (integrované) vlaky 2x za hodinu (ve špičce 3x) a do Nymburka jen jednou (a neintegrované). Vznesl jsem námitku, že linky mezi Benátkami a Lysou slouží především školákům a někteří z nich studují v Nymburku, Poděbradech, či Hradci Králové. A v Benátkách jsou zase přestupy z/do Mladé Boleslavi. Zaslal jsem připomínky a nakonec se změněné jízdní řády příliš neliší od původních. Jednání bylo korektní, proběhlo ještě jedno a na podzim proběhne vyhodnocení a diskuse nad možnými úpravami. Předpokládám, že se systém dopravy postupně vyladí, nevyužívané spoje se přesunou do vhodnějších časových poloh, začne jezdit pár spojů o víkendu, začne fungovat přímé spojení Milovice Benátky (např. přes Boží Dar).

ROPID je „mocná“ organizace, takové malé pražské „ministerstvo dopravy“. Od 2. 7. tedy jezdí od nás do Lysé PID. Platí zde samozřejmě tarif PID, učí se řidiči i cestující. Je pásmový a časový, komplikovaný. Také přinesl komplikace: na lysecké sídliště byla doprava levnější než na nádraží, přes Jiřice bylo jízdné také levnější než přes Starou Lysou (tam je cena PID jízdenky levnější). Nyní je jednotné, platí ovšem půl hodiny a dává Vám možnost přestoupit např. v Benátecké Vrutici do Milovic, či můžete na něj dojet vlakem z Lysé do Ostré, či Stratova (ale musíte to stihnout do 30 min). Asi málokdo to využije a málokdo to ví. Na spojích přestaly platit karty dopravce, které slouží jako elektronická peněženka. Kdo si předplatil větší částku, už ji na těchto linkách nevyužije. Výhodou by mělo být, že v rámci PID (i v regionu) může využít levnější časové jízdné. Jen tedy nevím, jak to realizovat. Ale měly by být zkušenosti z jiných regionů (tam také jezdí lidé i školáci denně).

Když došlo k takové „revoluci“, měla být aspoň zpočátku zajištěna větší informovanost. Zrušila se např. přímá linka z Lysé do Mladé Boleslavi. Je zaintegrována do 432 a spoje do MB pokračují ze Strak. Mohla být nějaká informační cedule, že do MB se dostanete těmito spoji linky 432. Ne každý si to najde na internetu a ne každý si to dokáže vyhledat ve vyvěšeném jízdním řádu (pokud je to tam uvedeno). Každá novinka má porodní bolesti a bude potřeba čas, více komunikace a ze strany obcí hlídání ROPIDU.

Ještě malá provokativní poznámka. Musí být všude zastávky vybavené „červenými pražskými označovači“? Trochu mi to připadá, jako by si ROPID značil „dobytá území“. Jako pěst na oko působí označení zastávky „Kochánky, Okrouhlík“, což je zastávka na znamení v lese, která je využívaná minimálně a pokud tak spíše na neintegrovaném couráku do Prahy. Zastávka je asi 3 km od Kochánek, kam zajíždí autobusy z Benátek a Předměřic.

Mám výhodu v tom, že jsem držitelem nechvalně proslulé opencard a že si na ni mohu v Praze nechat nahrát časový kupón a zkusit jezdit měsíc do Benátek PIDkou přes Lysou. Z metra „B“ Florenc či z Masarykova nádraží mi to trvá do práce zhruba stejně dlouho. Rozkopaná dálnice D10 u Svémyslic (kde to je ještě do konce příštího roku) mne už nebaví. Tak doufám, že vlaky nebudou mít výluky, že mi autobusy nebudou ujíždět. Něco peněz ušetřím a vzhledem k rozkopané dálnici se časová ztráta, která je teoreticky 10 - 15 min. na jednu jízdu, buď vyrovná, nebo bude zanedbatelná.

Na základě této zkušenosti uvidím, zda mi stojí za to využívat PID, tj. jezdit vlakem přes Lysou a následně autobusem do Benátek, čímž se vyhnu dálnici a metru. A jako bonus ušetřím peníze. Nebo díky častým zpožděním (výlukám) mi to každý týden jednou, dvakrát ujede a já se poslušně vrátím k PAD a D10. Z Prahy jedou 2-3 autobusy za hodinu, z Lysé jeden. Vyzkouším a dám vědět.

                    

zastávka u lesa

  

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pondělí 18.7.2016 15:09 | karma článku: 14,99 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 15,44 | Přečteno: 413x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 622x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,73 | Přečteno: 295x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

3. července 2024  15:19

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik