Jak je to s těmi respirátory?

Premiér má Covid. Nic neobvyklého. Existuje ještě někdo, kdo ho vůbec neměl? Ke komu se stále vrací, ač je třikrát očkován? Napadá mě mnoho otázek.

Myslím si, že Covid měla naprostá většina populace, avšak věřím, že jsou jedinci, kteří ho neměli vůbec. Bez ohledu na očkování jsou tací, kteří jím prošli dvakrát, někteří i víckrát. Tomu všemu rozumím.

Celkem chápu i to, že ačkoliv je dnes respirátor povinný jen v dopravě, v sociálních službách a zdravotnických zařízeních, vidím i lidi v obchodech, kancelářích, dokonce i na ulici, kteří ho nosí. Ze svého pohledu se tomu trochu divím, ale mám pochopení a respektuji to.

Co mi ale hlava nebere jsou záběry politiků v respirátorech. Jsou to záběry (či fotografie) archivní neboli ilustrační, nebo jsou na živo? Tiskové konference vlády, přímé přenosy z Poslanecké sněmovny a živé vysílání politických debat opravdu nesleduji, ale na internetu na mě vykukují politici v respirátorech.

To navozuje otázku, na níž odpovědět neumím. Je snad Poslanecká sněmovna prostředek hromadné dopravy nebo zdravotnické zařízení či sociální služba? Jak jinak si vysvětlit fotky poslanců v respirátorech v době, kdy už je nemusíme nosit? Jde buď o archivní (ilustrační) fotografie nebo se ve Sněmovně respirátory stále nosí. Pakliže se tam nosí, ikdyž už se nosit nemusí, je tu otázka „proč?“. Protože jsou na to poslanci zvyklí a netřeba zažitý zvyk měnit? Nebo si to poslanci nějak „zapomněli“ odhlasovat? Např. kdyby měli povinnost nošení respirátorů zanešenou přímo v jednacím řádu. A na těch pár měsíců do podzimu nestojí za to měnit zvyky ani předpisy.

Jsme připraveni, tvrdí vláda. Hlavně má připraveny nástroje, které se hodí i na potírání neposlušnosti. Jako pandemický zákon, nouzový stav a další v tichosti připravuje. Bude je potřebovat, pokud se lidé začnou bouřit. Zadlužení, hladoví, nezaměstnaní lidé se stanou zoufalými a mohou začít dělat zoufalé věci.

Vláda neřeší, jak je uklidnit a prosadit věci, které by jim mohly pomoct, ale má už připraveny nástroje, jak je zklidnit. A nejspíš začne těmi náhubky. Možná to nebudou jen respirátory.

Dva roky s Covidem a současná válka na Ukrajině změnily známý starý svět. Už nemá smysl na něm lpět, je už nenávratně ztracen.   

Připravme se. Čeká nás pěkný fičák. Trénujme odolnost a soudržnost (zejména mezi těmi, kteří si vzájemně důvěřují). Obojího bude zapotřebí. Bude platit moudro: „co tě nezabije, to tě posílí“?

Posilnění a zocelení lidé budou zapotřebí pro obnovu světa. Doufám, že to přežijí hlavně lidé mírumilovní, odvážní a laskaví. Pak je naděje, že opravdu stvoříme lepší boží svět na Zemi. Přeji to svým potomkům.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 30.3.2022 9:00 | karma článku: 28,75 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12