Hřejivá náruč radiátoru

Blogy pro zahřátí nebo snad aspoň pro pobavení. Začínáme radiátorem. Radiátor v bytě nebo v domě představuje topné médium. A navíc pohodlné.

Radiátor se obvykle skládá ze žeber (článků) a vedou k němu dvě trubky, horní a spodní.  Je také vybaven ventilem. Ideálně termoregulačním na horní trubce, jehož otevíráním a zavíráním si regulujeme teplotu v bytě. Pak zde může být ventil odvzdušňovací, ve společném bydlení je to často až v horním patře na stoupačce a dobré je, pokud na spodní trubce je uzavírací ventil, ať není nutné zavírat celou stoupačku, když je potřeba vyměnit vadný radiátor.

Dlouhodobě se u nás používají především radiátory litinové, a to převážně v bytových domech. Velmi obvyklé je jejich centrální vytápění z nějakého zdroje. To dříve často bývaly uhelné elektrárny nebo např. mazutové kotelny, které nahradily ekologičtější kotelny plynové. Také menší bytové domy a rodinné domky jsou vybaveny menšími plynovými kotelnami či kotli, které pak potrubím zajišťují teplo v radiátorech.

Do radiátoru však může proudit topné médium i z kotle na uhlí nebo dřevo, můžeme mít i olejové radiátory na elektřinu. Máme však i další typy radiátorů: deskové, žebříkové, hliníkové.

V každém případě radiátor nemůže fungovat samostatně, protože je závislý na nějakém zdroji, který k němu přivede ohřátou horkou vodu z centrální či blokové (domovní) kotelny či z domácího kotle. Pokud je zdroj v pořádku, poskytne nám radiátor v zimě svou hřejivou náruč.

Pokud by nešel plyn a nefungoval centrální zdroj, pak můžeme s výhodou použít olejový radiátor na elektřinu nebo nějaký přímotop. Nevýhodou samozřejmě bude cena za takový náhradní otop a když nás bude moc, můžeme způsobit i lokální přetížení sítě a její výpadek.

V tomto případě nám už radiátor svoji hřejivou náruč neposkytne a musíme hledat jinou. A o tom příště.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 18.11.2022 7:06 | karma článku: 10,12 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12