Hřejivá náruč kamen

Blogy pro zahřátí nebo snad aspoň pro pobavení. Radiátor jsme opustili a přecházíme ke kamnům. Ty poskytnou též hřejivou náruč. Na rozdíl od radiátoru jsou méně pohodlná, je s nimi více práce.

Kamna nemohou být všude a musí být navázána na komín (ve vojenském stanu aspoň na rouru ven) a vyžadují častější obsluhu, zásobu paliva: dřeva nebo uhlí, vynášení popela. Přes noc bez přikládání vyhasnou a je třeba opět zatopit.

Potřebují místo na dřevo či uhlí, s tím je také větší dřina, je potřeba to vždy nanosit ke kamnům a zajistit si před zimou dostatečné zásoby.

Výhodou je nezávislost na nějakém centrálním zdroji a zároveň tu nezávislost máte, pokud vytápíte kotlem na pevná paliva a máte v obytných místnostech radiátory, jste ovšem závislí na funkčnosti kotle. Ale to jsou i ti, co mají plynové kotelny.

Pokud tedy tu možnost máte, nebo jste si ji obnovili jako záložní zdroj, pak vás hřejivá náruč kamen zahřeje. A také vás zahřeje příprava dřeva či uhlí na zimu. Štípání dřeva zahřeje i v zimě. A když už máte ta kamna, pak řešíte i otázku kam na dřevo.

My to můžeme střídat, dokonce na chatě, kde přes zimu moc nebýváme, můžeme topit ze tří zdrojů. Ten centrálně závislý je pouze elektrický přímotop, jinak plynem z PB lahve a letos nově dřevem v kamnech.

Navíc tam vytápíme menší prostor, který se i líp zadýchá. Nicméně se nachází ve vyšší nadmořské výšce, a navíc v chladnějším údolí. Jak tam nejsme, tak to samozřejmě vychladne.

Doma se musíme spolehnout na centrální zdroj (z domovní plynové kotelny) a hřejivou náruč radiátoru.

Pokud by se doma (v paneláku) netopilo, nesvítilo a zkolaboval by stát, pak by samozřejmě bylo mnohem lepší dostat se na chatu a přežít to tam.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | neděle 20.11.2022 8:19 | karma článku: 28,20 | přečteno: 2864x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,39

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12