Etické dilema

Smutný příběh utopeného mladého chlapce vládne médii a i mnoho blogerů se k němu vyjádřilo. Nikdo, najmě rodič, nemůže být netečný. Projevme soucit a soustrast, ale neobviňujme se.

Já za to přeci nemohu, jako nemohu za týrání chlapců z Kuřimi, za agresivního blbečka, který porazí svým autem dívku na přechodu, za činy všech „pomatenců“, jejichž oběťmi jsou děti.

O tom příběhu bylo již mnoho napsáno a mně to jen připomnělo takový zajímavý úkol na téma etického dilematu. Představte si, že jste jediný člověk, který může zabránit děsivé srážce dvou vlaků tím, že přehodí výhybku. Ovšem tím způsobí (pravděpodobně) jistou smrt pěti drážních dělníků. Co uděláte? Pokud obětujete dělníky (což je racionální rozhodnutí, protože tím zabráníte mnohem větší tragédii), budete si vyčítat, že jste je poslal na smrt. A nejspíš Vám to právní systém spočítá, protože Vy jste ten „vrah“. Pokud dělníky neobětujete a dojde ke srážce s desítkami obětí, bude to pro Vás ještě horší, budete si vyčítat, že jste selhal a můžete to řešit sebevraždou. Podobné dilema můžete zažít, když nemůžete zachránit dva tonoucí, ale jen jednoho.

Při katastrofě si počínají racionálně záchranáři. Mrtví je nepotřebují a lehce zranění počkají. Je třeba se věnovat těžce zraněným a zachraňovat životy.

A nyní tu máme etické dilema s uprchlíky. A víme dobře, že nemůžeme pomoct všem, také víme, že se sem všichni nevejdou a v neposlední řadě víme, že pocházejí z naprosto odlišných kultur a je to potenciálně nebezpečné. Otázka je, proč se k tomu nepostaví evropští politici „chlapsky“ rozhodně a nepokoušejí se bezprecedentní uprchlickou vlnu aspoň přibrzdit, tak jak to doporučují někteří středoevropští politici vč. českých. To, co se ovšem dozvídáme z úst evropských lídrů a úředníků je naprosto neuvěřitelné. Hlavně je vidět to nabubřelé povýšenectví (kvóty) a „morální“ převaha (jste xenofobové), ale skutek utek. Resp. zachraňuje se (to je fajn), ale co to další? Pomoc v zemích jejich původu, odrazování těch ekonomických migrantů, co se sem chystají (opravdu tady nelítají pečení holubi do huby) a účinný boj proti gangům, kteří z neštěstí druhých těží. Zbývá tedy poslední otázka: jsou ti, co dnes Evropu vedou, jen hloupí nebo navedení?

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 4.9.2015 15:13 | karma článku: 25,56 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12