Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dá se vyléčit nemocná společnost?

Snad jedině tím, že se bude skládat ze zdravých jedinců. Jedině ti mohou tvořit zdravou společnost. Fyzicky zdatnou, psychicky odolnou, vyrovnanou, harmonickou a spolupracující. Zkrátka lidskou.

S duchovním přesahem, vyšší úrovní kolektivního vědomí. Takoví lidé jsou ale společensky nebezpeční. Proč? Protože narušují naši pohodlnost, protože říkají a dělají něco, co většina nechce slyšet. A hlavně jsou nebezpeční vládnoucí vrstvě, vládnoucímu režimu (jakémukoliv).

Jsou to takoví ti blázni, co se chovají jinak a neberou ohledy na ostatní. Správně je, že neberou ohledy na to, co si o nich ostatní myslí, přitom všechny respektují, nebo aspoň tolerují. Přesto jsou zpravidla ostatními nenáviděni. Co zatím je?

Narušují přesvědčení ostatních, narušují jejich jednotu, nejdou s proudem davu. Jsou jiní, nebojí se, neposlouchají, pokud jim to nedává smysl. Věří více sobě (svému vnitřnímu kompasu) než autoritám.

Vrátím-li se k době covidové, každý, kdo neměl správně nasazenou roušku, či ji dokonce neměl vůbec, byl okamžitě sprostý podezřelý, který narušoval pohodlí i morálku poslušně zarouškovaných. Který by mohl způsobit, že by si z něj někteří lidé vzali příklad a roušky sundali.

Naneštěstí byli lidé zpracovaní strachem tak, že to nehrozilo a režim mohl zůstat v klidu. Byť nervozita byla, což bylo vidět na dehonestaci odvážných, kteří se stali veřejně známými.

Proč je většina společnosti nemocná? Protože odevzdala zodpovědnost za své zdraví a svůj život autoritám, vládcům, politikům, úředníkům, lékařům, vědcům. Protože to dělá dlouho, a protože si na to zvykla. A jak známo zvyk je železná košile. Protože vzít si prášek je pohodlnější než přijmout odpovědnost za své zdraví, dostat svůj život do rovnováhy, méně stresu, více pohybu, úprava jídelníčku ve prospěch zdravých, lokálních a sezónních potravin. Méně času u televize, počítače nebo s mobilem, více odpočinku a pobytu venku, v přírodě.

Posilování přirozené imunity cvičením, otužováním, dýcháním, meditací. Posilování své psychické odolnosti např. změnou přístupu k životu, více věnovat pozornost a energii činnostem, z nichž mám radost, neřešit to, co nemohu ovlivnit, postupně nalézt odvahu, vystoupit z komfortní zóny, být příkladem a propojovat se s podobně smýšlejícími lidmi. Takto nenápadně na sobě pracovat a posilovat sebe sama ve své fyzické kondici, psychické odolnosti a radosti ze života, z přítomného okamžiku.  

Např. nejsou léky. Nejsme už nějak přeléčení? Není na čase se místo nekonečného léčení už začít uzdravovat? O čem svědčí nárůst alergií na kde co? Navíc nejvíce z přírodnin (pyly)? Protože žijeme nezdravě, konzumujeme špatné, škodlivé jídlo, pijeme nezdravou vodu, dýcháme otrávený vzduch, konzumujeme také děsuplné zprávy, oddělili jsme se od přírody, kterou ničíme ve jménu svého pohodlí a pokroku.

Takhle už dál žít nelze. Pokud se nezastavíme a nezměníme sami jako lidstvo, zastaví nás příroda. Ta nás lidi nepotřebuje, kdežto my ji ano.

V poslední době jako bychom žili v hypnóze. Lidé jsou zhypnotizovaní a dělají věci, které by před pár lety nedělali, nebo si přitom aspoň ťukali na čelo. Jak se tohle stalo? Kamarád pro to má termín „selektivní ztráta kritického myšlení“, kdy velmi inteligentní lidé, s nimiž si rozumíme v mnoha oblastech, v jedné věci jakoby vypnou svou inteligenci a chovají se nelogicky, spíše řečeno nepřiměřeně a až fanaticky. Nejsou zkrátka přístupni diskusi a jinému úhlu pohledu než svému přesvědčení. A to se překonává těžko, nejlépe pochopením, že to tak třeba není, při nějakém „nárazu do zdi“, jak se říká zkušenost je nepřenosná a kdo se nedokáže poučit z chyb druhých, musí si tu hubu nabít sám.

Je to záležitost každého z nás. Buď zůstaneme nemocní, závislí na lécích, depresivní a poslušní, nebo přijmeme odpovědnost za svůj život, nenecháme se vmanipulovat do toho, co nechceme, vystoupíme ze své komfortní zóny a přijmeme svůj život se všemi jeho zkušenostmi, slastmi i strastmi, lekcemi. Budeme konat v souladu se svou duší, svým svědomím.

Autor: Jan Tichý(Bnj) | pátek 16.6.2023 8:46 | karma článku: 11,82 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma: 14,33 | Přečteno: 395x | Diskuse| Hyde park

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

Tak jsem se dočkal dočasného zákazu diskuse (pod blogem Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?). Použil jsem sice textově vhodné slovo, leč hlídací robot ho vyhodnotil jako nevhodné.

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

Tak nějak nastal čas změny. Předdůchod ani předčasný důchod mi v brzké době nehrozí, ale duše už mě volá jinam. Ještě nevím úplně kam, ale nabádá mě k tomu, že je na čase dělat méně práce v systému.

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38 | Přečteno: 331x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč neumím chápat lidi, kterým nejde televize?

Není to tak úplně pravda a snažím se lidem pomoct, jak umím. Přesto právě v souvislosti s televizí existují lidé, kteří mě dokáží vytočit.

25.11.2023 v 17:40 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Osobní

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

Níže uvádím důvody. Má žena se stávky účastní aktivně v Praze. Ani jeden z nás nejsme v odborech. Já na svém malém pracovišti (ve čtyřech lidech celkem) žádné odbory nemám ani je nepotřebujeme.

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12 | Přečteno: 291x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik