Bude se opakovat historie českého předsednictví?

Zase jednou výjimečně o politice. Spíš o takové paralele a o tom, jak se historie opakuje a jak máme tendenci se nepoučit a dělat stále stejné chyby.

V prvním předsednictví EU, kdy vládla koaliční vláda v čele s premiérem z ODS, došlo k vyjádření nedůvěry vládě. Dnes máme další české předsednictví v čele s premiérem z ODS (podobnost čistě náhodná?) a opozice se chystá vyslovit nedůvěru vládě.

Zatím tím hlavně vyhrožuje. Ale třeba to prubne. Vláda má 108 hlasů, takže brnkačka. Nedůvěru papírově ustojí. Kolik se najde poslanců, kteří půjdou proti vlastní vládě? Odkud hrozí vládě největší nebezpečí? A jaké budou případné motivy? 

Tipl bych si, že nejmenší nebezpečí hrozí v rámci SPOLU od TOP 09 a lidovců, jejichž samostatné šance uspět v případných předčasných volbách jsou na hraně. Ti většinově budou chtít zachovat status quo. Pak jsou tu čtyři poslanci Pirátů, u nichž je to otázka, zda zvítězí funkce, moc a peníze, či nějaký návrat ke kořenům, tedy k tomu původnímu rebelství. K čemuž může některé poslance přimět členská základna či nespokojenost s rolí outsidera ve vládě, příp. svědomí.

STAN se pravděpodobně přes skandály pevně semkne kolem předsedy. Je tam spousta nových poslanců, kteří si ještě poslaneckého života moc neužili a nebudou se ho chtít vzdát. Navíc s vidinou, že v případných předčasných volbách by hnutí už takového výsledku nedosáhlo a většina z nich skončí mimo Sněmovnu. Tady asi nebezpečí příliš nehrozí. Jenže nevíme, zda nějakého poslance z této skupiny nehryže svědomí a/nebo je nespokojený s činností své vlády. Svou roli může hrát i obava ze sociálních bouří a třeba i sousedů a kamarádů (zvláště u poslanců z venkova).

A pak tu máme ODS. Tam může být motivem také nespokojenost s činností vlády, je tam ze všech stran možná ještě přítomný i největší euroskepticismus a motivem může být i vyšoupnout předsedu strany z křesla, zvolit si nové vedení, popř. se zbavit „přítěžků“ (TOP 09 a KDU).

Protesty vláda asi ustojí. Má na to silové složky. Vyslaným signálem budou senátní a komunální volby. Komunál v malých obcích a městech je o lidech, o tom, co dělali ve své obci, proto se dá očekávat, že většina dobrých (oblíbených) místních starostů své posty obhájí. Senátní volby veřejnost většinou ignoruje, protestní strany (SPD a další podobné subjekty) a Hnutí ANO tam moc neuspívají.

Otázka je, jaké osobnosti uspějí. I někteří nominanti současných vládních stran jsou silné, nezávislé osobnosti. Pokud se nemýlím, tak např. prof. Pirk a advokátka Daniela Kovářová kandidují za vládní strany. A pak tam je řada osobností, které se vyprofilovali během Covidu a současné energetické krize.

Malé okénko pro změnu v Senátu tu je. Bude využito? Vládní strany tak mohou být oslabeny. A to buď naprosto bezvýznamně, protože nedojde k nějaké velké ztrátě mandátů ve větších městech a v Senátu také ne. Nebo poměrně významně, kdy neprojdou někteří i významní senátoři a nahradí je noví, více nezávislí, či dokonce z alternativy, a ještě k tomu dojde k oslabení vládních stran v obcích.

Nechme se překvapit. Otázkou jsou samozřejmě další vnější vlivy, nejen válka na Ukrajině, ale i to, co se bude dít v zemích EU, v USA, Rusku a Číně. Vývoj je dynamický a nepředvídatelný.   

Vyvolá Babiš hlasování o nedůvěře vládě? Lekne se vláda demonstrací a očekávaných sociálních bouří? Najde odvahu změnit přístup k energiím, tj. především k lipské burze, ČEZu a přímým kontraktům plynu za rozumné (smluvené) ceny? Jaký signál ji vyšlou volby? Jak si přečte a vyloží „signály“ nespokojených lidí a lidí z průmyslu, zemědělství, zkrátka tuzemského hospodářství?

Jakeše a spol. vykopli ze sedla dělníci z ČKD. Pravda v jiné situaci a dnes mají pražské Vysočany naprosto jinou tvář. V Mladé Boleslavi máme také velkou fabriku, také tam jsou dělníci. Co udělají, když (až) je hodí VW přes palubu a jejich fabriku výrazně utlumí, či zavře kvůli nekonkurenceschopným cenám energií?     

Potěšitelné na těžkých chvílích, které nás čekají je, že se nám objevuje humor, tak tedy jedno (hořce) vtipné „vládní nařízení“: „TOPte na 09 stupňů, jinak vám ODStřihneme elektřinu a půjdete pod STAN SPOLU s bezdomovci.“

Autor: Jan Tichý(Bnj) | středa 24.8.2022 7:28 | karma článku: 24,53 | přečteno: 571x
  • Další články autora

Jan Tichý(Bnj)

Házím do toho vidle!

30.11.2023 v 10:30 | Karma: 23,11

Jan Tichý(Bnj)

Najdu někoho ochotného?

29.11.2023 v 9:09 | Karma: 10,38

Jan Tichý(Bnj)

Proč podporuji stávku?

24.11.2023 v 8:21 | Karma: 12,12