Slúžil som v armádach štyroch štátov...

Príbeh o službe v armádach 4 štátov mi vyrozprával  dnes už môj nebohý otec / 28.8.1928-21.11.2017 /. Sľúbil som, že jeho príbeh vyrozprávam. Stalo sa. Na blog idnes som uverejnil jeho ságu v 76 častiach :" Zabi a nedaj sa zabiť. "

           Dnes by som chcel pokračovať v rozprávaní o službe v armádach štyroch štátov a to 12. časťou. Otec pôsobil a prechádzal  týmito štátmi Európy : Maďarsko, Slovensko, Poľsko, Protektorát Čechy a Morava, Nemecko, Francúzsko a nakoniec aj všade dobre, ale doma najlepšie, Československo.

Pfaffenhofen bolo staré historické mestečko neďaleko Ingolstatdu. Toto bola naša výcviková stanica. Mesto bolo zatiaľ ušetrené spojeneckých náletov, čo sa o Ingolstadte hovoriť nedalo. Boli sme tam vziať niekoľko ukrajinských chlapcov, ktorých poslali do podzemnej fabriky na výrobu protilietadlových diel.No tu sa anglo- americké letectvo vyšantilo poriadne. Pravdepodobne vedeli o tejto fabrike, ktorú fakticky nebolo možné letectvom zničiť, bola totiž pod zemou.  Spojenecké letectvo taktiež zhadzovalo hliníkové fólie  na rozvody vysokého napätia so zámerom prerušiť dodávky elektrického prúdu. Po náletoch naša jednotka v okolí Ingolstadtu chodila strhávať fólie, taktiež sme boli svedkami náletov amerických lietadiel na neďalekú diaľnicu, tu nás nútili zbierať mŕtvych, ktorých sme zvážali do najbližších dedín, kde boli pochovaní. Taktiež sme sprejazdňovali diaľnicu.

  Ako vojaci wehrmachtu sme mali žold, ktorý nebolo v podstate  kde utratiť. Jedla bolo dostatok, fasovali sme aj cigarety. Ja som pravidelne chodil k sedliakovi  a kupoval mlieko a syr alebo vymenil za cigarety, tabak.

V porovnaní s levente bol náš výcvik nenáročný.  Fyzičku ako dedinskí chlapci, ale aj predvojenským výcvikom sme mali veľmi dobrú. Veliteľ výcviku sa dohol so sedliakmi, že počas nediel a vo večerných hodinách, kto má záujem môže vypomáhať gazdom na farmách. Mužskej pracovnej sily bolo úboho málo. Skoro na každej väčšej farme pracovali ukrajinské deti vo veku štrnásť, pätnásť rokov s ktorými som si veľmi rozumel. Jazyk bol blízky a boli medzi nimi aj chlapci a dievčatá, ktoré rozprávali maďarsky,

Na tomto vojenskom výcviku sme sa nenudili. Nemeckí vojaci, ktorí nám velili a učili nás vojenskému remeslu boli všetko invalidi, ktorí prešli tuhými bojmi, či vo Francúzsku, na Ruskom fronte, ale aj Juhoslávii.  Teoretické sračky jednoducho u nich nemali miesto, všetko čo sme sa dozvedeli boli prakticky upotrebiteľné znalosti v boji. 

Bohvie kde skončili naše listy najbližším, nik z nás nedostal odpoveď, žiadnu poštu. Pravdepodobne ani nevedia, že sme v Nemecku. Šípove kríže, ktoré nás odvliekli z Košíc do Drážďan boli okamžite poslaní na východný front, takže naším nemal kto povedať kde sme a čo robíme.

Od nového veliteľa, rakúskeho majora sme sa dozvedeli, že výcvik každým dňom skončí a my budeme odvelení na západný front, ale presne kde, to nám nepovedal, vraj sa iba čaká na autá. Od nemeckých vyslúžilcov sme vedeli, že na oboch frontoch sa urputne bojuje. Ešte z domu zo správ sme vedeli, že Nemci stratili Rím a Rusi sa zastavili pred Waršavou, veď ani tak ďaleko sme nemuseli chodiť, Nemci sa tuho držali neďaleko Košíc na Dargove.

 

 

Autor: Jozef Varga | pátek 12.1.2018 10:43 | karma článku: 19,75 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Jozef Varga

Slúžil som v armádach štyroch štátov / 65. /

Keď otec slúžil v Košiciach pre Wermacht najviac si cenil skutočnosť: Nemecký vojak bol slušný, ochotný sa podeliť aj s posledným kúskom chleba, profesionálne a perfektne ovládal svoje postavenie, najmä v poľnej nemocnici som. ..

22.3.2023 v 12:07 | Karma: 12,29 | Přečteno: 252x | Diskuse| Poezie a próza

Jozef Varga

Dvojí život / 9. /

Toto sú riadky o mojom dobrom priateľovi, je už u Boha, ktorý nadovšetko miloval ženské prirodzenie. Po vlastnej rodine boli preň iné ženy všetkým. Vyšší, štíhly, modrooký, tam dole dobre vyvinutý, vedel rozprávať vtipy, ale nebol

21.3.2023 v 16:36 | Karma: 7,44 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Jozef Varga

81 rokov od prvého transportu Židov zo Slovenska

Prvý transport s tisíckou mladých 18 - 35 ročných židovských dievčat bol vypravený z Popradu 25.marca 1942 s tým, že idú za prácou. Týmto dňom začala prvá etapa deportácie Židov zo Slovenska do táborov smrti, ktorá trvala do...

21.3.2023 v 12:05 | Karma: 11,88 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Jozef Varga

Dvojí život / 8. /

Táto sága je o mojom priateľovi, ktorý nadovšetko miloval ženy a bolo mu jedno, či sú tej alebo onej rasy, biele, tmavšie ,štíhle, obézne, blondíny, brunetky, černuľky, so zubnou protézou, redšími zubami, mladulinké, postaršie.

20.3.2023 v 10:43 | Karma: 8,57 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Jozef Varga

Slúžil som v armádach štyroch štátov / 64. /

Môj otec v rokoch 1944 až 1947 slúžil v armádach štyroch štátov: Maďarska kráľovská armáda, Nemecka armáda, Americká pechota, Československá armáda, kde otec slúžil iba pol roka a pre chorobu bol poslaný do civilu, ale v 1949..

19.3.2023 v 16:20 | Karma: 9,10 | Přečteno: 137x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Obyčajný človek žijúci s obyčajnými ľuďmi okolo , ale mnohokrát so zaujímavými životnými príbehmi, ktoré má zaujímajú, o ktorých aj píšem a chcem písať.

Seznam rubrik