Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrcadlovka společnosti

Neuplyne den, kdy bychom se  někde "nedoslechli" , že  "něco" je  "zrcadlem naší společnosti". Nejčastěji  se za to  dosazuje  naše politická reprezentace, vztah k národnostním menšinám,  k sobě navzájem či připravenost  k pomoci druhým:  tak, jako v případě zemětřesení na Haiti.

Mezi podanim pomocne ruky a utokem je nekdy velmi tenka hranice...

Přestože snad vím, co ona "zrcadlová metafora" znamená , jsou to na mě moc velká slova, velké věty. Já jen občas chodím po ulicích a nastavuju "společnosti" zrcadlovku se šumícím digitálním pidičipem.
Neskromně si však myslím , že i  malý hledáček může za určitých předpokladů poskytnout zajímavý vhled do společnosti a  "společenského chování" člověka.

Ulicemi nás proudí davy: jednotlivci, páry,  skupinky výrostků či chladné anonymní masy. Pokud chcete nahlédnout a zaznamenat  lidské "přirozené chování",  musíte  splynout a snažit  se "společnost zrcadlit" http://www.national-geographic.cz/lide-a-kultura/chodim-ulici-street-photography-4138/ Předvádět něco jako synchronní pohybový tanec či stínový box před zrcadlem.  Ovšemže žádné rychlé pohyby, které by někdo mohl  vnímat jako bezprostředně  ohrožující.To by se podobalo samci šimpanze, který nedovoleně pronikne na teritorium cizí tlupy a divoce se u toho rozpřahuje  větví.

Toto pohybové  "zrcadlení" nikoho nenaučí fotografovat, ale umožní na okamžik  procítit pohyby a pocity okolních lidí tak, jako by byly vaše vlastní, protože se stanete "součástí dané skupiny". To samo je mnohem podstatnější, nežli nějaké focení. Zrcadlovka se v tu chvíli stává nástrojem vyladěným jako udička na to, co nemusí být vidět, ale dokáže to v mžiku  změnit směr pohybu hejna ryb - jakoby to bylo jedno  celé  (něčím ohrožené) tělo.
Na podobném principu "zrcadlových neuronů" dokážeme soucítit i s geograficky či příbuzensky vzdálenými  členy "našeho druhu", které zažívají nějaký druh ohrožení či utrpení . Náš mozek se evolučně "naprogramoval" v prostředí evoluční adaptivovanosti : malých, lorenzovsky sladně sehraných skupinách    tak, aby se do ostatních dokázal vcítit a prožíval i   "bolest" okolí.  Ne sice  v takové intenzitě jako "na vlastní kůži", ale stále tak, aby se ji ve vlastním zájmu chtěl zbavit. I za cenu toho pocitu, že ji  lze  "vypnout"  jako dálkovým ovladačem,  naťukáním  dárcovské sms směrem Haiti.
Někde v hloubce naší mysli tak "zrcadlo" odhraničuje jako vlas tenký společenský vztah mezi "my" a "oni". Jako  součást "my" vidíme sami sebe,  přátele, spřízněný fotbalový klub, politickou příslušnost, vlastní národ či rasu. Této straně zrcadla přejeme vše dobré a pomáháme ji. V okamžiku, kdy se z nějakých důvodů obraz překlopí na stranu "oni", naše chování se změní tak, jakoby čelilo ohrožení nepřítele: stane se nepomáháním,  ubližováním či dokonce fyzickým válčením.
O bližší  poznání tohoto vztahu - "my vs. oni"  - usiluje kupříkladu antropologie. Ukázala nám, že i  vzdálená etnika nejsou nutně tak zlá a ohrožující,  tolik podobná  obrazu, jaký o nich máme často  v hlavě  vytvořen či jaké odvrácené, stínové vlastnosti na ně jako na "nepřítele" po jungovsku promítáme.
Že proces "vzájemného poznávání" nemusí fungovat zrovna ideálně, přiznává  i biolog   Frans de Waal:   „Společnost založená na empatii není o nic více prostá konfliktu než manželství založené na lásce."
Přesto jedním slovem dodává, že pokud by mohl jako bůh změnit a vylepšit lidskou povahu, rozšířil by dosah lidské empatie.   Za největší problém života na přelidněné planetě totiž  Waal považuje : "vzájemný  tlak různých skupin lidí , které jsou příliš loajální  k vlastnímu národu, skupině či náboženství."1
Neuplyne sice den, kdy bychom se  někde "nedoslechli" , že  "něco" je  "zrcadlem naší společnosti". Jde jen o to, zda umíme a chceme těmi zrcadly prohlédnout.

MJ

Maya.  Žebrající dívka "potomků Mayů, kmene Tzeltal" , San Cristobal de las Casas, Chiapas, Mexico.

(1) Frans de Waal (2009): Age of Empathy. Harmony: London.

Autor: Michal Josephy | neděle 24.1.2010 9:19 | karma článku: 18,83 | přečteno: 3676x
  • Další články autora

Michal Josephy

O nečitelnosti světa

„Akasaka, Nogizaka, očima přejíždím po zmenšeném plánku metra, přeskakuji z barvy na barvu a hledám slova, která mi znějí alespoň trochu povědomě, snad díky rytmu dětského rozpočítadla či spravedlivým Rozsudkům soudce Ooky.

10.6.2016 v 10:10 | Karma: 21,74 | Přečteno: 944x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Jsem nula

„Pojď za mnou,“mávne rukou dívka balancující na hraně vysokého obrubníku a jedním plavným pohybem najde ztracenou rovnováhu. Na chvíli zaváhám, protože si nejsem jistý, že jde o nejlepší možný způsob, jakým si můžu zvrtnout kotník

17.5.2016 v 12:33 | Karma: 31,48 | Přečteno: 3075x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Má milka Tamilka

“DDANGG”, nakopl jsem plechovku, která vydala přesně takový zvuk, jaký může mít jen duté a nevyplněné nedělní odpoledne. Slunce si předvečerem hrálo na schovávanou a oceán se líně vyléval na negombskou pláž.

4.5.2016 v 12:32 | Karma: 29,81 | Přečteno: 4694x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Zelený Buick Roadmaster

se vymotal ze sítě ulic starého města, protáhl se ucpaným Vedadem a zařadil se do rychlého pruhu na Avenidě de la Independencia. Zvuk, který jsem zachytil v kabině vozu, byl rozechvělý nárazy horkého vzduchu, prskal a chrčel jako

21.4.2016 v 13:33 | Karma: 27,67 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Selfie na háku

Centrum Malakky připomínalo pouť. Kolem náměstí projížděly alegorické rikši, které byly vytuněné tu do podoby Supermana, tu do Hello Kitty, a na celé kolo vyřvávaly globální popové odrhovačky z vestavěných reproduktorů...

27.5.2015 v 15:34 | Karma: 18,51 | Přečteno: 1972x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...