Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polibek makaka

Nevím, jak vy, ale já voňavý tyčinky s pačuli nemůžu ani cejtit. Možná byste se mnou měnili, kdybyste se dostali na posvátná místa chrámu v době Perahery, ale já odtud vypadl tak rychle, jak to jen šlo.

"V davu jsem občas zahlédl mihnout se opičího boha, Hanumana..."mj

Sotva jsem se dostal na čerstvej vzduch, natáhl jsem ho zprudka do plic a byl si jistej, že právě vstupuju do nirvány. Stál jsem opřený o zábradlí, vydýchával se z té těžké omamné vůně, když má náročná dechová cvičení přerušilo krátké zabouchání mezi lopatkama.

Vstupte!  Ohlédl jsem se  a  spatřil  drobnou svraštělou  stařenku, jak se ke mně natahuje  a sevřenou pěstí mi podává  zmuchlaný čtverečkovaný papír.

Opatrně jsem jej rozbalil -  co kdyby v něm byly čokoládový bonbóny – , ale místo nich  tam  stálo naškrabáno: E. Somawathie. Dawalakawatta. Rathgama. Gew me pickcher. Tank you.

Rychlostí šinkanzenu mi v hlavě projely možnosti toho, co jsem mohl udělat špatně: porušit zákaz focení, stát obutý na posvátném okršku, znesvětit svaté. Ta odhodlaná  ženština  přede mnou stála  jako voják-  v sárí s lampasem – a já jsem netušil, zda se jí vykázat  legitkou či pasem

Naštěstí jsem si včas uvědomil, že jsem ji zahlédl před mnoha hodinami, když spolu s rodinou doprovázela vnoučka na Pereharu; „úplňkovou slavnost“, která se z Kandy přestěhovala sem na jih, do Sinegamy. Protože zřejmě chtěla mít na tuhle  slavnou chvíli památku, požádala mě, abych je vyfotil. Vnuk zřejmě potřeboval trochu poštelovat, protože při formování skupinky dělal trochu opičky, a tak prvního „lepáka“ chytil od ní a druhého od  upatlaného lízátka.

„Jasně, chcete ty fotky poslat poštou,“ povídám  jí  a papír si vzorně skládám do kapsy u košile.  Vzhledem k tomu, že předání  této písemné žádosti přihlíželo i pár  stejně razantních a odhodlaných sousedek, nedovolil bych si tento požadavek odepřít.

Zvednul se vítr. Přes hlavu jsem si narychlo přetáhl kapucu, protože z nebe se zároveň spustilo pár provazců deště hustého tak, jako když se cedí makaróny. Krátká monzunová sprška postačila na to, aby se žena rozpustila v davu, který však houstl,  probublával a  podobal se tak  vroucímu,  solí nasycenému roztoku.

Když byste nyní nechali svůj pohled rozběhnout se směrem k chrámu, viděli byste, že  světlo  svící a oranžových žárovek propůjčovalo všemu tomu spektáklu kolem syté a měkké barevné od/ stíny.  Úsměvy  Srílančanek nebyly nikdy krásnější –  nežli v tuhle  posvátnou chvíli. Jejich oči zářily jako tmavohnědé nablýskané jantary.  Zlaté proštepované flitry vytvářely v kostýmech v barvách vlčích máků a čerstvé limetkové zeleně neopakovatelné ornamenty – otázkou jen bylo, jak tohle všechno zachytit na SD kartu.

Gew me a pickcher. Tank you.

Vzadu na „dvorku“ – svažujícím se k rozbouřenému oceánu -  to vypadalo o poznání jinak. Zaparkovaní sloni vystáli nejeden důlek, takže se tohle místo začalo podobat tankodromu na povrchu Měsíce. I přesto museli mít  hroší kůži – neboť zde stáli celou věčnost. Odbila již téměř desáta a to hlavní ještě ani nezačalo. Všechno se totiž  koncentrovalo k jednomu okamžiku. Jako pestrobarevný květ, který se na zpomalených záběrech National Geographic Channel nalévá až k prasknutí …a pak…najednou. …vystřelí…a praskne.

A taky že jo.  Z brány vyšlehly plameny.  Vypotácel se první slon jako po půlitru rohypnolů, auto prudce zahaltovalo a téměř  povalilo policajta, který se snažil vyřešit tuto svéráznou dopravní situaci na křižovatce.  Za ním se pak vyvalila obrovská  sněhová lavina, která  vás  do sebe pohltila  a ani za boha nechtěla tohle chutné sousto vyplivnout.

Lidé se fanaticky předskakovali, aby se mohli dotknout  do nebe vynášených náboženských fetišů a tahle extází vytržená masa burácela v řečišti podél nekonečného a nikdy nekončícího průvodu. To všechno kolem se začalo podobat nezfalšovaným obrazům buddhistického pekla. Krásnej, ale zároveň ten nejstrašlivější sen. Domníval jsem se,  že zemřu hroznou smrtí:  rozdrcenej  na masokostní moučku  mezi  pánvemi srílanských žen úpěnlivě bránících v náručích své děti.

Teplota v tohle rozpálenym  kotli ale stále stoupala a já  jsem nevěděl, jak se z něho dostat ven. Občas jsem musel lézt i téměř po čtyřech, když se znenadání objevila možnost „emergency exitu“. Moje  tvář byla ošlehána blízkostí  ohně jako obličej Johna Wayna.

Zatímco mě se postupně  zmocňovala panika – ohňovým průvodem se s bohorovným klidem snažil projet domorodec s cisternou naplněnou  plynem. Zoufale nutně jsem potřeboval stihnout poslední autobus zpátky domů, do Galle,  a to poslední, co jsem potřeboval vidět, byla rozesmátá „tvář“ skotačícího opičáka Hanumana, která se sem tam mihla průvodem.

Ocitnul jsem se ve světě plném víry, z něhož mi postupně vyprchala veškerá důvěra. Lidi, od nichž jsem chtěl ve skutečnosti  pomoci, měnili masky tak rychle, jako by to byla jedna velká karnevalová travestie. Nabízená cesta ven z procesí nesení  relikvie „Buddhova  zubu“  často vedla přes  temné  dvory  ke  kumpánům, z nichž  jsem často spatřil jen bezzubé smějící se dásně  od  žvýkaní  betelu, jejichž  čistým zámyslem bylo mě okrást.  Nevěděl jsem už, komu mám věřit,  na koho se obrátit, a Buddha to v tu chvíli rozhodně  nebyl.

Pak se ale z ničeho nic z tohohle  chaosu vyloupnul  rasta  „vklidutýpek“  Aruna…“Pomůžu ti, kámo,“ povídá mi potom co si vyslechne  mojí situaci. „Ale musíme se nejdřív dostat k mý motorce. A ta je někde támhle na druhý straně.“ Netuším,  čím si zrovna Aruna získal moji důvěru, ale držel jsem se ho, možná proto, že jsem si věřil, že sám mě nepřepere.

Asi po půl hodině se nám podaří prodrat se davem k jeho mašině. Zvedne ji z trávy a nakopne asi na druhý pokus. Společně na jeho enduru míříme někam na výpadovku, kde má podle „zaručených zpráv“  přijet autobus, který by jinak nemohl projet ucpanou Sinegamou.

Autobus sice nepřijel, ale Arunovi se po čase podařil druhý husarský kousek – najít v jednu ráno střízlivého kamaráda, který by mě za vstřícnou cenu hodil tuk-tukem těch  třicet kiláků domu.

Dáme si s Arunou „five“, ale teprve když mě tahle motorová rikša o výkonu dvaceti bílých slonů unášela  podél  ztišeného indiga Indického oceánu, se v mojí duši  rozhostilo  opravdové bezpečí a klid.

Když jsem se ten den dopoledne probudil v Galle, odhrnul jsem z postele „nebesa“ v podobě zánovní moskytiéry a vydal se podél hradební pevnosti. Ve stínu pod majákem seděl jakýsi kejklíř s cvičeným makakem.

Dali jsme se do řeči a já se pak s gestem,  které jsem odkoukal od Jane Goodallové,  sklonil k makakovi. Nežli jsem stačil jakkoliv zareagovat, v cukuletu vyšplhal po ruce až k obličeji – kde mě naférovku políbil.

Kejklíř se začal neskrývaně smát.

Když jsem se otřepal ze šoku, že mě mohl s větší pravděpodobností pokousat, nežli si takhle důvěrně „říct o potravu", povídám v žertu majiteli….

-        Byla to aspoň ženská?

-        Můžete se spolehnout, pane…

Ten  den se mi  však  mohl pokusit namlouvit cokoliv. Po tom všem, co jsem prožil, jsem si totiž byl  zcela  jistej, že za celou touhle hříčkou „opičí lásky“ nemohl stát nikdo menší, nežli  sám „opičí král“, Hanuman.

MJ  (special thanks to L.A.Woman)

Autor: Michal Josephy | čtvrtek 30.9.2010 8:03 | karma článku: 24,72 | přečteno: 3391x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 664x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...