Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po čuchu

aneb jak s námi cit zachází i schází

Povsimneme si onoho harmonicky do siroka rozevreneho chripi, znaciciho "peace in mind" v kontrastu s excesivne prerazenym nosem pin-up-girl playboye, Jessicy Simpson v perexu, znacici "silu citu" jejiho partnera.foto (c) Lydie S.

 Lidská schopnost cítit - ať již vůně, emoce, vzruchy či pachy - je často vědomě přehlížená, ale o to více mocná. Nemusíme trpět fenomenálními čichovými schopnostmi jako Jean Baptiste Grenouille(1),  harmonie našeho vnitřního světa nemusí být komponována "absolutním čichem", stačí jen zavřít oči - a jen tak se nadechnout. Ucítíte nejen vůně toho, co máte bezprostředně a fyzicky před sebou: ranní kávu, naškrobenou košili, vlhký tropický vzduch či slanou vůni oceánu, ale i zvláštní "čichové akordy" zapsané ve vaší paměti, které se prolínají s počitky, pocity i emocemi a komponují naše vnitřní ladění.

 Může to být vzpomínka na parfém z růží, vůně čerstvě zmoklých vlasů , organický zápach marockého tržiště, stejně jako (...)

 Přijít náhle o čich- zdálo by se nám - "nepřijdeme o moc". Zkuste si však zkusmo na čas ucpat nos a budete se cítit jako bez ruky; ucítíte to, že ono mystické propojení dechu-ducha (3) , cítění či vycítění, je kupodivu zcela flagrantní.

 Čich*je zcela neopomenutelným smyslem emocionální blízkosti a pouta: intenzivní vůně korsické keřovité macchie by prý Napoleona, alespoň v jeho vlasteneckých záchvatech, vždy neomylně i se zavázanýma očima, směřovala do jeho rodiště (...) stejně jako lidský polibek je ve své podstatě "eskymáckým nosotřením": vede ke sblížení  nejen osobních "pachových podpisů", toho, jak nám kdo voní či ne, ale je  i "nosníkem" (pro) cítění  libých emocí.

 Jako "šestý smysl" se  čich a schopnost cítění projevuje ve sférách intuice a empatie a vyvolává pocity, které se z pocitů přepisují do vět : "na tom člověku mi něco (ne)voní" , "cítím, že se něco stane", "něco je ve vzduchu..."

 A tak se i "čichové patologie" ve svém významovém pokrytí nápadně sbíhají. Zatímco Jean Baptiste Grenouille cítil fyzicky natolik intenzivně,  že byl kvůli  obtížné zachytitelnosti a uchování  pachů schopen zabíjet, velice vzácně se vyskytují i trvalé anetické psychopatické poruchy osobnosti (4),  při kterých je člověk přecitlivělý a zároveň absolutně necitlivý a neempatický . Tyto póly se téměř se železnou pravidelností projevují v zcela opačných situacích, než by měly, a tak takový člověk, ve snaze uchránit se vlastního citového zranění, "zabíjí" nepřímo tak, že nevědomě způsobuje druhým opakovaná citová zranění.

 Zcela paradoxně tak za obrannou emocionální hrubostí  a anestézií (5)  ničí vztahy a lidi, kteří jsou mu "pu čuchu" nejbližší a nejmilejší. Raději s nimi na dálku manipuluje zcela podle svých nálad a tužeb, bez jakékoliv schopnosti vcítění, do jaké hry - v rámci své touhy  po pozornosti a neopuštěnosti -  je to vlastně svou citovou excesivitou zavádí. Má totiž   nízko položený "citový práh" a  potřebuje až fanaticky "cítít (nadprahově) mnohem víc", nežli obyčejně v neextrémních citových polohách stačí a na ničem než na sobě samém mu v posledku nesejde. (6)

 Protože takový člověk sám dostal opakovaně přes nos, jeho "cit" již nefunguje jak má. V rámci přecitlivělosti si vždy čichem, jako "šestým smyslem" a téměř "neomylně", znovu vybere za nové,  potenciálně emocionálně blízké lidi ty, které mu ještě více rozbijou, namísto narovnají,  jeho párkrát "přeražený nos".

-  Citliví lidé jsou křehcí, duše citlivé a všichni do jednoho nemáme někdy "nos" na ty  správné lidi.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(1) J.B.Grenouille, historická postava jakéhosi "idiota savant" přes čich,  románizovaná kazuistika P.Suskinda a zfilmována v díle Parfém: příběh vraha.

(2)Lady Li-dy S. aka Lee-Loo, Vietnam. (fotografie, která "vyvolána" přivolala citové vzpomínky, avšak zcela příjemné a zcela se netýkající se popisu "anetické kazuistiky" a vedla bezprostředně k sepsání tohoto zápisu "po čuchu").

(3)Srov. např. Genesis či Hérakleitovy zlomkovité výroky typu "Duše čichají k Hádu"apod.

(4)Viz. krátká kazuistika, ke které jsem půl roku sbíral data.

(5)Srov. se základními ego-obrannými mechanismy A. Freudové viz např.  http://www.heureka-cz.eu/index_d2dd262256123a42094b6126b9d9b338.html

(6) Souvisí s podrážděním CNS a jejími "vzruchy" a "útlumy" - "vzplanutím" a "ochlazením".

* Čichem na vědecky e m p i r i c k é zhodnocení tohoto tématu disponuje kupříkladu Dr. J.Havlíček z katedry  "etologie člověka" (http://www.fhs.cuni.cz/etologie).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

O tom, co nám "voní a nevoní" budu blízce pravděpodobně bude připravovat projekt pro http://www-national-geographic.cz

Autor: Michal Josephy | sobota 22.3.2008 13:15 | karma článku: 13,42 | přečteno: 1643x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 664x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

POLITICKÝ DIÁŘ: Lídr Zdecháč, cirkus Piráti a Ivánkova cesta

13. června 2024

Premium O složitostech vládních stran, sjezdu Pirátů v cirkusovém stanu i skoku Mikuláše Ferjenčíka nikam,...

Pilulka na rozdíl od potratů přežila. Nejvyšší soud USA ji odmítl omezit

13. června 2024  17:51

Nejvyšší soud Spojených států jednomyslným rozhodnutím odmítl žádost odpůrců potratů, aby omezil...

Poslanci se hádali o statusu umělce. Odfláknutý návrh, říká Pokorná Jermanová

13. června 2024  8:37,  aktualizováno  17:45

Poslanci ve čtvrtek schválili navýšení peněz pro Státní fond podpory investic. V prvním čtení...

Z výnosů ruského majetku se zafinancuje půjčka pro Ukrajinu, dohodli se lídři G7

13. června 2024  16:23,  aktualizováno  17:16

Lídři zemí skupiny G7 na summitu v Itálii nalezli shodu ohledně využití výnosů ze zmrazeného...