Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O bulváru, klíštěti a policajtech

Na rušném bulváru se potká klíště a policajt..."- ne to není začátek vtipu, pouze pár jevů, které mají něco společného, pohromadě. K smíchu to asi nebude.

Píší se padesátá léta, jsme v Los Angeles a v dnešním výtisku bulvárního casopisu L.A. Prísne tajné si jako obvykle mužeme precíst další dávku velmi duverných spekulací. Nejvyšší z mafiánských šéfu práve putoval za katr a je jen otázkou casu, kdy se na ..

 

     Bulvární novinář se ke své oběti přisaje a nepustí - jako klíště.  Připodobění k tomuto parazitujícímu členovci  je však přiléhavé jen částečně. Oběť sice poskytuje životadárný zdroj, a tak klíště saje, dokud to jde,  ale občas se   dobrovolně změní v obětavého "krevního dárce". 

   Klíště nemá právě velký a sofistikovaný mozek, a to ani když je nacucané. Podobně  jednoduchým pohybem lze odstranit a pokud není infikované, nenapáchá větší škody.

     Ke klíštěti se totiž musí symbioticky přisát "policajt okresního formátu", aby vylepšil jeho IQ skór:    bulvární praxe totiž  ve své podstatě používá kombinované metody kriminalistiky i zločinu.

     Své oběti totiž beztrestně monitoruje,  sleduje, fotografuje a skandalizuje až na hranici "stalkingu". "Odhaluje" skryté, vysýpá Pandořiny skřínky i koše s odpadky a s ním soukromý prostor obrací na prostor veřejný. - Pochopitelně často bez "povolení k prohlídce".  Někoho někde  "přistihne na hruškách" a jeho chování  prezentuje jako "odsouzeníhodné" i  s "presumpcí neviny".

    Jednou z nejčastějších bulvárně-fízláckých otázek je: "co na sebe prásknete" a/nebo "co na koho prásknete", která se ujala i po skončení stejnojmenného pořadu.

     Pokud tak čirou náhodou  neučiníte a nepodlehnete tlaku, bulvár si  něco trestuhodného vymyslí: třebaže jste byl(a) napaden(a) klíštětem a dohromady jste  se spustili s ovcí. Tato bulvární skandalizace skutečnosti pak vede k tomu, že abyste byl   "zajímavý" , musíte si něco vymyslet, abyste nestáli  jako ležák. Někteří lidé s nezajímavým a nudným životem po těchto informacích přímo pasou - jako ovce napadené motolicí.

    Jednou z nejnovějších technik bulváru je aplikace  známé hry na "hodného a zlého policajta". Toho prvního představuje tzv. bulvár "zlý",  druhého bulvár "laskavý a hodný". První z nich někoho očerní a zostudí,  ten druhý oběti želí a lituje a cítí s ní soucit. Jak morální . Ve skutečnosti však jde jen o bulvární konkurenci: "hodný"  bulvár spíše breči nad tím, že tuto kauzu neurval dřív, a tak cizopasí alespoň na sentimentu.

   Zřejmě z toho důvodu se  objevil třetí typ "objevného" bulvární relace", ve kterém Agáta Hanychová uvádí vše, co se píše v bulváru "na pravou míru". Tedy "dementuje".  Slyšel jsem to dvakrát a ačkoliv nic osobního proti A.H. nemám, tento druh "bulvárního dementi" se svou formou  blíží inteligenci klíštěti a "morálkou" hyeně.

       Nejsem "Ďáblův advokát", abych soudil, co je dobré a špatné, ale bulvární  hru na "zlého a dobrého policajta"  považuji za silně pokryteckou, zejména proto, že se zaštiťuje "poptávkou" a "morálkou".

       Vedle těch, kteří mají potřebu přitahovat pozornost tím, že umělě  vyrábějí "skandály", nechají se tak i  fotografovat a pouštějí to do "krevního oběhu" drbů, jsou i tací, kteří pozornost přitahují protože něco umí.  Není to jen otázkou osobního vkusu: i prostřednictvím  sekskandálů se vyrábějí celebrity, které nejsou začasté ničím jiným nežli celebritou z povolání. Včetně ekonomických výhod.

   To, že jsou "nejžádanější modelkou", mají titul "nejdelši nohy" jsou jen umělé "šlechtické či akademické tituly", které zvyšují jejich hodnotu na trhu a nabalují na sebe další klíšťata jako nakopnutý  pekinés rotující z kopce dubovým podrostem.

     Tyto přeplácené "elity" tyjí  z toho, že dodávají "společenský lesk" či poskytují "vzor", který slouží začasté jako vzor společenské nápodoby.

     Cena za toto "výsluní" je taková, že pokud někdo není vyloženě bulváru chytřejší, jeho soukromí a nitro se nápadně podobá  vypuštěnému a  poledním sluncem nasvícenému betonovému bazénu.

      Není smyslem lidského světa ani "konstrukce člověka" ukazovat a říkat bez obalu to nejniternější: tajemství a soukromí je tu od toho, aby poskytovalo   určitou sociální clonu. To by mohly jinak rovnou zmizet stěny, sociální zařízení a mohli bychom chodit obráceni vnitřnostmi ven,  aby mohl být prosvícen opravdu každý náš kout.

       Přeexponované hvězdy časem odhalují téměř vše, protože jako oběti bulvárních mýtů už nemají co nabídnout : až na  báchorky.  Dokonce i Agáta Hanychová má jen dvě prsa a musí se s tímto savčím - pro bulvár nevhodným omezením - vyrovnat. Se třemi by šly již  přece jen dělat různé odhalovací kombinace.

      Pokud  si to však  "publikum žádá", je třeba "maso" nejdříve   pořádně připepřit,  nežli se  hodí do arény  zvědavým a rozmlsaným tygrům.

      Má-li však celebrita k dispozici takový luxus, že ve jménu "dobrého a zlého bulváru" získává prostor a tučné peníze jak v médiích, kde skandály vyrábí, tak v těch, kde je "dementuje" - tak je to minimálně na krátké zamyšlení.  Takto totiž   bulvarizace prorůstá žánry a okupuje  stále větší životní prostor.

     Morálku? tu  bych do toho ale skutečně netahal.  Za vymyšlení této  bulvární hry na "zlého a hodného policajta" by se, všechna čest,  nemusel stydět ani Dr. Hannibal Lecter.

       Kdyby se - nedej bože - dal na bulvár. 

 

                                                                                                                                                                MJ

-

Autor: Michal Josephy | pondělí 6.10.2008 8:15 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1836x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 664x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...