Kulinární zlo a Babicovo dobro ty

 "To je votázka s tou cibulí, někdo to má rád -a někdo nemá- a vo tom to právě je," shrne jako mleté maso z prkýnka šéfkuchař Jiří Babica "podstatu" rozdílů vkusů a chutí. A v duchu stejné masové zábavy začne rukama maso "hňahňat"(terminus technicus) a mlátit s ním o dno mísy, aby se spojilo.

Jiri Babica chce varit lidove, jednodusse a rychle (pro zeny, co prijdou unavene z prace), ale potrebuje k tomu tedy ono "nejslavnejsi sefkucharske portfolio"? Z hlediska PR ano, z hlediska masovych "gastronomickych dopadu", nikoliv.archiv TV NOVA

    - Říkanka "máma má mísu, máma mele maso", se mi nevybaví náhodou. Málokdy se stane, že film je mnohem horší, nežli jeho kritická recenze, ale výjimka potvrzuje pravidlo. Rádoby jednoduchost a lacinost ingrediencí a receptů rovná se formě i náplni této telerelace. Ó svatá "dobroto"!

    Když jsem totiž četl "ohlasy" této kůkingšou z pera renomovaných šéfkuchařů a gourmet-kritiků, řekl jsem si - přehánějí. Taková "zabijačka" to být nemůže. Ale spletl jsem se. Nemá v tuto chvíli se po lidově-exkluzivním "šefkuchaři" vozit. Udělá to ochotně sám: od té chvíle, co se chopí vařečky a slova.

    Beztak se však těžko věří, že všechny ty "Bretoňské fazole", "Aboričinelové" či karboše "Španěláci" s pálivym čili, čili španělští bejci...nejsou součástí scénáře jako "filmové hlášky". Mně osobně se zdá, jako by  NOVA v tomto formátu spojila dva pořady. -Koření , to jest letem barevným světem a výběrovou "cooking-caruso show", ve které se vybrané ženy s pěknou vizáží a kuchyní cítí poctěny, že si je "nejslavnější šéfkuchař Česka" pozval do studia.  

   A výsledek? Ať již vaří cokoliv a odkudkoliv, z dílů, které jsem experimentálně spatřil, vzejde cosi esenciálně českého. Levného, spatlaného, zhňahňaného, natalířnakydnutého, tvarově či barevně nestrukturovaného: ale to snad všichni znají a/nebo ne?

  Jako zábavný pořad vynikající - i bez přílohy. "Zlo" Babicových "dobro"t je však v tom,  že "nejslavnější český šéfkuchař zcestovaný světem" má profesní životopis nafouknutý jak kynuté těsto kypřícím práškem,  a takto skutečně degraduje ty, kteří se v ČR snaží o skutečné kuchařské umění a evropskou gastronomii.

  - Z hlediska masových médií jsou "Dobroty" velkou a využitou možností, jak zgruntu kazit vkus - protože ten je původně odvozen právě od "chuti, kousání a zakoušení".

                                                                                                                                                                MJ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | pondělí 19.1.2009 8:27 | karma článku: 33,37 | přečteno: 5401x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75