Kterak práce polidštila opici

aneb prim. K.  Nešpor vs. S. Ballmer, M.B.A

    Příbuznost až soupodstatnost člověka a opice je dnes věc již zřejmá, veřejná a morálně nezatížená. Současný člověk se kdysi dávno moudře odklonil od cesty svých živočišných předchůdců, aby došel k sebevědomému  označení Homo sapiens sapiens.

            Jsou však chvíle, kdy na okamžik znejistíme v tom, zda skutečně občas nebyla moderní civilizace tak velkou zátěží, že člověk nezačíná postupně znovu regredovat směrem lidoopovi či rovnou k opici...A  to i ve chvílích, kdy je střízlivý, opici  nemá, přesto  na první pohled  sdílí společnou vývojovou větev s orangutanem sumaterským, šimpanzem učenlivým či gorilou nížinnou.

      Srovnávací příklady budiž dva, na vás pak záleží, k jakým druhům opic či lidoopů si daná exempla zařadíte. Budiž oběma zúčastněným ke cti, že jsou ve svých výstupech originální a jeden po druhém se neopičí.

    Prvním z nich je primář oddělení léčby závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice, MUDr. Karel Nešpor, který v rámci terapie smíchem podpůrně  léčí pacienty alkoholiky smíchem šťastného opičáka. Dle mého neodborného posudku působí velice šťastně a jeho mozek jej nepochybně zalévá blaženými vlnami serotoninu a dopaminu. MUDr. Nešpor je zkrátka spokojený opičák, který je na vlně vyrovnané blaženosti,  s nikým výrazně nekompetuje  a své učení, jako nevyžilý Buddha,  uvolněně předává dál. Bez ohledu na to, zda je to nezasvěceným k smíchu.

       To Steve Ballmer, M.B.A., ředitel společnosti Microsoft, to je jiný dynamit, resp. dynamik, jak ukazuje jeho slavný opičí tanec v pozici dominantního alfa-samce na začátku firemní prezentace. Z jeho projevu by se dala učit etologie primátů a nonverbální komunikace jako z Apple Ibooku; impresivní hrdelní projevy nevyjímaje.  Steve Ballmer, který nás aktuálně do ČR přijel poučit přednáškou "Efektivity evropské vědy a její konkurenceschopnost vůči světu", pochopitelně silně kompetuje. Třeba vůči Linuxu. Konec konců, udělejte si obrázek sami:

 

Není op jako op a co teprv lidoop aneb jak práce polidštila opici.                                                                                                                                                              MJ

Autor: Michal Josephy | pátek 23.5.2008 1:15 | karma článku: 18,89 | přečteno: 6191x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75