Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako prase kost

aneb meze  kulinární diktatury

Základní výbava food-stylisty pripravujiciho pokrmy pro fotografie life-stylovych casopisu aneb co si dnes vecer uvarime?

  

 

      "Ty příbory držíš jako prase kost a žvejkáš to tak, že se na tebe nemůžu dívat.  Tohle kdybys dělal v restauraci, tak..."Necituji možná přesně, ale podobné věty se v dětství zapíší do mysli stejně intenzivně, jako tetovací "inkoust" pod kůži.

    "Jak si pekla tu kachnu, ty huso!," by byl pouhý eufemismus toho, k jakým zviřatům se mohou obrátit nadávky, když se v některých domácnostech  špatně upeče či naservíruje hovězí nebo zvěřina. Pokrmy v podstatě jednoduché, není zapotřebí brát si za příklad pochutiny sofistikované typu kaviár z  Belugy, latinsky Huso huso. To může být hotová korida na stole.

     Do několika restaurací jsem se od té doby již odvážil, dokonce jsem i absolvoval několik příjemných rozhovorů s podobně z dětství  postiženými : tím, že údajně neumí jíst.

      Se stejným zájmem občas pozoruju nový trend,  jak si lidé v metru někde na I.P. Pavlova s rozbalenou  bagetou či okousaným hamburgrem  labužnicky vychutnávají nespočetné kulinární sloupky, doporučení a gourmet kritiku. Jestli si v duchu přežvykují: "to si doma večer dám" a nebo je uspokojí pouze zážitek ze čtení, je věc, kterou z  někdy až pavlovovského výrazu nelze  odečíst.

      Gurmánským sloupkům se dá snadno přijít nachuť, stejně jako pestrobarevným fotografiím pečlivě výtvarně a architektonicky naranžovaného jídla (nebo jeho syntetických náhražek) z dílny food-stylistů. Ty jdou někdy doslova hltat očima:

        "Na oko" je avšak i druhý  díl dětského kulinárního thrilleru - a to, že něco nevypadá či nechutná "jak má" (a to mluvím o době, kdy bylo na trhu pár obrázkových kuchařek).   Dnes lze rovnou želit někoho, kdo by  doma perfekcionisticky vyžadoval nejen stejné suroviny, ale i stejnou kompozici, servírování, konzistenci či barvu podle ideálního cuisine mustru.  I kolem méně komplexnějších pokrmů  se totiž někdy strhne taková řež, že člověk s utlučenými chuťovými buňkami přestane mít na  podobné "složité" jídlo chuť.

       Často je podstatnější, při jaké příležitosti a v jaké náladě jíst, nežli  pouze zohledňovat kulinární detailismus a perfekcionismus na úkor ležérnosti či příjemného zážitku bez kulinárně-estetické  diktatury. Obzvlášť, když se dnes kolem jídla vytvořil takový složitý uměnovědný diskurs, ve kterém aby se někdy vepř vyznal a Salvador Dalí našel.

    Jistě, jídlo není jen biologickou potřebou, ale ani vytříbeným smyslovým potěšením; je především důležitým a různorodým sociálním obřadem (1), který se neobehrává jen pozváním "na večeři" za účelem pravěké rovnice jídlo za sex či naopak upjatou přehlídkou někde načteného bontonu a dobrého jídelního vychování. Mělo by jíst o přirozené  setkání nejen nad jídlem, které máme rádi, ale hlavně s nejlépe  -až k sežrání milým -  člověkem a  příjemným rozhovorem mezi žvýkáním soust.

        Protože nežli  se u přípravy či pojídání  bifteku medium zhádat dokrve nebo jíst s někým, s kým v podstatě ani nechcete sedět u jednoho stolu, to si snad raději o samotě vychutnat nedostižné chuťové výšiny bakelitového menu  servírovaného na palubě 10.000 metrů nad zemí  společností TAP AIR Portugal.

                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                               MJ

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    (1) Mému pořadí : příjemné setkání: dobré jídlo, dobrá zábava konvenoval například Prague Food Festival 08  pořádaný v červnu na Žofíně a Slovanském ostrově Pavlem Maurerem (Maurerův výběr Grand Restaurant) , jehož kultivavané, ale nesnobské servírování  je pro mě nejen stravitelnější, ale i vyhledávané, když mám snahu něčemu "kolem jídla" porozumět , nežli často samoúčelná aristokratická gourmet kritika (a není to jen pro to, že  mám P.M.  ještě létapáně spojeného s přednáškami z  reklamy na FAMU, kdy ještě začínal s výběrem Gurmán). Viz http://www.praguefoodfestival.com/

Autor: Michal Josephy | čtvrtek 17.7.2008 22:57 | karma článku: 14,58 | přečteno: 1809x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 664x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:21

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...