Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak mít doma Itálii

aneb na čem záleží Italům

Monica Bellucci a jeji "belle figura".Vanity Fair

    "Grazie, signore ...a ta vaše squadrra azzura v neděli na Euru  končí" - chtěl jsem ten den ještě narychlo poskládat italsky, abych dal průchod emocím po neúspěšné obchodní domluvě, která ještě půl dne před byla sjednána a deklarována na "120 procent".

    Na italskou mentalitu si- třeba v Římě- rychle a snadno zvyknete, zvláště takové osobnostní typy, které mají "Itálii" i doma. Tak za týden se po ránu kolem oběda pravidelně přistihnete u cafe picollo před kostelem Santa Maria Maggiore ve velkých slunečních fejkových brýlích od Gucciho, jak v božském klidu pozorujete rozbíhající se tep metropole, tu Dantovu božskou komedii, to parkování, které se neobejde bez bourání a otlačenin, zvuky klaksonů, nárazy parfémů a chůzi primadon, za nimiž se ohlížíte v ulicích pod Capitolinem , protože si nejste jisti, zda právě tohle nebyla Monica Bellucci.

    Přijde vám, že  rychlost vaší italské enkutlurace v podstatě prolétla jako Alfa Romeo hnaná na plný plyn. Vy a temperamentní gesta, jimiž se začleňujete do rytmu a synchronizovaného výrazu splynutí. Vycítíte totiž, že pouhá upocená turistická šmudla ověšená fotoaparátem, ledvinkou a obutá v pohodlných botách chodičkách, je pro Italy, kteří si tak potrpí na "bella figura",  něco, co se akceptuje ekonomicky, ale jinak se přechází s ohrnutým nosem.

  -"Bella figura", to je totiž první i poslední dojem, který musíte vysílat a jenž je  složený z elegantního mixu krásy, upravenosti, formy, módního stylu, vzdělání a sociálního statutu, abyste byli společensky akceptováni.

   Situace se může zcela obrátit, když vás doma  seznámí  po mnoho let "domestikovaný" Ital se svým grandiózním podnikatelským záměrem, ale oblečený je již poněkud odfláknutě: počesku. Nemáte důvod ho ale nebrat vážně. Na začátku je to sice to stejné "čiáo, komesta.." a družné řeči o fotbale, Gigim a Aleně Šeredové, ale Ital mluví bez problémů tři setkání česky a vše vykládá zcela transparentně a podložené již zdárně fungujícím "precedentem" v podobě podobného realizovaného projektu zaštítěného i jeho zástupcem.

   O to je větší váš šok, kdy na schůzku,kde má dojít již k podpisu dohodnutých smluv, přijde ten stejný Ital, ale již od prvního kontaktu poněkud zatažený a nezvykle odstupný, schoulený a nedružný. Jeho "bella figura" a tedy tzv. "formát", je ta tam. To, co předevede, není nic menšího, nežli role pantalona v commedia dell´arte: snaží se vám přes překladatelku, kterou si s sebou přivede, bez jediného českého slova namluvit, že jste si nerozuměli

   : Řečeno jinými slovy, že za týden úplně zapoměl česky a  vy že jste (tedy já) úplný pitomec a ne  "uomo sapiens sapiens". A snaží se to tvrdit i přes to, že se sám chytá do úplných alogismů patrných v obou jazykových překladech.

   Potom si plněji uvědomíte  známá nebo přičítaná italská kulturní specifika, které byste ale doma nečekali: velké sliby a taktéž chyby, povrchní pozlátko a la dolce vita, a že něco slíbit na 120 procent ještě nemusí znamenat vůbec nic.

   Ital nemůže ztratit tvář a tak i "belle figuru", to by měl starou belu. Radší vám namluví úplné nesmysly, jen aby neodhalil pravé důvody tohoto selhání, protože jejich trapnost je "menší", nežli jím vnímaná osobní potupa. To vás pochopitelně  ještě více uráží, ale pak se jakoby slitujete a necháte ho dohrát tu hru do konce, protože i pro něj je to výkon na hranici osobní cti a mateřský jazyk je mu rukojmím i  alibi.

  - Na konci setkání, když bylo povšem a překladatelka  o dva kroky poodstoupila, řekl milý Ital  za celou půlhodinu jediné české slovo : Promiň. A za celou tu dobu se také poprvé podíval do očí. To vše jakoby až za závorkou, po hře a "představení".

  Ať tak či tak, večer jsem se ale stejně přistihl, že podvědomě fandím na Euro ve fotbale těm "kletým Italům", protože mám stejně pro jejich mentalitu  určitou slabost i pochopení, přestože jsou často tak grandiózně přepjatí a nedrží slovo,  a   těším se, jak si k nim zase brzy zajdu na pizzu a kus řeči, při které nachvíli zapomenu česky: Amo(re) Roma.

     Italům  tak vedle dobré kuchyně, fotbalu také enormně záleží na kráse, estetickém sladu, frajeření,  zdraví, rodině, tradici, konzervatismu a náboženství a nemají důvod  z toho v jiném kraji a mravu slevovat, a to ani co se týče podnikání.

                                                                                                                                                           MJ

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Josephy | pondělí 23.6.2008 0:33 | karma článku: 25,20 | přečteno: 6287x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

"To jedeš včas, puszta má ještě barvy! V červenci a srpnu je to pustá, vyprahlá zem," říká mi pan domácí, který pronajímá pokojík se šuplíkem a biblí

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31 | Přečteno: 664x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Azore, ke mně!

„Pojďte dál,“ pověsí se na těžké dřevěné dveře mladá a drobná senhora. „Jí si nevšímejte,“ mávne rukou nad dorážejícím štěnětem, které mi laškovně okusuje lýtka. „Je to ještě tele, dělá jak praštěná.“

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Indiánský běh

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem neviděl přehlídku tolika prapodivných běžeckých stylů jako na bombajské Marine Drive.

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79 | Přečteno: 605x | Diskuse| Cestování

Michal Josephy

Vězněm kláštera

Uprostřed mrazivé zimní noci léta páně 1824 bylo Klášterní náměstí liduprázdnější než kdy jindy. V husté vánici se vytrácel zvon z nedalekého kostela Narození Panny Marie a drobná dívka, přecházející z domu do domu, se po pár

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

Michal Josephy

V oku ženy

Vysoko v horách, svažujících se do úrodných údolí etiopského Hararu, žije "kmen" Argobba, jehož ženy mají na poměry světlejší pleť, úzké, elegantní nosy, mandlovitě tvarované oči a jejich vyhlášená krása, které údajně podlehl i ně

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!