Blbá nálada a globální oteplování

   Prezident Václav Klaus si téma globálního oteplování vzal za své - postavil ho do středu své egocentrické soustavy" jako vhodné pro sebeprosazení v světovém měřitku. Světová federace duševního zdraví  postavila  prioritu "globální péče o duši" jako téma  dnešního dne psychického zdraví.

Zena kmene Navajo je se svou prízí prave zaplétá do síti globální odpovednosti za duševní zdraví. culture bound systems

       "Blbá nálada" ex-prezidenta Václava Havla byla spíše lokální, kulturně ohraničenou  chandrou a přetrvávající společenskou kocovinou.

    Duševní poruchy - například ve smyslu patologicky "blbé nálady" coby deprese - se týkají téměř 12-ti procent světové populace, což je jářku nějakých 450 milionů bez ohledu na kulturu, věk či socioekonomický status.

   Týká se to jak amerických válečných veteránů s postraumatickým stresovým syndromem, dospívajících afroameričanů  v sociálním vyloučení, schizofrenie osamělých irských pastevců či  psychóz etnika  Ashanti v Ghaně.

   Jednou z vlastností propojeného globálního světa je, že pokud se to týká "jich", týká se to i "nás"- bez rozdílů jinakosti. Stejně tak jako extrémní změny globálního klimatu .   

   Prof. Kevin Parton z Charles Sturt University, jako jeden z výzkumného týmu v australském  Adelaide, hovoří o tom,  jak přílivové "horké vlny"  prokazatelně  zvýšily nemocniční příjem nejen "nemocí z přehřátí",  ale i duševních poruch.  Podle něho tato případová studie vytvořila zátěžové modely, kterým budeme muset v budoucnu čelit v souvislosti s globálním oteplováním, ale i jinými klimatickými extrémy jaké představují například povodně, hurikány či zemětřesení.

   Dnešní den, potažmo rok 2008, je  tak zaměřen na globální odpovědnost stran prevence i léčby duševních poruch, síťové provázání vládních i svépomocných skupin pro efektivnější servis zejména v "rozvojových zemích".

    Den jak stvořený pro to si uvědomit, že "globální oteplování" nepředstavuje jen výrazné politikum "jednoho prezidenta", ale že jde i o fenomén, který ovlivňuje duševní zdraví nás všech.

 

                                                                                                                                                                MJ

 

 

 

Autor: Michal Josephy | pátek 10.10.2008 8:57 | karma článku: 7,82 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Michal Josephy

Zpustlá zem

22.6.2018 v 13:12 | Karma: 20,31

Michal Josephy

Azore, ke mně!

7.9.2017 v 12:33 | Karma: 21,23

Michal Josephy

Indiánský běh

27.4.2017 v 11:57 | Karma: 20,79

Michal Josephy

Vězněm kláštera

20.12.2016 v 13:38 | Karma: 25,95

Michal Josephy

V oku ženy

5.12.2016 v 9:39 | Karma: 32,75