Tatíček Masaryk o Rusku: Nepřítel mého nepřítele je můj přítel

Masaryk při svém odjezdu z Ruska promlouval k legionářům, hovořil o přístupu k zemi i vzniku nového státu...

(Masaryk při odjezdu z Ruska – citováno z knihy „Syn dělníka vítězem nad Habsburky – K sedmdesátým narozeninám presidenta Československé republiky T. G. Masaryka“, Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství  Ant. Svěcená v Praze, str. 188-189)

„Bratři vojáci a zajatci! Odjíždím z Vašeho středu, vlastně budu Vaším kvartýrmistrem ve Francii. Tam se shledáme. Tam se shledám se svým V. plukem a se svou rotou III. pluku. Doufám, že se tam shledám se všemi zajatci, že všichni vstoupíte do naší armády.

Máme velké zadostiučinění z toho, že jsme společným úsilím utvořili korpus, vytvořili ho za poměrů těžkých. Ještě větší mám radost z toho, že jste v těch těžkých dobách uchovali svůj celek jednotný.

Tento náš celek je memento nepříteli a bude jeho postrachem.

Čechové všech stran a frakcí pochopili příkaz velké doby, a shlukli se ve svorný šik. Našli se Čechové a Slováci v živé jednotě.

Jste svorní vedle sebe, Čechoslováci a Rusové, a bude Vám dána možnost bojovati společně s Jihoslovany a Poláky. Našli se Slované v nebezpečí. Zůstaneme si věrni a oddáni.

Ve Francii a v Itálii budeme také bojovat za Rusko. Chtěli jsme bojovat po straně ruských bratří zde a stal se slibný začátek u Zborova a po Zborovu. Je nám líto, že ve jménu Ruska byl uzavřen tak jednostranný mír. Ale právě proto se přičiníme v ženerosní Francii o vítězství nad Rakousko-Uherskem a Německem, a toto vítězství posílí i Rusko. Věříme přese všechny nehody v budoucnost ruského národa.

Pokud budete v Rusku, zachováte jako posud ve vnitřních bojích stran přísnou neutralitu. Jen ten slovanský národ a ta strana budou naším nepřítelem, kdo se zjevně spojí s nepřítelem.

Ať žije Rusko a Francie! Ať žijí spojenci! Ať žije sjednocený, nezávislý československý národ! Ať žije demokracie a bratrství všech národů! AŤ žije prvé československé vojsko, mocný budovatel svobodné vlasti!

Bratři vojáci, vytrvejte v útrapách, zachovejte jednotu. Že vykonáte svou husitskou povinnost proti nepříteli, to věřím a to vím. Všichni za jednoho a jeden každý za všechny.“

V Moskvě, 7. Března 1918

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Železný | úterý 9.1.2024 8:30 | karma článku: 6,76 | přečteno: 218x