Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grundeinkommen - Základní příjem II.

Nemohu jinak než pokračovat dále v mých úvahách (utopiich) o Grundeinkommen - Základní příjmu. Slíbil jsem vám pokračování a tak se o něj pokouším. Shrnul jsem v něm zkrácený popis s jeho základními myšlenkami  a uvádím v něm také menší příklad výpočtu.      

Základní příjem - jako kulturní impulz

Toto téma velice zajímá především mladé lidi.                                                                                             Základní příjem je v Rakousku, ve Švýcarsku a v Německu tématem, o kterém se diskutuje.                       Přičiněním senátora Suplicyho je už nepodmíněný základní příjem zakotvený v brazilské legislativě.         Reálně základní nepodmíněný příjem funguje čtvrt století na Aljašce, kde je financován ze zdanění těžby nerostných surovin                                                                                                                                        Základní příjem je první pozitivní vizí 21. století.

Co je základní příjem (ZP)?                                                                                                                            Základní příjem (ZP)je příjem, který v budoucnu bude poskytován každému občanovi staršímu 18 let věku. (např. občan ČR)                                                                                                                                  Celková výše příjmu se nezmění, změní se ale její složení a to na výdělek (V) a na základní příjem (ZP).

Přiklad:                                                                                                                                                            Nyní příjem: 1500,- Kč                                                                                                                                     Nově: - (ZP) 10000,- Kč (V) od 5000,-Kč popř. více                                                                                                                                                                 Celkem nově: (ZP) + (V) bude příjem od 15000,- Kč popř.více

Když se občan rozhodne nebýt zaměstnám bude pobírat pouze základní příjem (ZP)( třeba ve výše průměrného důchodu).                                                                                                                                  Stát za něj bude platit jak zdravotní tak i sociální pojištění.                                                                                                                                                        Bude mít nárok na všechny dávky (v nouzi, dětské přídavky, na bydleni, atd..                                           Nebude ze základního přímu (ZP) platit daň z  příjmu                                                                                                                                                        Nebude veden na pracovním úřadě jako nezaměstnaný.                                                                            Pokud se rozhodne občan, že bude i nadále zaměstnán, bude pobírat jak základní příjem (ZP) tak i výdělek (V).                                                                                                                                                     Zaměstnaný občan bude platit jak daň ze mzdy tak i zdravotní a sociální pojištění a to pouze z výdělku (V).

Základní příjem (ZP) odstraňuje chudobu a stabilizuje střední vrstvu prostřednictvím zabezpečení existenčního východiska.                                                                                                                               Základní příjem (ZP) nepředpokládá lepšího člověka a ani neřeší potíže a problémy.                                    Základní příjem (ZP) by měl stačit na to, co je potřeba k životu na kulturně přiměřené úrovni.                                                                                                                                                                             Mohly bychom cestovat, učit se, připravovat se na zaměstnání a zmírnil by se stres z hledání zaměstnání.

Pracovní trh v budoucnu pravděpodobně nebude schopen začlenit všechny obyvatele do společnosti.     Ale na druhé straně, každý člověk má nějaké vlastní cíle, vlastní otázky a úkoly, a mnozí se jim nemohou věnovat,protože jim na to nestačí jejich příjem.                                                                                           

Problémem naší společnosti je to, že mnoho lidí, kteří dnes mají pracovní místo, mají ve skutečnosti vlastně jen místo na pobírání příjmu.

Právo na práci může být jen právem na takovou činnost, kterou někdo sám ze sebe chce a dělá a tu člověku není možné ani přidělit, ani odejmout. Takové právo na práci si však vyžaduje právo na příjem (základní příjem).                                                                                                                                           Všichni nebudou mít stejný plat,(V) ale všichni budou vydělávat tolik, kolik vydělávají teď (ZP +V). Ale všichni by měli jako základ základní příjem (ZP).                                                                                           

Nemůžeme se dnes izolovat od světa, který se tak zmenšil.

Plná zaměstnanost ve výdělečné práci je dočasná a svůj vrchol už překročila.

Nová doba bude vyžadovat, abychom se nenechali ovláda strachem, chamtivostí či nenávistí, ale                abychom uskutečňovali své nejvyšší cíle tak dobře, jak je to jen možné.

Příjem ale dostává každý, protože každý ho potřebuje. Každý je totiž odkázaný na práci druhých.              Základní příjem (ZP)neodstraňuje výdělečnou práci, ale zbavuje ji jejího absolutního postavení.

Všichni lidé jsou si od narození rovni a země živí všechny. Když se člověk narodí, má nárok na část půdy, která ho může uživit.                                                                                                                                     Je-li však už země rozdělená mezi několik málo lidí, kteří si myslí, že je jejich vlastnictvím, ostatním je třeba zajistit nějakou kompenzaci. Touto kompenzací je základní příjem (ZP) pro ty, kdo nemají vlastní půdu a proto se nemohou zaopatřit sami. 

Příjem a práce od sebe musí oddělit, nám realita naznačuje stále jasněji.                                                  Základní příjem (ZP)působí emancipačně. Větší rovnoprávnost i v rodině a lepší šance na pracovním trhu.

Základní příjem (ZP)umožňuje aby se člověk mohl zabývat tím, o co vlastně v životě jde.

Základní příjem (ZP)není charita. Není to jen pomoc. Je to lidské právo. Je to právo každého člověka podílet se na bohatství své země.

 V příštím příspěvku se pokusím popsat myšlenky základního příjmu trochu obšírněji. Možnosti uplatnění v ČR si ponechám do dalšího příspěvku i jeho možností financování. 

 

 

Autor: Josef Václavík | pátek 13.1.2012 12:00 | karma článku: 13,45 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Josef Václavík

Volby a referendy

Zruší se volební kampaně - kdy politici roztáčejí svůj slibotoč, na který okamžitě po zvolení zapomenou.

22.3.2012 v 15:48 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Josef Václavík

Volby a referenda

Zruší se volební kampaně - kdy politici roztáčejí svůj slibotoč, na který okamžitě po zvolení zapomenou.

22.3.2012 v 8:13 | Karma: 5,84 | Přečteno: 429x | Diskuse| Politika

Josef Václavík

Základni-příjem-ER -čast- 4a

V článcích "Základní příjem - ER - část 1a, 2a a 3a" jsem uvedl zkrácený alternativní návrh ekonomického a politického uspořádání v ČR. Lecos se od té doby změnilo a tak zde uvedu nějaké novější odkazy.

19.3.2012 v 16:07 | Karma: 6,08 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Josef Václavík

Základní příjem - ER - část 3a

V článku "Základní příjem - ER - část 1a" jsem uvedl první část zkráceného alternativního návrhu ekonomického a politického uspořádání v ČR. Byl to v podstatě jen úvod. V článku "Základní příjem - ER - část 2a" jsem pokračovaní se zveřejněním ekonomické části návrhu. Nyní pokračuji částí návrhu týkajícího politického uspořádání v ČR.

5.2.2012 v 21:10 | Karma: 7,70 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ekonomika

Josef Václavík

Základní příjem - ER - část 2a

V článku "Základní příjem - ER - část 1a" jsem uvedl první část zkráceného alternativního návrhu ekonomického a politického uspořádání v ČR. Byl to v podstatě jen úvod. Také jsem v něm přislíbil, že v dalším článku budu pokračovat se zveřejněním ekonomické části návrhu. Nyní tak činím.

5.2.2012 v 19:10 | Karma: 5,89 | Přečteno: 495x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

Volby do Evropského parlamentu vrcholí, hlasování probíhá ve 20 zemích

9. června 2024  7:46,  aktualizováno  8:20

Sledujeme online V Evropské unii vrcholí volby do Evropského parlamentu. Ve všech zbývajících 20 členských zemí jsou...

Ženu v Zelenči srazilo na poli auto a zemřela. Policie už má podezřelého

8. června 2024  23:52,  aktualizováno  9.6 7:55

V sobotu odpoledne byla na poli u obce Zeleneč u Prahy nalezena mrtvá žena. Podle prvotního...

Odplata za balony s odpadky. Jižní Korea obnoví u hranic vysílání propagandy

9. června 2024  7:31

Jižní Korea oznámila, že v oblastech na hranicích se Severní Koreou obnoví vysílání propagandy...

V Rakousku se zranili dva čeští motorkáři, vrtulník je převezl do nemocnice

9. června 2024  7:11

Dva motorkáři z Česka utrpěli v sobotu zranění při dopravní nehodě v regionu Waldviertel na severu...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Důchodce s kardiostimulátorem.
Chtěl bych, aby se naše děti a vnoučata nemuseli potýkat s bídou a nezaměstnanosti a trápit se tím, kde budou žít a s kým.

Seznam rubrik