Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby a referenda

Zruší se volební kampaně - kdy politici roztáčejí svůj slibotoč, na který okamžitě po zvolení zapomenou.

Předevčírem  ráno jsem náhodou narazil na stránky pana Semeráda. Je spisovatelem sci-fi románů a má i své www stránky. Jaký, ale vymyslel volební systém, to prostě nemá chybu.

Budu citovat jeho úvod a pak snad alespoň část jeho návrhu ( protože skoro nikdo nekliká na uváděné odkazy).

Tady je citát: "Pro román Přítel jsem vymyslel speciální volební systém, zvaný Průběžný volební systém. Jenže je vymyšlený tak dobře, že by se dal použít nejen ve scifi, ale i v reálu.

Proč?  Prakticky by zlikvidoval současné megapodvody na voličích ( přeběhlík by se stal pohádkovou bytostí ).                                                                                                                                                         Poslanec, který se po volbách začne chovat jako prase, by již koncem toho týdne doposlancoval. Zatím všechny pokusy zavést odvolatelnost poslanců jsou nerealizovateln é chiméry - tento systém je jediný reálný!

Co se navíc vyřeší? Zruší se volební kampaně - kdy politici roztáčejí svůj slibotoč, na který okamžitě po zvolení zapomenou. V mém systému mohou voliči ohodnotit práci poslance ihned - jakmile udělá nějaký podraz, skončí.                                                                                                                                  Podívejte se sem, pořádně si prostudujte návod - a můžete si ihned vyzkoušet, jak to funguje.                   Odkaz na jeho stránky je: http://sw.gurroa.cz/                                                                                         Odkaz na průbězný volební systém je: http://sw.gurroa.cz/eps21.php.

A teď něco z návrhu referenda:                                                                                                                      Systém průběžných voleb v sobě obsahuje také důležité prvky přímé demokracie - referenda. Uspořádání referenda je v tomto systému velice jednoduché.                                                                                          Jak se referendum vyhlašuje, není předmětem tohoto systému. Může to být například pomocí petice s jistým minimálním počtem podpisů, ale mohou být i jiné cesty (například na návrh poslanců). V takovém případě se při zalogování voliče kromě hlasovacích lístků na všech úrovních (celostátní Parlament, krajská až místní zastupitelstva) objeví otázka referenda s jedinou možností: ANO-NE. Stačí zvolit jednu možnost .                                                                                                                                                                  U každé otázky je navíc časová hranice, po jejímž překročení se referendum vyhodnotí, vyhlásí se výsledek a tím z hlasovacího systému zmizí (zůstává v databázi pro kontrolu, ale už nepřístupná ke změnám(READ  ONLY).                                                                                                                                Referenda ale nebudou stát ani korunu navíc! (Nepočítám náklady na jeho vyhlášení, ale od toho si beztak platíme veřejnoprávní prostředky).                                                                                                     Referenda tak mohou být vyhlašována ke všem důležitým rozhodnutím, kde se nedá plně spoléhat na zastupitele.                                                                                                                                                    Zákonem by ale mělo být zaručeno, že výsledek referenda má přednost před Parlamentem a navíc, bez stvrzení celostátním referendem nesmí ani Parlament přijmout jakýkoliv ústavní zákon (odpadá tím i pojem tzv. ústavní většiny v Parlamentu).                                                                                                     

Ještě přidám: Kontrolovatelno st:                                                                                                                   Velice důležitou podmínkou každého volebního systému je jeho kontrolovatelno st. Nekontrolovatel né volební systémy rychle propadnou machinacím a ztrácí důvěru. To platí o většině současných systémů u nás i ve světě.                                                                                                                                                 Průběžný systém je naproti tomu kontrolovatelný nejlépe ze všech.                                                             Základem volebního systému je volební databáze. Obsahuje několik tabulek, umožňujících kdykoliv určit aktuální stav volebního systému ve kterékoliv době.                                                                                      Tato volební databáze se dá každé volební období (tj. každé pondělí) zveřejnit na internetu - například formou obrazu CD/DVD.                                                                                                                                  Budou zde chybět jen tabulky určující identity všech občanů (kromě poslanců, jejichž identity musí být naopak všem známé) - každý si zde může zkontrolovat prakticky všechno - své hlasování, ale i celkové součty na všech volebních úrovních, stav aktuálních i archivních referend, zkrátka skoro všechno. Samozřejmostí je naprosto volné zveřejnění vyhodnocovacích programů, aby si je mohl každý sám aplikovat na archivních databázích.                                                                                                                Znamená to zveřejnit 52 obrazů CD/DVD ročně - což není naprosto žádný problém.                                     Znemožňuje to manipulaci s volbami - kdo by objevil jakoukoliv nekalost, může podat okamžitý podnět k trestnímu stíhání pachatelů.                                                                                                                           A protože má každý prakticky nepřetržitou kontrolu nad vlastním volebním lístkem na všech úrovních, možnost manipulací se tím snižuje ještě víc. Takovou detailní a spolehlivou kontrolu, pokud vím, nemá žádný současný volební systém na světě.                                                                                                      Kontrolu voleb mohou provádět nejen zkorumpovatelné volební a kontrolní komise, ale prakticky každý občan - bez nadsázky se dá říci, že to tu v moderní době ještě nikdy nebylo.                                               Lepší je si jeho volební systém prakticky vyzkoušet na http://sw.gurroa.cz/eps21.php.                                 Tomu říkám využití pravé demokracie a co vy?

Přídám pro objasnění ješte můj příspěvek uváděný v jiných mých diskusích:                                                                                                                                                           

Nebudu se vyjadřovat k části návrhu průběžného volebního systému ,citovaného v mém příspěvku, popisujícímu k použítí při volbách zastupitelů do státních institucí. K této části se vyjádřím až někdy později.                                                                                                                                                           Největší přínos vidím při použití jeho části pro referenda.

Referenda je možné přeci využít i k řešení rozhodnutí o důležitých záležitostí jak na lokální úrovni státní správy ( v obcích, ve městech, v krajích) tak i závažných rozhodnutí celostátního charakteru na úrovni řízení statu.                                                                                                                                                     Účast občanů v referendu je pouze na svobodné vůli občanů se státním občanstvím v ČR žijících kdekoli v ČR.                                                                                                                                                                  Každy občan bude v systému veden pod svým rodným číslem a svým trvalím bydlištěm. V případě, že nebude občan mít možnost hlasovat pomocí elektronický komunikačních prostředků (počítačů, mobilů atd) bude moci hlasovat na obecním úřadě své obce na otázky týkající se své obce, svého kraje nebo státu.

Výsledky budou ukládány v databázích vedených dle řešení problémů státní správy, které se týká dané problematiky a daného území (databáze obecní, databáze krajské a databáze celostátní).

Je nutné si uvědomit, že se jedná pouze o návrh a jistě bude trpět z počátku dětskými nemocem a bude na autorech, aby jich bylo co nejméně. Informace o občanech a jejich bydlištích budou tajné. Pouze se budou zveřeněny jejich počty a jejich oprávněnost vzhledem lokality bydliště.

Ješte doplním. Mám souhlas autora k informování o jeho návrhu širokou veřejnost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Václavík | čtvrtek 22.3.2012 8:13 | karma článku: 5,84 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Josef Václavík

Volby a referendy

Zruší se volební kampaně - kdy politici roztáčejí svůj slibotoč, na který okamžitě po zvolení zapomenou.

22.3.2012 v 15:48 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Josef Václavík

Základni-příjem-ER -čast- 4a

V článcích "Základní příjem - ER - část 1a, 2a a 3a" jsem uvedl zkrácený alternativní návrh ekonomického a politického uspořádání v ČR. Lecos se od té doby změnilo a tak zde uvedu nějaké novější odkazy.

19.3.2012 v 16:07 | Karma: 6,08 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Josef Václavík

Základní příjem - ER - část 3a

V článku "Základní příjem - ER - část 1a" jsem uvedl první část zkráceného alternativního návrhu ekonomického a politického uspořádání v ČR. Byl to v podstatě jen úvod. V článku "Základní příjem - ER - část 2a" jsem pokračovaní se zveřejněním ekonomické části návrhu. Nyní pokračuji částí návrhu týkajícího politického uspořádání v ČR.

5.2.2012 v 21:10 | Karma: 7,70 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ekonomika

Josef Václavík

Základní příjem - ER - část 2a

V článku "Základní příjem - ER - část 1a" jsem uvedl první část zkráceného alternativního návrhu ekonomického a politického uspořádání v ČR. Byl to v podstatě jen úvod. Také jsem v něm přislíbil, že v dalším článku budu pokračovat se zveřejněním ekonomické části návrhu. Nyní tak činím.

5.2.2012 v 19:10 | Karma: 5,89 | Přečteno: 495x | Diskuse| Ekonomika

Josef Václavík

Základní příjem - ER - část 1a

Není to tak dávno co jsem narazil na jeden velmi zajímavým web, který na svých stránkách prezentuje alternativní návrh nového ekonomického systému a politického uspořádání ČR. Zdanlivě tento návrh s tématem základního příjmu vůbec nesouvisí. No nevadí. Ja si myslím, že ano. Pokusím se vás s ním v dalším textu seznamit a snad si již sami po jeho přečtení naleznete, jako já, jisté souvislosti s myšlenkami základního příjmu a nejen ty. No nechám posouzení na vás.

4.2.2012 v 17:35 | Karma: 9,18 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Důchodce s kardiostimulátorem.
Chtěl bych, aby se naše děti a vnoučata nemuseli potýkat s bídou a nezaměstnanosti a trápit se tím, kde budou žít a s kým.

Seznam rubrik