Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Africká nenávist - část 1. - Předmluva

„Tohle vám v ČT (na Nově, Primě,...) neřeknou!“ – pokud na netu najdete takto uvozený článek, můžete si být téměř jisti, že bude obsahovat nějaké konspirační teorie a lži.

Ale opravdu existují fakta, která vám v mainstreamových médiích neřeknou. Není to z důvodu nějakého spiknutí, ale prostě taková zpráva většinou nemá žádný přínos a je kontraproduktivní či nevkusná. Když například zemřela britská královna, objevily se logicky nadpisy typu „Svět truchlí nad úmrtím královny“, ale samozřejmě už se nikde neobjevila infromace, že část světa nejen že netruchlí, ale naopak škodolibě slaví (doporučuji FB stránku BBC News Africa, v diskuzi najdete téměř výhradně nenávistné příspěvky). Proč by ale média takovou informaci přinášela? Aby někoho ranila nebo vyvolala nenávist? V tomto případě je v pořádku, že se žádná taková zpráva neobjeví. Nicméně některé informace podobného typu v konečném důsledku mohou být užitečné. K tomu se ale dostaneme až na samotném závěru celé série.

Rozhodl jsem se toto téma rozdělit na několik dílů, protože bude příliš rozsáhlé. První díl chci vyhradit předmluvě, neboť mám pocit, že je v tomto případě nezbytná. Důvod, proč jsem se rozhodl tento seriál napsat, je ten, že se o tomto tématu prakticky nikde nepíše. Existují sice články s jistými náznaky a to i na mainstreamových médiích, ale ty nejdou nijak do hloubky. To má pak za následek, že když toto téma někde prezentuji, setkávám se s odmítavými reakcemi typu „...to jsi vyčetl na nějakém proruském serveru, co?“ Ne, nevyčetl. Ani jedna z prezentovaných informací nepochází z proruského serveru, naopak téměř všechny pochází přímo od zdroje, tedy od lidí, kterých se to týká, dále zahraničních zpravodajských serverů (resp. jejich FB stránek, které na rozdíl od klasické webové verze umožňují diskuzi) či od lidí z Evropy, kteří v takových končinách pracují. Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl první díl pojmout jako předmluvu je, že jsem chtěl dát možnost případným zájemcům, aby si připravili podklady pro své protiargumenty. Setkal jsem se totiž s tím, že lidé, kteří se o tuto oblast vůbec (a to slovo “vůbec” bych zdůraznil) nezajímají, na žádný z mnou (níže) uvedených zdrojů nechodí a s nikým relevantním toto téma neprobírali, se staví do opozice a zpochybňují má tvrzení, aniž by měli vlastní zkušenost či cokoliv jiného než jen pouhý pocit.

Jak to začalo? Jakmile vypukla válka na Ukrajině, začal jsem se zajímat o to, jaký mají na konflikt názor jednotlivé národy. Zde bych chtěl hned na úvod říct, že mě v tomto kontextu vůbec nezajímal oficiální postoj zástupců toho kterého státu (tam hraje roli pouze politika), ale čistě a jen veřejné mínění. V médiích to totiž vypadá, že celý svět se staví proti Rusku a hlasování OSN dopadlo vcelku jednoznačně. Realita ovšem taková není. Jsou země, které Putina více či méně podporují a jsou země, kde má podporu doslova fanatickou. Navzdory hlasování OSN má Putin obrovskou podporu zejména v Indonésii a Malajsii (třeba taková Sýrie a Irák nejsou zdaleka tak jednoznačné, jak by možná někdo očekával). Ale těmito zeměmi se v mém seriálu ze dvou důvodů nechci zabývat. Jedním z nich je fakt, že Indonésané a Malajci (na rozdíl od Afričanů) se se mnou na toto téma moc nechtěli bavit, druhý důvod zmíním v posledním díle. Dále má Putin velkou podporu v Africe, zejména její subsaharské části. O tom vyšel i článek zde na iDnes (https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/afrika-podpora-rusko-socialni-site-invaze-valka-na-ukrajine-spojenci-protizapadni-nalada.A220407_060619_zahranicni_hend). A já jsem za tento článek rád, protože, jak jsem psal výše, spousta lidí na základě ničeho tvrdí, že to prostě není pravda.Tento článek je sice fajn, ale vůbec se nezabývá tím, proč Putin takovou podporu má (což autorovi nijak nevyčítám, prostě to nebylo téma článku). Já jsem se o to aktivně začal zajímat už někdy vzačátkem března (taky jsem tou dobou shodou okolností navštívil Afriku, byť důvod byl čistě turistický, určitě jsem tam nejel v roli reportéra),  tedy než samotný výše odkazovaný článek vyšel.

Afričané Putina a Rusko milují. Samozřejmě jsem se jich začal ptát, proč Rusko tolik milují. Přece jen Francie je zemí vína, parfémů a módy a výtečného křupavého pečiva, Itálie sdílí mnoho společného, přidáva pekelně rychlé vozy, pastu a pláže s průzračným mořem na svých ostrovech, Švýcarsko má své krásné hory, čistotu, čokoládu a skvělé mléčné produkty, Německo je se svými Siemensy, Boschi a čtveřicí prémiových značek automobilů technologickým gigantem,....čím dokáže okouzlit Rusko? Ne, nejsem takový ignorant, abych si nebyl vědom kvalit ruských spisovatelů, hudebních skladatelů, vědců, Moskvu a Petrohrad považuji za krásná města, a Rusky za krásné ženy, ale to není to, čím by Afričany Rusko očarovalo. Afričané Rusko milují z jediného konkrétního důvodu – stojí proti Západu. Zcela na rovinu – Afričané ve velkém nenávidí západní společnost. A konflikt na Ukrajině nevnímají jako souboj Ruska s Ukrajinou, ale jako střet spasitelského Ruska se zlou západní společností, která musí být poražena.

A teď si asi říkáte, že tušíte, proč tomu tak je, stejně jako jsem si to i já už dávno myslel. Koloniální minulost a otrokářství Evropy a USA. Ale tak to není. Respektive kořeny to v tomto asi má, ale dnes se v Africe šíří daleko divočejší teorie. A právě o těch chci psát, byť se v dalším díle budu zabývat právě touto historickou příčinou, protože chci být kompletní a protože ten pocit v Afričanech silně přetrvává a myslím si, že právě on dal vzniknout teoriím dalším. Jak jsem naznačil, řeč bude především o subsaharské oblasti, čili Maroka, Egyptu, Tuniska, Alžírska se to netýká, stejně tak ostrovních států jako jsou Seychelly či Mauricius. A z nějakého důvodu se to netýká ani Namibie, Botswany, Malawi a Ghany (možná i dalších, nechci tvrdit, že jsem zmapoval celou Afriku). Nemám historický přehled o těchto zemích (a nechtěl jsem ho ad hoc studovat kvůli tomuto článku, protože mým cílem je spíše popsat současnou realitu a ne nutně hledat příčiny), nicméně výsledek je, že tito lidé jako celek nejsou tolik zakomplexovaní, vlastně bych řekl, že jsou úplně normální a v některých oblastech jsou lidi vyloženě fajn. Naopak nejhorší situace je v tomto ohledu v Zimbabwe, Somálsku, Eritrei, Nigérii, JAR a dalších. To neznamená, že byste tam nenatrefili na dobré lidi, ale v prvních třech zmiňovaných jsem nikoho takového opravdu nenašel. Někteří lidé budou říkat, že tímto článkem šířím nenávist. Ale...to přece není moje vina, že nás tito lidé tak berou. Já jsem pouze "posel", nikoliv tvůrce těchto informací.

Na závěr bych chtěl popsat, jak jsem se k informacím, které budu popisovat, vlastně dostal. Mým úplně prvním vstupním bodem byl zpravodajský server Rudaw. Ten spravují iráčtí Kurdové a svým postojem se jeví jako spíše proukrajinský. Proč právě tento zpravodaj, který nemá s válkou na Ukrajině vůbec nic společného (drtivá většina informací se týká Kurdistánu) a pro který je toto zcela okrajové téma? Jeden známý před pár lety krátce působil v kurdské vojenské jednotce a často sdílel informace z toto serveru a mi se to pak automaticky samo nabízelo. Podobně je na tom další zdroj - P. Video, které spadá pod Political Press. Skrze tyto servery jsem se dostal na další místa jako je United Africa, The Great Africa, Diaspora Radio International, African History, Mr. Imothep ale třeba i africká pobočka BBC nebo stránky zabývající se starým Egyptem (čili pestrá škála neutrálních zdrojů).

Následující díly budou více konkrétní, uvedu několik v Africe populárních konspiračních teorií, které nás (tedy nejen USA a evropské koloniální velmoci) prezentují jako největší zlo lidstva a samozřejmě poskytnu screeny včetně informací, ze kterých serverů pochází, takže si každý bude moci ověřit, zda jsem si to z prstu vycucal či nikoliv. Zmiňovaný Rudaw dnes ale vypadá úplně jinak než před půl rokem. Ukrajinou už se téměř vůbec nezabývá a taky hodně ubyly články v angličtině (dříve byl asi každý čtvrtý), taky se hodně nabízel i Čechům jako "návrhy pro vás", přičemž Čecha jste v příspěvcích poznali snadno – zásadně psal česky (hlavně teda proruští dezoláti). Ostatní zdroje zůstaly bez výrazných změn.

Africká nenávist

 

Autor: Josef Ulman | úterý 3.1.2023 20:45 | karma článku: 26,69 | přečteno: 1333x
  • Další články autora

Josef Ulman

Záminka a důvod nejsou synonyma

Jaký dojem by na vás udělala žena, která by tvrdila, že byla právě znásilněna tlustým černochem? Možná by vám to přišlo lhostejné, možná by vám jí bylo líto, možná by tato informace ve vás vyvolala vztek...

30.3.2024 v 15:20 | Karma: 34,57 | Přečteno: 2836x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Deset důvodů proč je migrace vážný problém

Migrace není a priori negativní jev a nezřídka může být přínosná. Pro obě strany - tedy jak pro migranty tak pro hostitelskou zemi. Jsou země, kde migranti tvoří většinu obyvatel (SAE).

25.3.2024 v 17:57 | Karma: 31,51 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma: 23,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Zničili jsme Šárku

Šárka bývala na základní škole naší třídní premiantkou. Pokud by se jednalo čistě o inteligenci, stačilo by to na první místo, které by však nejspíše bylo dělené, neboť v tomto ohledu nás o parník vyloženě nepřevyšovala.

16.3.2024 v 10:50 | Karma: 23,22 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Josef Ulman

Jak nám Ukrajinci sebrali důchody

Názory si nejsou rovnocenné. A ani nemohou být, pokud jeden vychází z faktů a druhý z pocitů. Minulý týden vyšel na nejmenovaném konkurenčním serveru článek ohledně nákladů na sociální dávky ukrajinských uprchlíků.

26.2.2024 v 15:55 | Karma: 37,33 | Přečteno: 7453x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2226x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik