Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Foukej, foukej, větříčku, sviť, sluníčko, sviť! …nezhasneš nám, viď?

Slova nového klimatického otčenáše (tzv. OZEnáše) mě napadla při sledování videa s Gretou Thunbergovou z koncertu Climate Live ve Stockholmu, kde se proměnila v Dancing i Singing Queen v jednom. Už vím, co je to klimatický žal!

Dolehl na mě plnou dusivou vahou, jak to jen CO2 umí. Musel jsem se potom celé hodiny dekarbonizovat, tak hlubokou uhlíkovou stopu to ve mně zanechalo. Mé srdce tanečního pedagoga s hudebním sluchem trpělo jako zvíře. Ale uvědomil jsem si, že je to vlastně symbol. Čeho? Tak nahlédněte se mnou. Na pódiu Greta s mladíkem v lacláčích zpívá a tančí na hit Ricka Astleyho Never Gonna Give You Up. Nakoukněte, máte-li ovšem nervy jak špagáty.

Pohyb zdařile imitující padoucnici (partner Grety je ještě podstatně horší, ač se to zdá nemožné), zpěv obou tak falešný, že vám to trhá uši zubařskými kleštěmi. Pokorná omluva Aničce Dajdou z hvězdné pěchoty Superstar. Tady by porota Superstar šla do hlubokého bezvědomí, Habera rovnou do infarktu. A co na to publikum klimatického koncertu? Frenetické nadšení, skandování: Greta, Greta! Potlesk trhající oponu. Jásot o sto třiceti decibelech. A následná lavina obdivných článků i v těch nejprestižnějších časopisech.

Pomiňme, že maminka Grety je operní zpěvačka. Snad měla vždy po ruce traktorová sluchátka, když si dcerka začala zpívat v koupelně. Zapomeňme i na Ricka Astleyho, jehož nejslavnější hit z 80. let byl tak obřadně veřejně zprzněn. Konečně, video s Gretou okamžitě sám sdílel a zhodnotil její výkon jako FANTASTICKÝ. Tyhle stárnoucí hvězdy už zřejmě musí pro zvýšení popularity dělat leccos, i vlastní uši zahodit. Ovšem tvrzení z textu písně never gonna make you cry (nedopustím, aby ses rozbrečela) na mě nefungovalo. Já brečel jak želva.

Není mým úmyslem se vysmívat zcela nesoudnému nemocnému děvčeti, ale tomu symbolu ano. Greta, které ukradli dětství, aplaudovaná davem v extázi, přeměněná ve velebený (lhostejno, že ostudně neschopný), křepčící a hýkající klimatický amulet, se zároveň nohama boří v tajícím permafrostu. Hezký symbol, co říkáte?

A přesně takový symbol v posledních letech vztyčila klimatická aktivistická vlna, v podstatě permanentní utahování šroubů ve jménu snižování emisí na všech frontách. Ze všech stran slyším nářky, že není dosud k dispozici žádná podrobná studie, analyzující dopady jednotlivých opatření na záchranu klimatu, tak halasně a s potleskem přijímaných v Evropské unii. Není to náhoda, a to hned z několika důvodů. Pomiňme aktivisty, kteří vůbec žádné analýzy nechtějí a nepotřebují, koukejte zavřít všechno, co čoudí, jinak jsme traceni. Zítra? Pozdě. To už budeme ztraceni. A šestá zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu OSN to potvrzuje. A vůbec, proč se to jmenuje panel pro změnu klimatu? Neměl by to být panel proti změně klimatu? V každém případě zpráva varuje, že některé zásadní a negativní dlouhodobé změny už nelze ovlivnit. Ať už do budoucna vlády jednotlivých zemí přijmou jakákoliv opatření, budou i nadále tát ledovce, bude pokračovat acidifikace oceánů a stoupat hladina světových vod. To fakt nepotěší, člověk se tady snaží, odpad třídí, stromky vysazuje, solárním baronům platí jak mourovatej, nově se skřípajícíma zubama podepisuje smlouvy na nové ceny plynu, elektřiny, řádově jinde o stovky procent a čeká pokorně na vlnu totálního zdražování potravin a všech dalších výrobků – a efekt nula. Vyvstává otázka: nebylo by lepší si na palubě Titanicu zatančit jak Greta na koncertě, vyšlukovat posledního jointa a pak se odevzdaně zanořit do táním mocně vzdutého moře?

A to není zdaleka jediná zpráva, kterou byste si neměli číst před spaním. Za zmínku stojí určitě, jakými předpověďmi jsme byli bičováni už celé desítky let. Jen jedna z nejvýznamnějších:

Massachusettský technologický institut na žádost Římského klubu vyvinul už v roce 1973 počítačový program, vyhodnocující různé vstupy jako znečištění, růst populace, vyčerpávání zdrojů atd. Svět se prý začne nezvratně měnit už v roce 2020, začne se vytrácet suverenita jednotlivých států. V roce 2021 už půjde o rychlý sešup, a kolem roku 2040 až 2050 lidstvo zavírá krám, „přestane existovat civilizovaný život, jak ho na této planetě známe.“ A hele, vychází jim to slušně, suverenitu jsme v EU už tedy hodně vytratili, sešup v roce 2021 zažíváme v přímém přenosu… a to tipuju, že možnost pandemie do počítače vědci nenaládovali.  A to ani nemluvím o francouzském okultistovi Antoine Court de Gébelinovi (zemřel 1784), který pomocí tarotu předvěděl, že rok 2020 bude rokem, kdy započne světová zkáza. Nebo o bulharské vědmě Babě Vanga, co k ní chodil pro věštby i Brežněv. Rok 2021 bude podle Baby Vangy katastrofální, prožijeme největší ekonomickou krizi, kterou lidstvo kdy zažilo. Tak to vypadá, že jí to klapne, jestli už neklaplo. Podle Vangy v roce 2021 opět začne velká migrace uprchlíků. Ona toho Lukašenka, lifrujícího do EU imigranty, nemít… A podle Baby Vanga to má nahnuté i americký prezident. Má ho potkat zvláštní onemocnění, během kterého přijde o sluch a prodělá mrtvici. Já to říkal, že Biden na klimatický summit do Glasgow nemá jezdit. Když nepřijde o sluch tam, bude to muset aspoň předstírat, protože do Glasgow veze jen sliby, i ve své Demokratické straně má odbojníky, kterým se nelíbí obludný balík 3,5 bilionu dolarů, který má jít mimo jiné na zelenou agendu.  Tak aspoň v projevu upozornil na vysoké ceny energií. Tak když už si toho všiml i on, tak jsme fakt v háji. Radí diverzifikovat energetické zdroje a rozvíjet čistou energii. Taky bych diverzifikoval, ale do baráku mi vede jen jeden drát. A tepelné čerpadlo už mám. Ale rozvíjet čistou energii můžu, to zas jo. Třeba koberec v obýváku jsem rozvinul, a to je jasné zateplení podlahy. Cítil jsem prostě potřebu přispět, no.

V masce kverulanta a sýčka první kategorie (dozvuk Halloweenu?) vystoupil na summitu v Glasgow premiér Babiš.  Kritizoval evropský klimatický balíček Fit for 55. Green Deal se podle něj bez racionálního přístupu může stát evropskou zelenou sebevraždou. Ptal se, jestli to nejsou cíle příliš ambiciózní, kolik peněz bude transformace stát a zda si to mohou Evropa i jednotlivé státy dovolit. Teda koukám, co se člověku při balení premiérského kufru začíná náhle honit hlavou. Zelená sebevražda? Kolik bezvládných delegátů po jeho projevu odnesli ze sálu?  Aspoň už Babiš ví, co znamená přirovnání mluvit o provaze v domě oběšencově, Jourovou museli omejvat. Putin a Si Ťin-pching do Glasgow vůbec nedorazili. První je největším znečišťovatelem v Evropě, druhý na světě. Tak co by tam dělali. Ale zdravice prý proběhnou. 

Samostatnou kapitolou je motor zelené evropské transformace, přímo její messerschmitt, bombardující celé Německo a následně EU novými a stále smělejšími návrhy. Německá politika Energiewende se mění na Energiewendetu, kde už není jasné, kdo tuhle vendetu (krevní mstu) vyvolal, ale v Česku už teď cítíme, že krev poteče z našich žil proudem. OZE jako stabilnímu zdroji energie už věří jen ti, kdo se nepodívali na čísla, jak v Německu lítají dodávky proudu do sítí nahoru a dolů – a s nimi velmi „pružně“ i ceny na burze: v 9 hodin ráno cena 393 eur za MWh, pak pokles (rozsvítilo se slunce) a večer zase Mount Everest 442 eur. Jak v takové situaci plánovat jakoukoli, neřkuli dlouhodobou strategii podnikání ve výrobě energie (investicích, jejich návratnosti), není známo nikomu.

A nově se formující německá vláda SPD-FDP-Zelení nevěští nic dobrého, souzní už teď v urychlení tempa už tak šíleného úprku ke Green Dealu, uhelné elektrárny zatlučou dveře do r.2030, elektromobilitě zdar, spalovacím motorům nazdar v roce 2035. Stranou nezůstává ani zemědělství s Farm to Work Strategy od Evropské komise, maso je v kritickém hledáčku, už se sotva škube, vyplouvají další a další požadavky, návrhy na zastavení výstavby nových dálnic, zákazy jednopodlažních staveb, …

Přes bojovná vyjádření, že klima nemůže být předmětem kšeftu, kupodivu svět emisních povolenek je přesný opak, kšeftařský ráj. V roce 2020 se za tunu CO2 průměrně platilo 25 €, a začátkem roku 2021 dokonce více než 30 €. Ale dnes? 57 €. A byla už i přes 60. Německý dodavatel energií Stromio vyzval Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), aby zasáhl a omezil spekulativní obchodování s emisními povolenkami, které je s velkou pravděpodobností rovněž jednou z příčin nárůstu cen na rekordní hodnoty. Když pláčou už i Němci, pak nám už ani oči pro pláč nezbydou. Ale smyčka se zatím neustále (plánovaně) utahuje, objem emisních povolenek EU neustále snižuje. Co na to elektrárny, ropné rafinérie, koksovny, železárny, ocelárny, cementárny, sklárny, keramičky, další energeticky náročná průmyslová výroba včetně třeba pověstné močoviny, bez níž se moderní diesely s AdBlue ani nerozjedou? A letecká doprava? Alitalia už spadla z oblohy jak přezrálá hruška. Nebo jako Bohemia Energy z českého trhu, abych byl aktuální. Co bude dál? To se radši neptejte. Promítnou všichni ceny konečným spotřebitelům? Zavřou? Vypadá to, že tak i tak. Podnikatel Pavel Tykač Seznamu prozradil, že jeho uhelné zdroje vyrábějí elektřinu za 0,15 Kč za kWh a jen emisní povolenka ji zvedne o 1,60 Kč. To jsme ale pořád u vrat elektrárny, na cenu se postupně přisají distributoři, stabilizátoři sítě, poplatky za OZE, další systémové služby, obchodní marže, a samozřejmě daně. A až pak to je cena na vašem účtu za elektriku. A já se jdu pomodlit klimatický OZEnáš. Můžete se mnou:

Foukej, foukej, větříčku, shoď uhlíkovou stopičku. O sto procent nebo dvě,bez CO2 jedna dvě. Foukej, foukej, na vrtule, ať je znečištění půle. Foukej, kde lid bebí má, foukej, foukej na klima. Slunce, slunce, tolik je tě, že jsi na celičkém světě – sviť, sluníčko, sviť! Tu se na soláry chytíš, tu na naše vlásky svítíš – nezhasneš nám, viď? Kde jsi ty, je krásně všude, jednou všude krásně bude – sviť, sluníčko, sviť!

(Tedy proboha ať modlitbička zafunguje aspoň v tom Německu, které na soláry, větrníky a plyn vsadilo boty. Jenže my jsme tkaničky v těch botách.)

Abych přece jen neskončil v přílišném klimatickém žalu, jak jsem začal Gretiným „tancem“, skončím skutečným tancem. Ukázka je z losangeleského studia Millenium, choreografka Nika Kljunová (tančí s partnerem jako první – ta blondýna) tu na píseň In Da Getto vytvořila tohle dílko. Ale možná z klimatického žalu přejdete rovnou do pandemického žalu. Protože většina tanečníků tančí v rouškách (ukázka je ze srpna 2021). A to je hrozně, hrozně smutný pohled. Aspoň pro mě. Jak to udýchají, nevím. Fakt nevím. Jak my udýcháme zelené běsnění, taky nevím. Fakt nevím.

 

Autor: Josef Prouza | úterý 2.11.2021 9:56 | karma článku: 36,27 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,11 | Přečteno: 9757x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8559x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik