Kup si maso u českého řezníka.

Kup si maso u řezníka v domnění, že je lepší než v marketech! Předkládám vám rozhořčené vyprávění občana, který vážně uvažuje stát se vegetariánem.

Tak mi to nedá a musí to ze mě ven. Není to tak dlouho, co jsem dělal vjezdovou bránu pro jednoho majitele velké firmy na výrobu uzenin. Z počátku morous, ale slovo dalo slovo a zjistili jsme, že máme společného koníčka, modely letadel. Vše se najednou otočilo a začal být sdílný. Samozřejmě jsme si postěžovali na situaci u nás atd. Potom z něj začaly „padat“ informace, které jsem dodnes nestrávil. Je dodavatelem uzenin do jednoho obchodního řetězce. Má smlouvu, že obchodní řetězec si sám určí cenu za uzeninu. Musí dodržet pouze hmotnost výrobku, složení nikoho nezajímá. Jak sám řekl, v roce 1990 se zrušily normy, takže to není problém. Řekl, že svoje uzeniny nejí a se smíchem dodal, že by mi to také doporučoval! Vše je to jenom velký kšeft. Do teď nic zvláštního, každý asi ví, že párky a buřty již nejsou uspokojivé kvality. Při opékání nad ohníčkem, buřty z neznámého důvodu padají s prutu a mizí v plamenech. Jsou nacpané sojou a jinými, nám neznámými doplňky. Mistrovstvím "chemiků," tak nazývá řezník odborníky, kteří vynalézají složení výrobků. Všem vám je dobře známá šunka. Je vyrobena ze zbytků, které zůstanou na kostech. Kosti se tlakem vody či vzduchu očistí. Pod velkým tlakem se získaná „kaše“ slisuje tak, aby to vypadalo, že jsou to kusy masa, přidá se pár chemikálií, aby se to nerozpadlo a je z toho úžasná „šunka“ za Kč 80,--, do které se navíc napumpuje voda. (pak to dělá ten krásný sliz uvnitř). Tohle jsem také tušil. Ovšem brada mi spadla, když jsem se dozvěděl, že má ve smlouvě uvedeno vracení neprodaného masa na konci své životnosti, za účelem nového zpracování. Maso se přebere, které ještě nesmrdí a z toho se udělá nádherné uzené. To, které je již chycené se prožene chemikáliemi a dělají se z toho kořeněné masové směsi, nebo tzv. "pochoutky na gril". Nikomu to samozřejmě asi neuškodí, protože je to důkladně ošetřeno, ale mně je z toho na blití.:(( Pokud takhle funguje všechno v této republice, tak potěš Pánbůh ! Když jsem chodil do školy, někdy v osmdesátých letech většina lidí umírala na infarkty a jiná cévní onemocnění. Teď je to samá rakovina zažívacího traktu či tlustého střeva. A všichni se diví, že je jí obrovský výskyt. Z čeho jiného by to bylo než ze žrádla !!! Bohužel si to lidi dělají tak nějak sami, když si tyhle laciné s..... kupují. Obchod je obchod, když je poptávka, tak je nabídka. Každý by si měl spočítat, že když kilo masa stojí Kč 150, Kč, že kvalitní, tepelně opracovaný výrobek nemůže stát polovičku. A tak dál lidé do sebe cpou podřadné potraviny a večer si řeknou, to jsem zase ušetřil... Dobrou chuť.

Autor: Josef Kouba | sobota 30.3.2013 4:34 | karma článku: 38,50 | přečteno: 3726x
  • Další články autora

Josef Kouba

Holubáři 2

19.9.2022 v 22:02 | Karma: 0

Josef Kouba

Holubáři I.

6.7.2022 v 3:57 | Karma: 0

Josef Kouba

Něco se muselo stát

26.6.2022 v 17:23 | Karma: 14,84

Josef Kouba

Co dnes kolem sebe vidím

23.4.2022 v 10:03 | Karma: 0