Rady starého řidiče vlastní vnučce s čerstvým řidičákem.

I když mi některé zkušenosti chybějí. Např. nikdy jsem na silnici nepotkal staříka, který by jel čtyřicítkou. To jenom jednu zdejší milostivou paní takové individuum zdržuje. U nás na venkově jezdí 40 jen traktory. Objevují se...

... ale na idnes takové zprávy, jako že řidička se zabila při čelním střetu, nebo že zabila dítě, které vezla, nebo že auto narazilo do stromu a v něm se lidé zabili, nebo dokonce uhořeli, když auto po nárazu chytlo. Takže jsou na silnicích horší události, než když nějakou milostivou paní někdo zdržuje.

V našem kraji k mnoha haváriím nějak nedochází. Vlastně daleko široko vím jen o jednom křížku pár kilometrů od nás. Před časem tam rozdováděná zlatá mládež až v pondělí ráno cestou z diskotéky nejen že v autě halasila, ale ještě se o cosi prali, řidičku fysicky obtěžovali, ta strhla řízení a skončili mimo silnici ve stromu. Výsledkem byli tři mrtví mládenci.  Tak tam u toho stromu je křížek a jsou tam stále květiny.

Mne takové události dost rozlaďují. Např. když řidička zahyne při čelním střetu. To si pak říkám, proč proboha neuhnula. Kolikrát já jsem už před agresivními řidiči uhýbal (jezdím asi 55 let). Přitom na většině hlavních silnic se vejdou dobře tři auta vedle sebe. Proto už před časem jsem zde měl tři příspěvky na tato a obdobná témata.

Byly to:

Několik rad od starého řidiče……....29.4.2020.

Ještě jedna rada starého řidiče…….12.5.2020.

Jak přežít agresivní řidiče v BMW?...16.6.2020.

 

A některé mé zkušenosti jsem pro naši vnučku zredukoval na následujících několik pravidel.

1.Rychlost – doporučuji jezdit osmdesátkou. To na běžné ježdění v rámci okresu stačí. A dovoluje potřebné reakce – což je dost důležité.

2.Předjíždění – zásadně vůbec nepředjíždět. Jen traktory apod a to ještě obezřetně. Nikdy ne z kopce, když už, tak pokud možno do kopce.

3.Střet – naprosto zabránit čelním střetům. Jezdit defensivně, v případě potřeby uhnout a třeba sjet i do příkopu.  K takovým střetům dochází obvykle při předjíždění z protistrany.  Co chvíli jsou na netu zprávy takového typu: smrtelná nehoda při předjíždění. Je dost řidičů, kteří jsou předjížděním úplně posedlí.

4.Nevyhýbat se kočkám nebo jiným zvířatům. To často končí špatně. Prostě mají smůlu.

5.Přejezd železnice – vždy počítat s tím, že něco nemusí fungovat. Takže před přejezdem hodně zpomalit, skoro zastavit a pořádně se rozhlédnout.

6. Jízda po dálnicích. Pokud možno jet v pravém pruhu. V levém pruhu dochází ke strašným střetům, když někdo omylem (nebo také v sebevražedném úmyslu – pozor, těch je nejméně čtvrtina) ) vyjede do protisměru.

7.Výjezd z vedlejší silnice  na hlavní silnici: podobně jako u železničního přejezdu, tj. skoro nebo úplně zastavit a řádně se rozhlédnout,  a to na obě  strany, zda tam někdo právě nepředjíždí (zejména motocykly se snadno přehlédnou).

8.Pozor na motocyklisty. Ti se snadno přehlédnou, při čelním pohledu zabírají malou plochu, a ti také rádi předjíždějí.  Kolik motocyklistů zahyne při jízdě po hlavních silnicích proto, že jim automobilisté nedají přednost při vyjíždění z vedlejších silnic – oni je prostě přehlédnou, protože jsou málo viditelní.

9.A na závěr ještě jednu radu: při nastupování nebo vystupování nikdy neodkládat nic na střechu auta. To se někdy zapomene a následkem je ztráta cenností – brýlí, rukopisů, mobilů, atd.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Komárek | středa 15.11.2023 12:52 | karma článku: 22,62 | přečteno: 748x