Něco mi v té Plzni chybí.

To se dalo čekat, že Plzeňáci oslavy „osvobození“ vezmou velkolepě. Prý jsou tam také vystaveny historické zbraně atd. Ale jsou tam vystaveny skutečně všechny historické zbraně?

Tedy také ty těžké zbraně, které otcové, dědové a pradědové dnešních Plzeňáků vyráběli po celou válku ve Škodovce pro wehrmacht a tedy pro vítězství zbraní třetí říše?

Myslím, že snad František Moravec píše, jaké kritice byl vystaven Protektorát ze strany SSSR, jak protektorátní průmysl mohutně pracuje pro válečné úsilí nacistů (také někdy zapomínám, kde jsem si co přečetl).  A kolik rudoarmějců je zabíjeno zbraněmi vyrobenými českými dělníky v Protektorátu.

Inu, nedá se nic dělat, také toto je součástí naší válečné historie. To není jen věcí Plzeňáků, celý protektorátní průmysl rozsáhle pracoval pro třetí říši, i když po pravdě řečeno, nejtěžší zbraně se vyráběly nejspíš v Plzni.

Takže co?  Fašistické Slovensko s tím malým povstáním na malém území a mohutně spolupracující Protektorát – ovšem s třetí říší. Tak se mi nějak zdá, že jsme z toho všeho po válce vyvázli ještě dost lacino.

Já bych v té době také nebyl žádným odbojným hrdinou, ale aspoň zapomínat bychom na to neměli.

Josef Komárek, květen 2015.

Autor: Josef Komárek | pondělí 4.5.2015 17:12 | karma článku: 22,73 | přečteno: 923x